Η πιο εμβληματική νομοθεσία της Κομισιόν από την αρχή της θητείας της, η πράσινη συμφωνία, δεν φαίνεται να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό που φωνάζουν τόσοι αναλυτές εδώ και καιρό για το ανέφικτο της εν λόγω συμφωνίας έρχεται πλέον να επιβεβαιώσει και έκθεση της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της ΕΕ, η οποία εκτιμά ότι η Ένωση «πιθανόν» ή «πολύ πιθανόν» θα χάσει την πλειοψηφία των πράσινων στόχων της για το 2030. 

Στο έγγραφο, η περιβαλλοντική υπηρεσία της ΕΕ αναφέρει ότι η ΕΕ «πολύ πιθανόν» θα υπερβεί τους στόχους κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, θα υποβαθμίσει τους στόχους της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα αποτύχει να διπλασιάσει τη χρήση ανακυκλωμένου υλικού. Σε μια πιο θετική διαπίστωση, η ΕΕ πιθανότατα θα είναι σε θέση να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 σε σύγκριση με το 1990, ανέφερε ο οργανισμός.

Όπως διαπιστώνεται εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των φόβων για οικονομικό πλήγμα, η ΕΕ ανακατευθύνει δισεκατομμύρια ευρώ που σχεδιάζονται για την Πράσινη Συμφωνία για να τα χρησιμοποιήσει στον τομέα της άμυνας, της μετανάστευσης και της ενεργειακής διαφοροποίησης. Λογικό, θα έλεγε κανείς παρά την εμμονή κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων να προβάλλουν την πράσινη συμφωνία ως επιτυχία. Επιτυχία που ουδείς ωστόσο αναγνώρισε κρίνοντας δια του αποτελέσματος. Ο αρχιτέκτονας της πράσινης συμφωνίας, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φράνς Τίμερμανς- που παραιτήθηκε το καλοκαίρι για να ηγηθεί του συνασπισμού Σοσιαλιστών και Πρασίνων - υπέστη συντριπτική ήττα στις ολλανδικές εκλογές από τον ακροδεξιό αντίπαλό του Γκέερτ Βίλντερς. Διότι πραγματικά αυτό που ενδιαφέρει τους Ολλανδούς και γενικώτερα τους Ευρωπαίους πολίτες δεν είναι αν θα επιτευχθούν ή έτσι κι αλλιώς υπερφιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό που τους απασχολεί είναι τα τρέχοντα θέματα της καθημερινότητας, δηλαδή πώς θα πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος και πώς θα προμηθευθούν τα βασικά προϊόντα διαστροφής στις οικονομικότερες τιμές. Πρέπει αυτό επιτέλους να το αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που πολλές φορές δίδουν την εντύπωση ότι βρίσκονται εντελώς εκτός πραγματικότητος. Μόνο αν απαντήσουν στα προβλήματα της καθημερινότητας του Ευρωπαίου πολίτη, υπάρχει ελπίδα αυτός πράγματι να τους ακούσει και να τους πάρει στα σοβαρά.

Ειδικά όταν η ακρίβεια συνεχίζει να πλήττει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη Eurostat, τον περασμένο μήνα την υψηλότερη αύξηση τιμών κατέγραψε η κατηγορία προϊόντων “τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός” (+6,9%), μειωμένη παρά ταύτα από το 7,4% του Οκτωβρίου. Ευμεγέθη αύξηση 4% κατέγραψαν τον Νοέμβριο 2023 οι τιμές των υπηρεσιών, με τις τιμές στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά να αυξάνονται κατά 2,9%. Ενθαρρυντική για την μάχη κατά της ακρίβειας – όχι όμως και του δομικού πληθωρισμού – ήταν τον Νοέμβριο η υποχώρηση κατά 11,5% των τιμών ενέργειας.

Στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, τα νέα δεν είναι καλά, καθώς το Κίεβο φαίνεται συνεχώς να χάνει έδαφος.

Αλλά και στο άλλο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν φαίνεται να τελειώνει άμεσα, πυροδοτώντας νέο κύμα παγκόσμιας ανησυχίας που εκτείνεται και στο νέο έτος.

Οι συνεχιζόμενες και εντεινόμενες επιθέσεις των φιλοϊρανών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη έχουν αρχίσει να έχουν επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και για την ασφάλεια σε έναν από τους πιο νευραλγικούς διαδρόμους της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας την Ερυθρά Θάλασσα. Μετά τις επιθέσεις αυτές μεγάλες εταιρείες υποχρεώνονται να κρατήσουν τα πλοία τους ανοικτά του Αραβικού Κόλπου ή να τα κατευθύνουν στον περίπλου της Αφρικής προκειμένου να φθάσουν στις αγορές της Ευρώπης και της Β. Αμερικής, προκαλώντας μια σημαντική αύξηση κόστους αλλά και χρόνου μεταφοράς των εμπορευμάτων.

Είναι προφανές ότι πίσω από τις επιθέσεις αυτές βρίσκεται η Τεχεράνη, η οποία μεσώ των Χούτι επιδιώκει να κάνει επίδειξη δυνάμεως, προειδοποιώντας ότι εάν θελήσει μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια κρίση με το κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας.

Κατά συνέπεια σε αυτό το ασταθές παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον, τα μεγαλεπήβολα σχέδια για το 2030 πρέπει να αντικατασταθούν με σχέδια που θα αφορούν πρωτίστως το πως θα προστατευθούν οι Ευρωπαίοι από τις συνεχείς παγκόσμιες αναταράξεις που αναμένεται να συνεχισθούν και το 2024.