Πεκίνο και Βρυξέλλες σίγουρα δεν ήρθαν πιο κοντά μετά την ολοκλήρωση της  4η Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Κίνας που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στο Πεκίνο, την πρώτη διά ζώσης συνάντηση των ηγετών των δύο πλευρών από το 2019. «Από πολιτική άποψη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα μπορέσουν να ανεχθούν να υπονομεύεται η βιομηχανική μας βάση από τον αθέμιτο ανταγωνισμό», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τις Βρυξέλλες να «εξαλείψουν κάθε είδους παρεμβάσεις» στις διμερείς σχέσεις, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αναπτύξουν «σωστή αντίληψη» η μία για την άλλη και να ενθαρρύνουν την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη. 

Το σχόλιο αυτό δείχνει εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ, που προσπαθούν να δέσουν στο άρμα τους ευρωπαϊκές χώρες για να σταματήσουν την Κίνα από το να αποκτήσει υψηλής τεχνολογίας ημιαγωγούς.

Αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν δηλώσει κατά την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κίνας ότι μεγάλη έμφαση θα δοθεί στο να παροτρύνουν τον Κινέζο Πρόεδρο να σταματήσει τις κινεζικές ιδιωτικές εταιρείες να εξάγουν στη Ρωσία είδη διπλής χρήσης ευρωπαϊκής κατασκευής, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία.

Μάλιστα σύμφωνα με το «Politico», στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής,  η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να κατονομάσει πάνω από δέκα κινεζικές εταιρείες που, όπως υποστηρίζει, εφοδιάζουν με κρίσιμη τεχνολογία την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Εντούτοις σιγή ασυρμάτου επικρατεί όσον αφορά τις δυτικές εταιρείες που κατασκευάζουν εξοπλισμό διπλής χρήσης και, σύμφωνα με ανάλυση από συντρίμμια στο ουκρανικό πεδίο μάχης, χρησιμοποιείται στους ρωσικούς πυραύλους Kalibr, στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orlan και τα ελικόπτερα Ka-52 “Alligator”. Πρόκειται για τις δυτικές εταιρείες που κατασκευάζουν εξαρτήματα κρίσιμης τεχνολογίας για το οπλοστάσιο της Ρωσίας, παρακάμπτοντας τις εκτεταμένες κυρώσεις που έχουν επιβάλει Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση κατά φυσικών και νομικών προσώπων στη Ρωσία.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, επικαλούμενο την αρμόδια ομάδα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, η Intel, ο αμερικανικός γίγαντας κατασκευής ημιαγωγών, είναι για το 2023 ο κύριος διακινητής των λεγόμενων «αντικειμένων μάχης υψηλής προτεραιότητας» (high-priority battlefield items) προς τη Ρωσία. Ακολουθούν η κινεζική Huawei και έπειτα οι Analog Devices, AMD, Texas Instruments και IBM, Όλες  αμερικανικές! Παρά τις διαψεύσεις της Ιντελ, ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τα ευρήματα του Ινστιτούτου KSE επιβεβαιώνουν με πιο συστηματικό τρόπο τα ανεπίσημα αποτελέσματα προηγούμενης έρευνας του Politico που αποκάλυπτε πώς πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής κατέληγαν σε ρωσικά όπλα και πώς η Κίνα προμήθευε τη Ρωσία με μη φονικό, αλλά στρατιωτικά χρήσιμο, εξοπλισμό.

Όσον αφορά το μέτωπο των κυρώσεων,  πριν από ένα χρόνο η κ. φον ντερ Λάιεν τόνιζε με βεβαιότητα ότι η επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου που  μεταφέρεται δια θαλάσσης «θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα έσοδα της Ρωσίας και θα μειώσει την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία». Ωστόσο, έναν χρόνο μετά, η πραγματικότητα την διαψεύδει. Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ερευνών για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, οι απαγορεύσεις αυτές μείωσαν τα έσοδα από τις πετρελαϊκές εξαγωγές της χώρας κατά 14%, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε χαμένα 34 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτός ο αντίκτυπος είναι πολύ χαμηλότερος από τις δυτικές προσδοκίες.

Η ανάλυση του CREA δείχνει ότι οι κυρώσεις επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, η αποτυχία επιβολής, ενίσχυσης και συνεπούς παρακολούθησης του ανώτατου ορίου τιμών επέτρεψε στη Ρωσία να αναστρέψει την τάση το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι απώλειες εσόδων συρρικνώθηκαν στα 50 εκατ. ευρώ την ημέρα το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο και στη συνέχεια ανέκαμψαν στα 90 εκατ. ευρώ την ημέρα το τελευταίο τρίμηνο του έτους.  Μάλιστα, τον Οκτώβριο, η Ρωσία είδε 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά έσοδα από το πετρέλαιο  Πρόκειται για έσοδα ρεκόρ από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022. Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας τον Οκτώβριο αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού της χώρας για τον μήνα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Η ρωσική οικονομία των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με επίκεντρο τις εξαγωγές, ξεπέρασε το τσουνάμι των κυρώσεων καλύτερα απ' ό,τι περίμεναν είτε η Μόσχα είτε η Δύση, αναγνωρίζει και το Reuters. Η Ρωσία έχει ανακατευθύνει τις εξαγωγές σε προορισμούς όπως η Κίνα και η Ινδία και έχει χρησιμοποιήσει την αδιαφανή ιδιοκτησία των λεγόμενων σκιωδών στόλων πλοίων για να παρακάμψει το πλαφόν των τιμών του πετρελαίου της Δύσης. Κατά συνέπεια είναι άξιο απορίας το που αποσκοπεί το 12ο πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει η ΕΕ κατά της Ρωσίας, όταν είναι πλέον σαφές ότι οι δυτικές κυρώσεις  δεν έχουν αποδώσει και όλο το βάρος πέφτει πλέον στην ουκρανική πλευρά.