Ακούγεται εξωπραγματική αλλά είναι απόλυτα αληθινή η είδηση ότι η μη εισηγμένη εταιρεία εμπορίας πρώτων υλών, η Trafigura, θα μοιράσει μέρισμα $ 5.9 δισεκ. στους 1200 μετόχους της, μεσαία και ανώτερα στελέχη της. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος του μερίσματος φθάνει τα $ 5 εκατομμύρια αν και αρκετοί από τους traders της ιδιωτικής αυτής 

εταιρείας, με έδρα την Σιγκαπούρη, αλλά κεντρικά γραφεία στην Ελβετία, θα λάβουν πολύ υψηλότερη πληρωμή.

Να σημειωθεί ότι τα φετινά κέρδη της εν λόγω εταιρείας έφθασαν το αστρονομικό ποσό των $ 7.4 δισεκ., αυξημένα κατά $ 0.4 δισεκ. σε σύγκριση με το 2022 αν και σημείωσαν υποχώρηση το Β εξάμηνο το 2023. Έχοντας ιδρυθεί από τον Γάλλο Claude Dauphin το 1993 η Trafigura σημείωσε μετεωρική άνοδο την δεκαετία του 2000-2010 και έφθασε να συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένου και αργού πετρελαίου και προϊόντων, μαζί με την Vitol και την Glencore. Με τον Claude Dauphin να έχει θητεύσει δίπλα στον θρυλικό Mark Rich στο Zug της Ελβετίας πριν αποχωρήσει μαζί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη για να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο.

Οι δραστηριότητες της Trafigura, όπως και των άλλων πρωτοκλασάτων και δευτερευόντων commodity traders, που σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζονται από μυστικότητα και έλλειψη διαφάνειας, έχουν δώσει λαβή για σειρά από αρνητικά σχόλια στον Τύπο ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε καραμπινάτα πρόστιμα για παράβαση νόμων και κανονισμών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προστίμου των $ 123 εκατ. δολαρίων που κλήθηκε να καταβάλει πριν λίγους μήνες η εταιρεία στο US Department of Justice για παράνομες πληρωμές (βλέπε δωροδοκίες) σε κρατικούς αξιωματούχους στην Βραζιλία. Πολύ γνωστή είναι εξ άλλου η υπόθεση με τα τοξικά απόβλητα στο Abidjan, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, το 2006 όπου, λόγω λανθασμένης επιλογής και επιχειρηματικής απληστίας, κόστισε στην Trafigura ουκ ολίγα χρήματα και πολλές ταλαιπωρίες για τον CEO της. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το θέμα αλλά και γενικότερα για τις ημέρες και έργα των commodity traders θα βρείτε στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο των Janvier Blas και Jacque Farcy, “A World for Sale” που πρόσφατα παρουσιάστηκε μέσα από τις σελίδες της βιβλιοπαρουσίασης του πόρταλ (εδώ).

Για να επανέλθουμε στην τρέχουσα περίοδο και με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ο τρέχον CEO της Trafigura, κ. Jeremy Weir, δήλωσε ότι οι υποθέσεις δωροδοκίας για τις οποίες και έχει κατηγορηθεί η εταιρεία σε διαφορά μέρη του κόσμου, ανήκουν στο παρελθόν και δεν ανταποκρίνονται στον τρόπο που πορεύεται η εταιρεία σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατατεθειμένο κεφάλαιο (total equity) της εταιρείας έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 4 χρόνια από $ 6.8 δισεκ το 2019 στα $ 16.6 δισεκ το 2023. Γενικά όλοι οι commodity traders έχουν ανακοινώσει σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών τους και των κερδών τους από το 2020 μέχρι σήμερα, μια περίοδος όπου υπήρξε σημαντική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην μετά Covid περίοδο ενώ συνέπεσε με μεγάλη μετατόπιση του παγκόσμιου εμπορίου πρώτων υλών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.