Πρόκειται για ένα βιβλίο must για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει το πώς λειτουργεί το διεθνές εμπόριο και ειδικά αυτό το μέρος που ασχολείται με την προμήθεια και διακίνηση των πρώτων υλών (commodities) Οι συγγραφείς δεν είναι ακαδημαϊκοί αλλά δημοσιογράφοι- ερευνητές που έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά έχοντας επί σειρά ετών καλύψει θέματα ορυκτών πρώτων υλών, και ιδίως πετρελαίου,για τους Financial Times και το Bloomberg

Το κύριο θέμα του βιβλίου είναι η άνοδος (και η πτώση) ορισμένων από τους πλέον γνωστούς και παραδοσιακούς commodity traders, όπως του Αμερικάνου Marc Rich, του Γερμανού Theodor Weisser, του Ολλανδού John Deuss, του Βρετανού David Reuben και του Ρώσου Lev Chernoy. Αρχικά δουλεύοντας για γνωστές εταιρείες του χώρου όπως η Solomon Brothers και η Philipp Brothers στην Ν.Υόρκη ή και εντελώς μόνοι τους, ξεκίνησαν να κάνουν deals αγοράζοντας φθηνά πρώτες ύλες (μέταλλα, μεταλλεύματα, πετρέλαιο, σιτάρι) κατευθείαν από τους παραγωγούς και πωλώντας τα σε κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες (μιλάμε για την περίοδο 1960-1970) στην Δύση ή σε μεγάλες πολυεθνικές. Το embargo στην Ν. Αφρική και η μεγάλη πετρελαϊκή κρίση του 1973 γίνεται αφορμή για μεγάλη ζήτηση αργού πετρελαίου και πρώτων υλών, με τους traders να ευρίσκονται στην κατάλληλη θέση την σωστή στιγμή θέση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Marc Rich και η δημιουργία από αυτόν και τους συνεργάτες του της μεγαλύτερης εταιρείας commodity trading με έδρα το Zug της Ελβετίας.

Με την εταιρεία του πρώτου διδάξαντος Marc Rich να μεσουρανεί και να πλουτίζει τις δεκαετίες του 1970 και 1980, πολύ σύντομα το παράδειγμά του το ακολούθησαν μια σειρά από επίδοξους επιχειρηματίες δημιουργώντας τους σημερινούς εμπορικούς κολοσσούς, οι γνωστότεροι των οποίων είναι η Glencore (η μόνη εισηγμένη από τους traders), η Vitol και η Trafigura. Εταιρείες που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κυρίως την περίοδο 1998- 2020, αναδείχτηκαν στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα με έσοδα που ξεπερνούν το ΑΕΠ πολλών κρατών και ετήσια κέρδη που κυμαίνονται σταθερά από $ 5 με $ 10 δισεκ. Με την πάροδο του χρόνου οι commodity traders αρχίζουν και αγοράζουν assets σε διάφορες χώρες παραγωγούς (βλέπε Κογκό, Αγκόλα, Ν. Αφρική, Αυστραλία, Ινδονησία κλπ.), αναπτύσσοντας καθετοποιημένες δομές και ελέγχοντας πλήρως το εμπορικό παιχνίδι.


Η πτώση της ΕΣΣΔ και η διάλυση των κρατικών δομών την δεκαετία του 1990, και η μετέπειτα δημιουργία του σύγχρονου Ρωσικού κράτους, αποτελεί ακόμα μια κοσμοϊστορική εξέλιξη που ευνοεί τους commodity traders, οι οποίοι διαθέτοντας άφθονα κεφάλαί -ή πρόσβαση σε αυτά - εκμεταλλεύονται την ευκαιρία πτώχευσης των Ρωσικών εταιρειών. Αγοράζουν πολύ φθηνά αλουμίνα, αλουμίνιο, σιδηρομετάλλευμα, άνθρακα, αργό πετρέλαιο, χρηματοδοτώντας στην πράξη τις Ρωσικές βιομηχανίες επί σειρά ετών, και πωλούν σε τιμές της αγοράς στην Δύση.

Το βιβλίο των Janvier Blas και Jack Farchy έρχεται να μας πληροφορήσει για το πώς τις τελευταίες δεκαετίες η ανάδειξη των commodity traders, μέσα από οργανωμένες εταιρικές οντότητες, σε επιχειρηματικούς ομίλους πρώτης γραμμής, άλλαξε για πάντα το διεθνές εμπόριο πρώτων υλών, δημιουργώντας μια νέα τάξη πραγμάτων. Η παρουσία τους είναι έντονη σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, αφού, με την εμπειρία τους, τα κεφάλαια τους και την προθυμία τους για ανάληψη κινδύνου, μπορούν να μετακινούν γρήγορα και αποτελεσματικά πολύ μεγάλους όγκους πρώτων υλών και προϊόντων από το ένα μέρος του πλανήτη στο άλλο, εκμεταλλευόμενοι τις όποιες ευκαιρίες.

The World for Sale”


Συγγραφέας
Javier Blas και Jack Farchy

Εκδότης
Penguin

ISBN
9781847942678

Χρόνος και τόπος έκδοσης
2022, Λονδίνο

Αριθμός Σελίδων
416