Μία Υπόκλιση Χίλιες Λέξεις! – Η Επίσκεψη Ερντογάν Έχει και Σκοτεινή Πλευρά…

Μία Υπόκλιση Χίλιες Λέξεις! – Η Επίσκεψη Ερντογάν Έχει και Σκοτεινή Πλευρά…
του Ζαχαρία Μίχα
Παρ, 8 Δεκεμβρίου 2023 - 18:37

Έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών παρόμοιων συναντήσεων διεθνώς, χωρίς να έχουμε παρατηρήσει κάτι παρόμοιο. Η υπόκλιση συνιστά κάτι πολύ περισσότερο από κακή επιλογή ένδειξης σεβασμού προς έναν ξένο ηγέτη, ακόμη κι αν απευθυνόταν προς την Ελληνίδα πρόεδρο. Πρόκειται στην πραγματικότητα για αυθόρμητη ένδειξη υποταγής στον επικυρίαρχο, η οποία βιώνεται και ψυχικά επί δεκαετίες από ένα κομμάτι της ελληνικής ελίτ. Άρα και μόνο γι’ αυτό έπρεπε να αποφευχθεί

Η υπερβολική μέχρι παρεξηγήσεως –δεδομένης και της κριτικής που είχε ασκηθεί στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τότε υπουργό Ενέργειας, για την υπόκλισή του στον Ρώσο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ– υπόκλιση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, κατά την είσοδο του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως και με το προηγούμενο Λαφαζάνη, είναι φυσιολογικό να σχολιαστεί η επανάληψη.

Ωστόσο, ο σχολιασμός μετά την αναχώρηση του Τούρκου επισκέπτη δεν μπορεί να εξαντληθεί σε αυτό το συμβάν. Η συστημική οπτική προτάσσει ως ερμηνεία, το “σήμα κανονικοποίησης” των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ασφαλώς, ούτε λόγος περί των κινήτρων που οδήγησαν στην επίσκεψη αυτή καθαυτή, ενώ με βάση τις εικαζόμενες επιδιώξεις του Ερντογάν, θα πρέπει να κριθούν και τα αποτελέσματα. Το δε καλωσόρισμα της εξέλιξης από την πλευρά των νατοϊκών, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να τεθεί στο ίδιο μικροσκόπιο. Δηλαδή, να κριθεί υπό αυτήν ακριβώς την οπτική γωνία.

Υπάρχει η εκτίμηση ότι με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί να σπάσει την ιδιότυπη απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκλειστικά δική της ευθύνη. Εάν αυτή η εκτίμηση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε η κατηγορία περί συντήρησης ιδεοληψιών και ψευδαισθήσεων δεν αφορά αποκλειστικά και μόνον τα ελληνοτουρκικά, αλλά τη συνολική πολιτική της Δυτικής Συμμαχίας για την ευρύτερη περιοχή. Μόνο που τις όποιες συνέπειες δυνητικής παταγώδους αποτυχίας θα τις αισθανθούν οι χώρες πρώτης γραμμής.

(η συνέχεια στο slpress.gr)