Σε πλήρη αποδρομή βρίσκονται από το πρωΐ οι τιμές της ενέργειας. Η τιμή του συμβολαίου Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις Ιανουαρίου κυμαίνεται στην περιοχή των 74,5 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα για την αμερικανική ποικιλία, WTI, που διαπραγματεύεται κάτω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι. Ακόμη, οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου, στον κόμβο TTF διορθώνουν ανοδικά στις 11:00 ώρα Ελλάδας και κινούνται στα όρια των 40,5 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία κέρδη 3,6%.  

Στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, στα 119,18 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα, 7 Δεκεμβρίου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, με ισχυρή πτώση 8% από το κλείσιμο της Τετάρτης και με τη συνολική ζήτηση να φθάνει στις 324.38 GWh. Στα μερίδια καυσίμων, στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχεί το φυσικό αέριο με 43,1% και  ακολουθούν από απόσταση, οι εισαγωγές 19,3% και οι ΑΠΕ με 14,8%, ενώ η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών φθάνει στο 10,9% και του  λιγνίτη στο 9,6%. Ανάλογη είναι και η εικόνα των χονδρικών τιμών ρεύματος στην Ευρώπη, όπου η πτώση κυμαίνεται μεταξύ 4%-18%!  

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας- Πηγή: ΡΑΑΕΥ)

Ωστόσο, την εβδομάδα που έληξε στις 3 Δεκεμβρίου, οι τιμές  αυξήθηκαν, λόγω της νευρικότητας στις αγορές φυσικού αερίου που προκαλεί η συνεχιζόμενη ένταση στην Μέση Ανατολή , της ανόδου των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, της αυξανόμενης ζήτησης στην αγορά, λόγω της ενίσχυσης των ψυχρών καιρικών φαινομένων  και της συνακόλουθης μείωσης της παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποίθησε άλμα, 8,4%, με εξαίρεση την Ελλάδα, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στην Ουγγαρία και την Κροατία -21,56% και 21,21% αντίστοιχα.

Επίσης, όλες οι αγορές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη παρουσίασαν σημαντική αύξηση τιμών, που έφθασαν ακόμη και πάνω από τα 130 ευρώ/MWh, όπως η Ελβετία, με 138, 13 ευρώ/MWh.

Στο νότιο τμήμα της Ευρώπης όλες οι χώρες κατέγραψαν αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, άνω των 100 ευρώ/MWh, με εξαίρεση την Τουρκία, που είχε εβδομαδιαίο μέσο όρο 69,20 ευρώ/MWh, αλλά και την Ελλάδα, που ήταν η δεύτερη φθηνότερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, με μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 107,23 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά στη ζήτηση ρεύματος, κατά την εβδομάδα που έληξε στις 3 Δεκεμβρίου, αυξήθηκε σε όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, λόγω της επικράτησης ψυχρότερων καιρικών συνθηκών. Έτσι, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή αυξήθηκε κατά 3,49% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο και αντιστοιχούσε σε 16.816,56 GW. Οι χώρες με την μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης ήταν η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, με ποσοστά 8,52% και 6,19% αντίστοιχα.

Στον τομέα της παραγωγής από ΑΠΕ στην ίδια περιοχή παρατηρήθηκε αύξηση 17,4% στις 2.667,37 GWh, την προηγούμενη εβδομάδα χάρη κυρίως στην υψηλότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας, με την παραγωγή ηλιακής ενέργειας να μειώνεται κατά -18,1%, και να υποχωρεί στις 349,89 GWh, μ εξαίρεση την Τουρκία όπου η ηλιακή παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,7%.

Η Σερβία κατέγραψε την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση παραγωγής από αιολικά, κατά 88,8%,και ακολούθησαν οι Βουλγαρία, Τουρκία και Ελλάδα, με ποσοστά 83,4%, 28,4% και 27,1% αντίστοιχα. Στην χώρα μας, η παραγωγή από ΑΠΕ πραγματοποίησε άλμα 16,7% την εβδομάδα που έληξε στις 3 Δεκεμβρίου και έφθασε στις 413,38 GWh.

Ταυτόχρονα, η παραγωγή από μεγάλα υδροηλεκτρικά στην ΝΑ Ευρώπη, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, αυξήθηκε σε σύγκριση με το επταήμερο που προηγήθηκε, και έφθασε στις 2.916,57 GWh, με ποσοστιαία άνοδο  +12,44% από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Όλες οι αγορές κινήθηκαν ανοδικά, με την Ελλάδα και την Σερβία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις κατά 127% και 18,5% αντίστοιχα. Ακόμη, την προηγούμενη εβδομάδα, η παραγωγή θερμικής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης αυξήθηκε κατά 3,3% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, λόγω της υψηλότερης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραχθείσα θερμική ενέργεια έφτασε τις 6.962,05 GWh, με τα επιμέρους καύσιμα να αποδίδουν, ο μεν άνθρακας μείωση κατά -0,47% , το δε φυσικό αέριο αύξηση κατά +7,57%. Η παραγωγή λιγνίτη και φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,49% και 6,58% αντίστοιχα.

Τέλος, οι καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν χαμηλότερες κατά -38,98% σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης κατά την προηγούμενη εβδομάδα και αντιστοιχούσε σε 964 GWh.

Η Ιταλία και η Ουγγαρία κατέγραψαν μείωση καθαρών εισαγωγών κατά -32,53% και -1,01% αντίστοιχα, ενώ Ελλάδα, Ρουμανία και Κροατία αντέστρεψαν την κατεύθυνση των ροών ηλεκτρικής ενέργειας κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και μετακινήθηκαν από τη θέση του καθαρού εισαγωγέα, σε εκείνη του καθαρού εξαγωγέα, με όγκους εξαγωγών 32,45GWh, 80,68GWh και 16,00GWh αντίστοιχα. Ακόμη, η Βουλγαρία και η Σερβία συνέχισαν να είναι καθαροί εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας για τρίτη συνεχή εβδομάδα.

Σημειώνουμε ότι τα στοιχεία που παρατίθενται στο άρθρο, προέρχονται από την εβδομαδιαία ανάλυση των αγορών ΝΑ Ευρώπης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, ΙΕΝΕ.