Η Ευρώπη βρίσκει Σιγά-Σιγά το...Χρώμα της!

Όταν στην χώρα μας ο δημόσιος διάλογος κανοναρχείται από το δόγμα του «χρώματος» του τιμολογίου που συμφέρει να επιλέξουν οι καταναλωτές και επισκιάζεται από ζητήματα όπως η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου, η ανάγκη άμεσης υλοποίησης μονάδων αποθήκευσης ενέργειας και εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών, που θα αποβάλουν τα κοινά δαιμόνια από τη ζωή μας, εκεί έξω, στον υπόλοιπο κόσμο κάποιοι «περίεργοι» -κατά προτίμηση όσοι έχουν λύσει, φαινομενικά έστω, αυτά τα ποταπά ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή εσχατιά μας - υποστηρίζουν ότι η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει! Ο John Kemp, αναλυτής του Reuters, o οποίος ειδικεύεται σε θέματα πετρελαίου και ενεργειακών συστημάτων, διατείνεται ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης τιμών στο φυσικό αέριο, που έθεσε σε κίνηση τη μηχανή της ενεργειακής ακρίβειας, «η οξεία φάση της προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί», τα ενεργειακά αποθέματα είναι σχετικώς επαρκή και οι τιμές επιστρέφουν στους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους, προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό!

energia.gr
Σαβ, 2 Δεκεμβρίου 2023 - 02:52

 

Ο αναλυτής αφήνει όμως και ένα παράθυρο ανοιχτό για νέες διαταραχές των αγορών από άλλα τινά  σοκ στο μέλλον, όμως επιμένει ότι η διαταραχή που συνδέεται με το τέλος της πανδημίας και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει τελειώσει. Οι αγορές έχουν προσαρμοστεί, πάει και τελείωσε.

Αυτό βέβαια, είναι αληθές κατά το ένα σκέλος, αφού ο δείκτης τιμών καταναλωτή, για παράδειγμα, στην χώρα μας υποχώρησε στο 3% τον Νοέμβριο από 3,8% τον Οκτώβριο και η ανεργία κάτω από το 10% για πρώτη φορά από το 2009, ενώ και στην ζώνη του ευρώ, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έπεσε στο 2,4% τον περασμένο μήνα, από 2,9% τον αμέσως προηγούμενο. 

Παράλληλα, ο λεγόμενος “δομικός” πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, επιβραδύνθηκε για τέταρτο μήνα στη σειρά και διαμορφώθηκε στο 3,6% σε ετήσια βάση.

Όμως, ενώ στην ενέργεια ο πληθωρισμός υποχωρεί across the board, στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, ο δείκτης παραμένει στα ύψη και «ροκανίζει» τα οικογενειακά εισοδήματα. 

Όπερ σημαίνει ότι οι λήξεις συναγερμών και τα τοιαύτα, θα πρέπει να εκλαμβάνονται, πιθανώς, ως παρηγοριά στον άρρωστο.

Αφήστε που το κεφάλαιο των υψηλών τιμών στην ενέργεια μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξανανοίξει, εφόσον ανακύψουν οι παράγοντες που θα τις ευνοήσουν –καιρικές συνθήκες, έκτακτες διαταραχές λόγω γεωπολιτικών γεγονότων κ.α.

Ωστόσο, και σε κάθε περίπτωση, σήμερα που γράφονται τούτες οι γραμμές, η Ευρώπη έχει εξασφαλίσει σοβαρές ποσότητες αερίου- ιδίως υγροποιημένου – από “αξιόπιστους” προμηθευτές-συμμάχους και ευκαιριακούς φίλους, γεγονός που αποτυπώνεται στη διακύμανση των τιμών αναφοράς TTF (43,5 ευρώ/KWh στο χθεσινό κλείσιμο), ενώ τα αποθέματα των ΗΠΑ βρίσκονται σταθερά πάνω από τον προηγούμενο δεκαετή εποχικό μέσον όρο τους, από τον Φεβρουάριο του 2023, με τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Ακόμη, η συνολική χρήση φυσικού αερίου στις 7 μεγαλύτερες καταναλώτριες χώρες της ΕΕ, ήτοι, στις Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία μειώθηκε κατά 13% στο εννεάμηνο του 2023, σε σύγκριση με τον δεκαετή εποχικό μέσον όρο, πριν από την ρωσική εισβολή.

Επίσης, σε τροχιά συγκρατημένης «βουτιάς» κινείται και το Brent που κυμαίνεται πέριξ των 78-79 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας επιδεικνύουν αξιοσημείωτη στροφή σε πιο εκλογικευμένα επίπεδα - χθες βρίσκονταν οριακά πάνω από τα 100 ευρώ/MWh στην ελληνική αγορά. 

Τα εμπορικά αποθέματα αργού των ΗΠΑ έφθασαν στα 12 εκατομμύρια βαρέλια, ήτοι υψηλότερα από τον προηγούμενο δεκαετή εποχικό μέσον όρο τους, τον προηγούμενο μήνα, σε μια σαφή ένδειξη ότι υπάρχει επάρκεια εφοδιασμού στην αγορά. Οι ανησυχίες για υπερπαραγωγή και πιθανή συσσώρευση αποθεμάτων αργού τον τελευταίο χρόνο, είχαν αντικαταστήσει τους φόβους για ανεπαρκή προσφορά και γρήγορη εξάντληση των αποθεμάτων.

Τέλος, η χρήση άνθρακα μειώθηκε απότομα χάρη στις άφθονες προμήθειες φυσικού αερίου που βοηθούν να υποκατασταθεί το «βρώμικο» ορυκτόνες, την ώρα όμως που τα ορυχεία δουλεύουν στο φουλ.

Εάν όλα τούτα, σας ακούγονται σαν απομάκρυνση από την κρίση και επιστροφή στην ευρωστία, στην Στήλη δεν πέφτει λόγος!