Η Uniper καλείται να πληρώσει 550 εκατομμύρια ευρώ σε έναν μη κατονομαζόμενο ευρωπαϊκό προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου, ανακοίνωσε χθες, η διεύθυνση της γερμανικής δημόσιας επιχείρησης κοινής ωφέλειας, κατόπιν σχετικής απόφασης διαιτητικού δικαστηρίου που αφορά σε σύμβαση που συνήφθη πριν από την απόσχιση του Ομίλου, από την Ε.ΟΝ, το 2016. Η διαδικασία προσφυγής σε διαιτησία, όπως προβλέπεται από τους κανόνες του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, ξεκίνησε στην αρχή του 2021

και αφορά στις διατάξεις τιμολόγησης μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου με έναν μη γνωστοποιημένο αντισυμβαλλόμενο, ανέφερε η Uniper.

Η γερμανική επιχείρηση κοινής ωφέλειας ανέφερε ότι η καταβολή της πληρωμής "αφορά στην αναδρομική ανατιμολόγηση της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που είχε συνάψει με τον αντισυμβαλλόμενο", αν και απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Σημειώνουμε ότι οι διαδικασίες προσφυγής σε διαιτησία, που αφορούν σε συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου δεν είναι ασυνήθιστες στον κλάδο.

Η Uniper, η οποία διασώθηκε από την κυβέρνηση του Βερολίνου το περασμένο έτος, κατά την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, ανακοίνωσε πως ότι η πληρωμή θα επηρεάσει δυσμενώς τα ετήσια αποτελέσματα χρήσης της, ενώ πρόσθεσε ότι προχωρά, επί του παρόντος, σε ανάλυση το σκεπτικού της απόφασης προκειμένου να εξετάσει τα επόμενα νομικά βήματα που προτίθεται να κάνει.

(Τροχιά μετοχής Uniper, τελευταίων 15 μηνών- Πηγή: capital.com)

Η γερμανική επιχείρηση επιβεβαίωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι αναμένει να παρουσιάσει προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων ύψους 6 - 7 δισ. ευρώ καθώς και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της τάξης των μεταξύ 4 με 5 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και τούτο χάρη στις χαμηλότερες του αναμενομένου τιμές spot φυσικού αερίου.

Η Uniper, που αποσχίστηκε από την E.ON πριν από επτά χρόνια, ξεκίνησε πέρυσι νομικές διαδικασίες κατά του ρωσικού Ομίλου, Gazprom, που ήταν ο πρώην κύριος προμηθευτής της σε φυσικό αέριο, επειδή διέκοψε, αρχικά και αργότερα ανέστειλε οριστικά τις παραδόσεις αερίου προς αυτήν, με αποτέλεσμα η Uniper να φθάσει σχεδόν στο χείλος της πτώχευσης. Η γερμανική επιχείρηση εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να έχει αφήσει πίσω της τα προβλήματα από την απόφαση της Gazprom, το αργότερο έως το 2024.

Ωστόσο, αναφέρει ότι είναι πιθανό να συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω του υψηλού κόστους αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου, κατά τα επόμενα χρόνια. Η Uniper είναι μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Γερμανίας και απασχολεί περίπου 11.500 άτομα, παγκοσμίως.