Το REPowerEU Φέρνει Νέα «Πράσινα» Προγράμματα για Ενεργειακές Επενδύσεις στην Ελλάδα

Το REPowerEU Φέρνει Νέα «Πράσινα» Προγράμματα για Ενεργειακές Επενδύσεις στην Ελλάδα
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Πεμ, 23 Νοεμβρίου 2023 - 08:01

Νέα πράσινα προγράμματα για την ενίσχυση ενεργειακών επενδύσεων φέρνει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».  Η χρηματοδότηση τους, η οποία φτάνει στα  795 εκατ. ευρώ, θα προέρχεται από το REPowerEU. Από αυτά, περίπου  560 εκατ. ευρώ θα στηρίξουν τη συνέχιση των γνωστών προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης τύπου «Εξοικονομώ» και εξοικονόμησης ενέργειας. Όσον αφορά στα «Εξοικονομώ», τα κονδύλια θα εξυπηρετήσουν  ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, εκ των οποίων 11.500 κατοικίες (από αυτές οι 2.500 αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά) στις οποίες τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει έως τον Δεκέμβριο του 2025. Επίσης, μέρος των κονδυλίων

θα κατευθυνθούν και στην αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου. Επίσης, το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει κονδύλια για την επιδότηση εγκατάστασης 11.580 φωτοβολταϊκών στη στέγη έως το τρίτο τρίμηνο του 2024, καθώς και συστημάτων για  ευάλωτους καταναλωτές και αγρότες. Ακόμη, προβλέπεται και νέο πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα» για την απόσυρση των συμβατικών θερμοσιφώνων και την αντικατάσταση τους με ηλιακούς, το οποίο θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση 171.100 ηλιακών θερμοσιφώνων. Επιπλέον, θα προβλέπεται και επιδότηση για αντλίες θερμότητες.

Όσο για τη διείσδυση μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου και βιομεθανίου οι ενισχύσεις φτάνουν τα  75 εκατ. ευρώ, με στόχο την εγκατάσταση  συνολικής ισχύος 45 MW έως το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Άλλα περίπου 75 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ολοκλήρωση του έργου της μεταφοράς ποσοτήτων CO2 και της αποθήκευσης τους στον Πρίνο.  Το σύστημα θα περιλαμβάνει αγωγό στην περιοχή της Αττικής, ο οποίος θα συνδέει δύο τσιμεντοβιομηχανίες με ένα τερματικό υγροποίησης διοξειδίου του άνθρακα. Ο αγωγός θα μεταφέρει τους ρύπους από τις τσιμεντοβιομηχανίες έως τον τερματικό σταθμό, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην πύλη «εισόδου» LNG στη Ρεβυθούσα ή σε όποια άλλη τοποθεσία θα υποδείξουν οι τεχνικές μελέτες.

Έπειτα, το υγροποιημένο πλέον CO2 θα μεταφέρεται ακτοπλοϊκώς στον Πρίνο, ώστε να αποθηκευτεί. Η μονάδα θα διαθέτει δυναμικότητα απορρόφησης 2,5 εκατ. τόνους CO2 κατ’ έτος στην πλήρη της λειτουργία. Εκτιμάται ότι η πρώτη φάση (για δυναμικότητα περίπου 1 εκατ. τόνους ετησίως) θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος 2025 και η δεύτερη φάση (πλήρης δυναμικότητα) ως το τέλος 2027.
 
Επίσης, το εθνικό σχέδιο προβλέπει τη διάθεση 85 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση αυτόνομων μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 175 MW, με την έναρξη λειτουργίας τους να τοποθετείται στο τέλος του 2025.  

Το τροποποιημένο σχέδιο διατηρεί πολύ ισχυρή εστίαση στην πράσινη μετάβαση καθώς κατανέμει το 38,1 % των διαθέσιμων κονδυλίων (ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 37,5% του αρχικού σχεδίου) σε μέτρα στήριξης των κλιματικών στόχων. Σχετικά με τα πρόσθετα δάνεια που ζήτησε η Ελλάδα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεσμεύονται να επενδύσουν τουλάχιστον το 38,5 % των κονδυλίων για τη στήριξη της κλιματικής μετάβασης.