Δεν έχει λήξει η κατάσταση συναγερμού στην Ευρώπη που πασχίζει να εξασφαλίσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο εν όψει της χειμερινής περιόδου. Οι ανάγκες θέρμανσης αλλά και κυρίως η συμβολή του ορυκτού στην πορεία προς το net zero καθιστούν επιτακτική την προμήθεια, κυρίως, LNG καθώς οι γεμάτες αποθήκες δεν διασφαλίζουν την επόμενη ημέρα. Και ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν κορυφαίος προμηθευτής της ΕΕ με υγροποιημένο φυσικό αέριο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Αίγυπτος που συμβάλει με τη σειρά της καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια των 27 μοιάζει απίθανο να συνεχίσει να προμηθεύει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα την περιοχή με LNG

εξαιτίας της στενότητας της αγοράς και των μειωμένων εισαγωγών από το Ισραήλ, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης (OIES).

Η Αίγυπτος κατηύθυνε, πέρυσι, το 80% των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της στην Ευρώπη, για να τη βοηθήσει να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο από αγωγούς που προμηθευόταν, μετά τον Φεβρουάριο του 2022. Η ΕΕ υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο μια συμφωνία-πλαίσιο με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που άνοιγε το δρόμο στο Κάιρο να συνεχίσει να προμθεύει με σχετικά υψηλές ποσότητες, υγροποιημένο φυσικό αέριο προς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Όμως, μεσολάβησε η κρίση στην Γάζα, η Chevron έκλεισε τον Οκτώβριο το ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου, Tamar, για λόγους ασφάλειας και το Τελ Αβίβ ανέστειλε τις εξαγωγές μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού EMG, που διέρχεται από την πόλη Ασκελόν, στο νότιο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ισοζύγια φυσικού αερίου στην αραβική χώρα των 105 εκατομμυρίων κατοίκων, που αντιμετωπίζει ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου, βρίσκονταν ήδη υπό πίεση πριν ακόμη ξεσπάσουν οι συγκρούσεις στην Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου, καθώς η παραγωγή είχε μειωθεί σε χαμηλό τριών ετών από την αρχή του έτους.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε καθώς η Αίγυπτος αντιμετώπισε συχνές διακοπές ρεύματος που ξεκίνησαν το καλοκαίρι και συνεχίστηκαν έως και τον Οκτώβριο, καθώς οι συνθήκες καύσωνα που επικρατούσαν αύξησαν τη ζήτηση για ψύξη. Το αποτέλεσμα ήταν η υψηλή καλοκαιρινή ζήτηση να μειώσει ή και σε ορισμένες περιπτώσεις να μηδενίσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά την χρονική περίοδο Μάΐος-Σεπτέμβριος. Παρά την επανέναρξη των εξαγωγών LNG τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, το OIES αλλά και πολλοί αναλυτές, θεωρούν ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση θα ασκήσει εντεινόμενες πιέσεις στις εξαγωγές από την Αίγυπτο.

"Με σφιχτά ισοζύγια φυσικού αερίου και μειωμένες εισαγωγές από το Ισραήλ, η προοπτική να προμηθευτεί η ΕΕ περισσότερο LNG  από την Αίγυπτο, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μοιάζει ανέφικτη", αναφέρει σε έκθεσή του το Ινστιτούτο και προσθέτει:΅"Το μνημόνιο συμφωνίας του Ιουνίου 2022 μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και ΕΕ, για υψηλότερη τροφοδοσία με υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι τώρα πιθανώς ανεφάρμοστο".

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου του Ισραήλ προς την Αίγυπτο αποτελούν μέρος του μείγματος εφοδιασμού της δεύτερης και συνεπώς στηρίζουν τις εξαγωγές  LNG  από την αραβική χώρα.Το Κάιρο εισάγει περίπου 7 bcm φυσικού αερίου ετησίως από τα κοιτάσματα Τamar και Leviathan, με τα οποία καλύπτει την εγχώρια ζήτηση και τροφοδοτεί τις μονάδες υγροποίησης, σύμφωνα με την Rystad Energy. Μάλιστα, η Rystad Energy εκτιμά ότι η Αίγυπτος εξήγαγε 3,7 εκατομμύρια τόνους LNG στο διάστημα Οκτώβριος 2022 - Ιανουάριος 2023. Σύμφωνα με στοιχεία από τις εταιρείες συμβούλων ICIS και Kpler, η Αίγυπτος εξήγαγε δύο φορτία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, όμως οι ποσότητες ήταν σχεδόν το ένα τρίτο της ποσότητας που εξήγαγε τον Απρίλιο.

Στο μέτωπο των τιμών τώρα, η αυξανόμενη ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ασία και την Ευρώπη δεν στάθηκε αρκετή για να προκαλέσει αύξηση των τιμών spot, που φαίνονται να έχουν εγκλωβιστεί  σε ένα καθοδικό σπιράλ. Η τιμή spot του LNG για παραδόσεις σε προορισμούς της Βόρειας Ασίας υποχώρησε στα 16,50 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) την εβδομάδα που έληξε στις 10 Νοεμβρίου, από 17,00 δολάρια το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Η τιμή υποχωρεί για συνεχόμενες τρεις εβδομάδες, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από το πρόσφατο χαμηλό των 13,50 δολαρίων ανά mmBtu, που σημειώθηκε την εβδομάδα έως και τις 6 Οκτωβρίου.

Σημειώνουμε ότη η συνήθης εικόνα για τις τιμές spot στην Ασία, είναι ένα ράλι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που ακολουθείται από πτώση κατά την περίοδο χαμηλότερης ζήτησης, πριν από το καλοκαίρι. Ωστόσο, αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική καθώς η ζήτηση παραμένει σχετικά υποτονική και η προσφορά είναι υψηλότερη του κανονικού, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία προβλέπεται να αυξηθούν σε 22,67 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Νοέμβριο, από 21,18 εκατομμύρια τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων εμπορευμάτων Kpler, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για τον Νοέμβριο θα παραπέμπει σε μικρή αύξηση από τα 21,41 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον αντίστοιχο μήνα το 2022.

Όσον αφορά στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν τον Νοέμβριο σε 10,12 εκατ. μετρικούς τόνους, από 9,50 εκατ. τον Οκτώβριο, όμως η τροφοδοσία τον Νοέμβριο αναμένεται να είναι χαμηλότερη από τα 11,76 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον ίδιο μήνα, το 2022.

Ένας χειμώνας ψυχρότερος του συνηθους μπορεί να εξαντλήσει ταχύτατα τα αποθέματα που υπάρχουν σήμερα, αλλά ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση είναι απίθανο η Ευρώπη να χρειαστεί να ζητήσει πρόσθετο LNG έως τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Η Ευρώπη προμηθεύεται LNG κυρίως από τις ΗΠΑ, και σε χαμηλότερες τιμές από εξαγωγείς, όπως το Κατάρ, και τούτο λόγω του πλεονάσματος της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου.

Οι εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να ανέλθουν σε 5,45 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Νοέμβριο, από 3,98 εκατομμύρια τον Οκτώβριο, και είναι οι υψηλότερες από τον Απρίλιο. Επίσης, περισσότερο αμερικανικό LNG κατευθύνεται προς την Ασία, με τις εισαγωγές του Νοεμβρίου να έχουν προγραμματιστεί σε 1,97 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, από 1,83 εκατομμύρια τον Οκτώβριο.