Σε πρόσφατο Σχόλιο του (εδώ) το Energia.gr επιχείρησε να εξηγήσει την συμπεριφορά της αγοράς ενεργειακών πρώτων υλών (energy commodities), όπου παρά την εμπόλεμη κατάσταση στην λωρίδα της Γάζας μετά την Ισραηλινή εισβολή- σε αντίποινα για το τρομοκρατικό κτύπημα της Χαμάς στις 7/10-

και τον ορατό κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης στην Μέση Ανατολή, οι τιμές του πετρελαίου ευρίσκονται σε συνεχή πτώση ενώ αυτές του αερίου έχουν σχεδόν σταθεροποιηθεί. Να σημειώσουμε ότι σήμερα το πρωί στο ICE του Λονδίνου το Brent, το διεθνές benchmark, διαπραγματεύετο στα $ 80.41 το βαρέλι, με ανοδικές τάσεις, ενώ το μηνιαίο συμβόλαιο αερίου στο TTF της Ολλανδίας, το ευρωπαϊκό benchmark, πωλείται στα € 48.129 / MWh ακολουθώντας ανοδική φορά.

One week Brent

Όμως εάν δούμε την συμπεριφορά τόσο του αργού, και σε λιγότερο βαθμό του αερίου τις τελευταίες τις τελευταίες 3 εβδομάδες θα δούμε ότι οι τιμές ευρίσκονται σε σταθερή πτώση παρά την αυξανόμενη αβεβαιότητα στην φυσική αγορά αργού και LNG. Μια όχι αδικαιολόγητη αβεβαιότητα που πυροδοτείται τόσο από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην περιφέρεια της Ευρώπης, τώρα στο δεύτερο έτος του, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όσο και από την πρόσφατη πολεμική σύρραξη στην Μέση Ανατολή με επίκεντρο το Ισραήλ.

Μια σύρραξη που, όπως υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές, ενδέχεται να εξαπλωθεί αφού ως γνωστό η Χαμάς στηρίζεται και υποκινείται από το Ιράν ενώ ως γνωστό η Τεχεράνη κατευθύνει και την Χεζμπολάχ του Λιβάνου στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Με άλλα λόγια έχουμε στα σκαριά μια λανθάνουσα κρίση μεταξύ του Σιιτικού άξονα πέριξ του Ιράν - που περιλαμβάνει την Χαμάς, την Χεζμπολάχ, τους Χούτι στην Υεμένη και τις Σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ - και από την άλλη τους Σουνίτες του Αραβικού Κόλπου που συσπειρώνονται πέριξ της Σαουδικής Αραβίας. Με το Ριάντ να έχει υποδυθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να προλάβει την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι πέρα του Ισραήλ έτερος βασικός αποδέκτης της επίθεσης της Χαμάς ήταν η Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση της οποίας ευρίσκετο σε διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων της με το Ισραήλ στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ. Κάτι που με κανένα τρόπο δεν επιθυμούσαν να δουν να υλοποιείται η Χαμάς και το Ιράν.

One month Brent

Ενώ λίγες ημέρες μετά την τρομοκρατική επιδρομή της Χαμάς κατά του Ισραήλ η τιμή του αργού αίφνης εκτινάχθηκε σχεδόν κατά + $ 7 το βαρέλι, από τις 17/18 Οκτωβρίου αυτό κινείται σε έντονα καθοδικό ρυθμό. Ποιο συγκεκριμένα το αργό Brent από τα $ 93 το βαρέλι στα μέσα Οκτωβρίου την περασμένη Τετάρτη έπεσε στα $ 79 το βαρέλι έχοντας απολέσει 15% της αξίας του. Παράλληλα το συμβόλαιο αερίου στο TTF από τα € 55/MWh που έφθασε στις 15/10, ύστερα από ένα ανοδικά ράλι που μέσα σε μια εβδομάδα κέρδισε € 10/MWh, αυτό έκανε βουτιά στα € 44/MWh στις 6 Νοεμβρίου.

Παρά την παρατηρούμενη μικρή ανάκαμψη των τιμών αργού και αερίου εχθές και σήμερα το πρωί και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, τα future contracts διαπραγματεύονται σε ένα υποτονικό περιβάλλον που δεν διαπιστώνει ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας σε γεωπολιτικό επίπεδο, και ανησυχεί πολύ περισσότερο για την χειροτέρευση του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος και αυτού στην Κίνα και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στην ζήτηση. Οι περισσότεροι traders έχουν πεισθεί ότι υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή και ότι η παρούσα στρατιωτική εμπλοκή θα κρατηθεί αυστηρά σε τοπικό επίπεδο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν απότομα την περασμένη Παρασκευή (3/10) μετά την ομιλία του Χασάν Νασράλα, ηγέτη της λιβανέζικης πολιτικής και μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, που σταμάτησε να ζητά κλιμάκωση της σύγκρουσης. Η ομιλία του έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα αυτοσυγκράτησης καθώς δεν κάλεσε τους οπαδούς του, αλλά και τους Σιίτες στην ευρύτερη περιοχή, σε έναν ανοικτό πόλεμο κατά του Ισραήλ. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου εξακολουθεί να είναι λίαν τεταμένη με καθημερινές μικρό συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτικών μονάδων στις δύο χώρες.

One week WTI

Τέλος, να σημειώσουμε ότι πολλά hedge funds εξέρχονται από τις θέσεις long που κατέλαβαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7/10. Την εβδομάδα έως τις 31/10 πούλησαν το ισοδύναμο άνω των 100 εκατ. βαρελιών πετρελαίου Brent και WTI, τα δύο σημεία αναφοράς της αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία από την Αμερικανική Επιτροπή Εμπορευμάτων μελλοντικής εκπλήρωσης και από το ICE του Λονδίνου. Μια τάση που συνεχίστηκε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και αμέσως μετά.