Οι Ενεργειακές Αγορές Παραμένουν Σχετικά Ήρεμες Παρά την Γεωπολιτική Καταιγίδα

Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και η αντεπίθεση του Ισραήλ και η επικείμενη εισβολή του δεύτερου στην λωρίδα της Γάζας, ως γνωστό έχουν εγείρει φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Η δε έμμεση εμπλοκή του Ιράν μέσω των Χαμάς και Χεζμπολά αλλά και η απροκάλυπτη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ έχουν εντείνει τις ανησυχίες για αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο οι χρηματοπιστωτικές αγορές, και ιδιαίτερα οι ενεργειακές,μέχρι στιγμής έχουν αντιδράσει υποτονικά εάν κρίνουμε από τον χρηματιστηριακό δείκτη αναφοράς των ΗΠΑ, τον S&P 500 ο οποίος δεν σημείωσε αξιόλογες απώλειες το διάστημα μετά την επίθεση της 7/10. Ακόμη και τα χρηματιστήρια που βρίσκονται ποιο κοντά στην ζώνη μάχης, από την Σαουδική Αραβία μέχρι την Αίγυπτο και τα κράτη του Κόλπου, έχουν σημειώσει οριακές απώλειες. Την ίδια στιγμή δεν παρατηρήθηκε μαζική φυγή προς τις αγορές ομολόγων που παραδοσιακά αποτελούν καταφύγιο για πολλούς επενδυτές. Η ίδια κατάσταση ηρεμίας, εάν όχι υποχώρησης,παρατηρείται στις αγορές αργού πετρελαίου και προϊόντων όπου οι τιμές πέφτουν συνεχώς τις τελευταίες ημέρες μετά από κορύφωση του Brent, του διεθνούς benchmark, από τα $ 93,59 το βαρέλι στις 20/10 στα $ 87,20 την Τρίτη αργά το απόγευμα

energia.gr
Τρι, 24 Οκτωβρίου 2023 - 19:55

Η ίδια σχεδόν κατάσταση επικρατεί και στις αγορές φυσικού αερίου όπου το μηναίο συμβόλαιο στο TTF της Ολλανδίας, το benchmark της Ευρωπαϊκής αγοράς αερίου, κινείται σταθερά μεταξύ € 45 και € 50 /MWh, ενώ τα 6 μήνα συμβόλαια δεν υπερβαίνουν τα € 55/MWh. Με αλλά λόγια οι ενεργειακές αγοράς και στις δυο όχθες του Ατλαντικού μάθε άλλο παρά νευρικές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Η συμπεριφορά των αγορών στην παρούσα κρίση δεν διαφέρει πολύ από αυτή σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, παρατηρούν αναλυτές. Εξετάζοντας την αντίδραση των χρηματαγορών σε 25 από τις πλέον σημαντικές γεωπολιτικές κρίσεις από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Κορέας και των τρομοκρατικών ενεργειών από την πρώτη βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στην Ν.Υόρκη το 1993, ο S&P 500 υποχώρησε 4% κατά μέσο όρο, φθάνοντας στο ελάχιστο σημείο σε 15 ημέρες αλλά ανακάμπτοντας πλήρως σε 33 ημέρες. Δεκαέξι από αυτά τα γεγονότα έλαβαν χώρα στην Μέση Ανατολή η προήλθαν από συγκρούσεις η τρομοκρατικές ομάδες εκεί.

Μετά από ένα αρχικό κύμα παρορμητικών πωλήσεων η αγορά συνήθως ανακάμπτει και ανακτά τις όποιες απώλειες. Έτσι και σήμερα, η αρχική αντίδραση των αγορών και οι καθοδικές τάσεις πολύ σύντομα αντιστράφηκαν ενώ απείρως μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί για αύξηση των επιτοκίων. Ως ομάδα οι επενδυτές φαίνεται να αντιδρούν διαφορετικά στις κρίσεις από ότι οι ιδιώτες.

Όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μιλά για μια Μέση Ανατολή ‘στα πρόθυρα της αβύσσου» και πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες για ένα παγκόσμιο πόλεμο, δεν είναι άτοπο ούτε παράξενο για πολλούς ανθρώπους να αναμεταδίδουν με αίσθηση πανικού τέτοιες προειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως παρατηρούν κοινωνιολόγοι και ψυχαναλυτές το φιλτράρισμα της μνήμης είναι ταυτισμένο με το ένστικτο επιβίωσης, όπως και η παρόρμηση του ανθρώπου να μεταδίδει τα κάθε είδους δραματικά γεγονότα και τους κίνδυνους που απορρέουν από αυτά.

Όμως το συλλογικό μυαλό των αγορών, αντίθετα, αναγνωρίζει τον γεωπολιτικό κίνδυνο ως ιστορική σταθερά και αντιλαμβάνεται τις δύσκολες στιγμές σε αυτό το πλαίσιο.Είναι σαφές για παράδειγμα ότι η Μέση Ανατολή είναι ποιο επισφαλής τώρα από ότι ήταν κατά την διάρκεια όλων των μεγάλων κρίσεων τα τελευταία 50 και κάτι χρόνια. Όπως και η Ρωσία, η οποία έχει απωλέσει την μισή μαχητική της ικανότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σε ένα βαθμό και ο κίνδυνος από την Κίνα έχει αυξηθεί παρά την αποδυνάμωση της οικονομίας της. Όπως παρατηρούν αναλυτές το σύνολο αυτών των απειλών είναι εξαιρετικά αβέβαιο και συζητήσιμο και δύσκολο να διευκρινιστεί. Με την αγορά να αποτελεί ένα άθροισμα εκατομμυρίων προβολών, η οποία επιπλέον δεν βιάζεται να κρίνει.

Η κατανόηση των γεωπολιτικών κρίσεων ως ιστορικής σταθεράς βοηθά σε μια νηφάλια αντίληψη των αγορών εν μέσω μιας καταιγίδας. Τα άτομα έχουν λόγους να βλέπουν με ισχυρή δόση ρομαντισμού το παρελθόν ενώ νιώθουν μεγάλο άγχος για το μέλλον. Το συλλογικό μυαλό των αγορών ωστόσο φαίνεται συχνά να κάνει πιο ισορροπημένες και αποστασιοποιημένες αξιολογήσεις των όποιων απειλών. Και το μήνυμα που στέλνουν τώρα οι αγορές είναι ότι οι χειρότεροι φόβοι μας δεν πρόκειται πιθανότητα να πραγματοποιηθούν.