Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πορεία προς ένα πιο «πράσινο» μέλλον μέσα και από την ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων.  Και τούτο χάρη στα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που της προσφέρουν το ισχυρό δυναμικό σε ανέμους και τα βαθιά νερά των θαλασσών της, η χώρα μπορεί να αποκτήσει πρωτεύουσα θέση αν όχι σε όλη την Ευρώπη, τουλάχιστον μεταξύ των χωρών της Μεσογείου. Αυτό τόνισαν μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power, Μικέλης Χατζηγάκης και ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας που εδρεύει στην Σουηδία, Henrik Baltscheffsky, οι οποίοι μίλησαν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στην κατοικία του, ο πρέσβης της σκανδιναβικής χώρας στην Αθήνα

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν εκτεταμένα στην πρόθεση της Hexicon να αναλάβει ενεργό ρόλο στη νέα αγορά υπεράκτιων αιολικών με έμφαση στα πλωτά έργα, που διανοίγεται στη χώρα μας αλλά και σε αρκετές χώρες του κόσμου.

Ο κ. Χατζηγάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει έχει δυνατούς ανέμους και βαθιά νερά και εξήγησε ότι τα πλωτά αιολικά είναι έργα τελευταίας τεχνολογίας που επιτρέπουν την ανάπτυξη πάρκων σε βαθιά νερά, όπως τα ελληνικά, σε αντίθεση με τα στέρεης βάσης, fixed bottom, στα οποία οι ανεμογεννήτριες μπορούν να τοποθετηθούν μόνο σε ρηχά νερά. Συνεπώς, συνέχισε, τα πλωτά έχουν πολύ περισσότερα σημεία που μπορούν να τοποθετηθούν. «Όσο πιο πολύ αναπτύσσονται οι υποδομές στα βαθιά νερά, αποκτάς μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου και παράλληλα σταθερές και χρειάζεσαι κατα τα δύο», τόνισε.

«Πρέπει να παίξουμε καλά τα χαρτιά που έχουμε στο χέρι για να κάνουμε την Ελλάδα hub αιολικών πάρκων. Αυτή η κίνηση θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλο το φάσμα της οικονομίας, αφού θα δημιουργηθούν αλυσίδες εφοδιασμού, καινούργιες θέσεις εργασίας και εταιρείες και βιομηχανίες θα δουλέψουν», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία του κλάδου μέσω του νέου ΕΣΕΚ στο οποίο περιλαμβάνεται η εγκατάσταση συνολικά 2 GW υπεράκτιων αιολικών έως το 2030.

Όπως σημείωσε σχετικά ο, Henrik Baltscheffsky οι επενδύσεις που απαιτούνται για την εγκατάσταση αυτών των 2 GW που αποτελεί τον πρώτο στόχο, ανέρχονται σε τουλάχιστον ύψους 10 δισ. ευρώ.

Ακόμη, ο κ. Χατζηγάκης μίλησε για το ισχυρό υποστηρικτικό περιβάλλον που αναπτύσσεται στη χώρα και πρόσθεσε ότι μπορεί ο κλάδος των πλωτών υπεράκτιων αιολικών να αποφέρει τη δημιουργία πολλών και ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας, καθώς και εγχώρια υπεραξία χάρη στην ύπαρξη μιας σειράς βιομηχανικών δραστηριοτήτων υψηλής έντασης εργασίας, όπως η παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου καθώς και στις εκτεταμένες λιμενικές εγκαταστάσειςκαι στα ναυπηγεία που διαθέτει η χώρα.

Είναι ενδεικτικό της βούλησης της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσουν τα έργα υπεράκτιων αιολικών το γεγονός ότι προ ημερών η ΕΔΕΥΕΠ, που έχει αναλάβει να διαχειριστεί τα δικαιώματα έρευνας και προσδιορισμού Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), προέβη στην επίσημη ανακοίνωση του σχεδίου του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων που θα επιτρέψει την εμπορική λειτουργία των μελλοντικών projects.

Κατά την χθεσινή εκδήλωση στην κατοικία του Σουηδού πρέσβη στην Ελλάδα, ο κ. Baltscheffky μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της χώρας μας στον υπό ανάπτυξη κλάδο, αναφέρθηκε στο σαφές Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης από την ΕΔΕΥΕΠ, καθώς και στην σταθερότητα που επιδεικνύει στο θέμα της προώθησης της ενεργειακής πολιτικής τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε πως τα πλωτά αιολικά αποτελούν το επόμενο “big thing” στον τομέα των ΑΠΕ. 

Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon σημείωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει ιδιαίτερα αξιόλογο αιολικό δυναμικό που επιτρέπει υψηλές αποδόσεις για τα αιολικά έργα και εστίασε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι, με δεδομένο ότι τα μεγάλα βάθη αναλογούν στο 80% των ελληνικών θαλασσών, ευνοείται η εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών σε σύγκριση με τις ανεμογεννήτριες fixed bottom.

Όπως είπε, είναι στα μεγάλα βάθη που αναπτύσσονται οι μεγάλες ταχύτητες ανέμου οι οποίες μπορούν να ανεβάσουν τον συντελεστή χωρητικότητας (capacity factor) των έργων μέχρι και στο 60% όταν, για τα χερσαία αιολικά φθάνει περί το 30% και για τα φωτοβολταϊκά στο μεταξύ 15-20%!

Ο κ. Baltscheffsky, ανέφερε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει πρόβλεψη για ταρίφες αποζημίωσης των έργων, που θα συναρτώνται με τον πληθωρισμό, επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα διακυβεύεται η βιωσιμότητα της επένδυσης.

Επίσης, όσον αφορά στην προοπτική διεύρυνσης της μετοχικής σύνθεσης της Hexicon Power, που αποτελεί την θυγατρική της σουηδικής εταιρείας στην Ελλάδα, είπε ότι επιδιώκεται να δημιουργηθεί μια δομή που θα λειτουργεί τόσο από οικονομική άποψη όσο και από την άποψη της αγοράς καθώς οι επενδύσεις στα πλωτά αιολικά είναι εντάσεως κεφαλαίου χρειάζεται να γίνουν από μεγάλες κοινοπραξίες με πολλούς συμμετέχοντες

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που θα οριοθετήσουν τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Η σουηδική εταιρεία διαθέτει παρουσία σε τέσσερις ηπείρους με ένα χαρτοφυλάκιο της τάξης των 20 GW και πάνω από 16 έργα πλωτών αιολικών. Σημαντικό όπλο της Hexicon είναι η πατενταρισμένη  τεχνολογία TwinWind που έχει αναπτύξει, που αναφέρεται σε πλωτές μονάδες που φέρουν δίδυμες ανεμογεννήτριες οι οποίες μπορούν να περιστραφούν ανά πάσα στιγμή και να εκμεταλλευτούν τον πνέοντα άνεμο και οι οποίες μπορούν να προσφέρουν 45% περισσότερη ισχύ.

Σημειώνουμε ότι το ενδιαφέρον για την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020, έκθεση της Global Wind Energy Council, GWEC, προέβλεπε την εγκατάσταση πλωτής
υπεράκτιας αιολικής ενέργειας από 17 MW εκείνο το έτος, σε 6,5 GW έως το 2030, ενώ το 2021, η πρόβλεψη είχε αναβαθμιστεί στα 16,5 GW!

Ακόμη, τονίστηκε ότι είναι η σταθερότητα των ανέμων που διασφαλίζει την εγκυρότητα των projections που θεωρούνται απαραίτητα για την αποτελεσματικότητα των projects. Υπ’ αυτή την έννοια, ειπώθηκε από τον κ. Baltscheffsky ότι πάνω από τo 80% των θαλάσσιων χώρων που θεωρούνται πιο αποδοικοί για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής  ενέργειας αφορά στα βαθιά νερά.

Όπως ανέφερε ο πρώην CEO της Hexicon σήμερα υπάρχουν εγκατεστημένες περισσότερες από 10.000 ανεμογεννήτριες βυθού ανά τον κόσμο, με τις πλωτές να φθάνουν μόλις στις 20. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως είπε στο energia gr μέος του διοικητικού συμβουλίου της Hexicon Power, η συνολικής εγκατεστημένη ισχύς πλωτών αιολικών έργων φθάνει, παγκοσμίως, στα μόλις 87 MW!