Η μετριοπάθεια που προσπάθησε να δείξει τους τελευταίους μήνες ο Τούρκος Πρόεδρος πήγε περίπατο. Με αφορμή τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, ο Σουλτάνος έδειξε τις πραγματικές του διαθέσεις, που ουδεμία σχέση έχουν με την Δύση και ό,τι αυτή πρεσβεύει και φυσικά ουδεμία σχέση έχουν με τις προσπάθειες βελτιώσεως των ελληνοτουρκικών σχέσεων ή εξευρέσεως λύσεως στο Κυπριακό. Η διαφορά είναι πως αυτή την φορά το ««μπορεί να έρθει μια νύκτα ξαφνικά..» δεν είχε παραλήπτη την Ελλάδα, αλλά το Ισραήλ, με το οποίο οι διπλωματικές σχέσεις διεκόπησαν, από ό,τι φαίνεται πλέον οριστικώς.

Κατά τις πρόσφατες δηλώσεις του την παραμονή της επετείου της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση του Τουρκικού Κράτους, ο Ερντογάν θέλοντας να εξηγήσει το ενδιαφέρον του για την Γάζα, ξεδίπλωσε τα νεοθωμανικά σχέδιά του, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και την Θεσσαλονίκη, ενώ διαστρέβλωσε για μια ακόμη φορά την ιστορία, κάνοντας αναφορές στην Θράκη, την Κωνσταντινούπολη ακόμα και στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. «Υπερασπιζόμαστε τη Γάζα, όπως κάναμε και στο παρελθόν στη Θράκη, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, σε κάθε σπιθαμή των ακτών της Ανατολικής Μεσογείου, στην Κεντρική Ασία, τη Νότια Ασία, σε όλη την Αφρική, εν ολίγοις, όπου έφταναν οι ορίζοντές μας…. Σήμερα, μερικοί άνθρωποι βλέπουν τη Γάζα ως ένα μέρος πολύ, πολύ μακριά, ένα μέρος που δεν έχει καμία σχέση με εμάς. Ωστόσο, πριν από έναν αιώνα, για αυτό το έθνος, για αυτή τη χώρα, η Γάζα δεν ήταν διαφορετική από τα Άδανα. Όπως η Αδριανούπολη δεν διέφερε από τα Σκόπια, οι Σαράντα Εκκλησιές (Κιρκλαρέλι) δεν διέφεραν από τη Θεσσαλονίκη, το Μαρντίν δεν διέφερε από τη Μοσούλη, το Γκαζιαντέπ δεν διέφερε από το Χαλέπι, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας… Μας χώρισαν από όλες αυτές τις χώρες που είναι τόσο δικές μας όσο το αίμα μας, η ζωή μας και η αγάπη μας..». Σε ένα άλλο σημείο, συνέδεσε την στήριξη που προσφέρει στην Γάζα και την Χαμάς με «απελευθερωτικό αγώνα», βάζοντας στην εξίσωση την Κωνσταντινούπολη, τους Έλληνες αλλά και τους Αρμένιους! «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις ματαιωμένες φιλοδοξίες εκείνων που, κατά τη διάρκεια της κατοχής της Κωνσταντινούπολης, ενήργησαν για να εκδικηθούν την κατάκτηση του 1453. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σύγχρονες εκδοχές εκείνων που προσπάθησαν να καταστρέψουν το έθνος μας προκαλώντας τους Αρμένιους στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ανατολία και τους Έλληνες στις περιοχές του Αιγαίου, του Μαρμαρά και της Μαύρης Θάλασσας...».

Σε άλλη ομιλία του κατά την διάρκεια των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους τους οποίους μετέτρεψε σε επίδειξη δυνάμεως των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Ερντογάν θυμήθηκε και την Κύπρο, ξεχνώντας ωστόσο ότι αυτός ήταν ο εισβολέας. «Όπου υπάρχει άνθρωπος καταπιεσμένος, θύμα διώξεων και σε ανάγκη, η Τουρκία είναι αυτή που σπεύδει να τον βοηθήσει, τον πιάνει από το χέρι, τον σηκώνει και τον βοηθάει στα προβλήματά του. Αυτή τη στάση την έχουμε δείξει στο παρελθόν στην Κορέα, στην Κύπρο, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στο Ιράκ, στην Υεμένη και τέλος στο Καραμπάχ».

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος

Εν τοις πράγμασι, το αποτέλεσμα του νέου παραληρήματος του Ερντογάν ήταν η διάρρηξη των σχέσεών του με το Ισραήλ, το οποίο ανακάλεσε όλο το διπλωματικό προσωπικό του από την Τουρκία, ενώ ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τον Ερντογάν για αντισημιτισμό και τόνισε ότι «το φίδι δεν μπορεί παρά να παραμείνει φίδι». Και ενώ οι σχέσεις Άγκυρας- Τελ Αβίβ τείνουν προς οριστική ρήξη, η Ελλάς δεν έχει αντιδράσει παρά τις ξεκάθαρες αλυτρωτικές διαθέσεις που έδειξε για άλλη μια φορά ο Τούρκος Πρόεδρος. Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν η στροφή αυτή του Ερντογάν και η υποστήριξη που παρέχει σε μια τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να εκτροχιάσει τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στις 20 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αν εν τέλει τίθεται εν αμφιβόλω η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο στην Θεσσαλονίκη. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνέντευξη Τύπου της περασμένης Παρασκευής μετά την Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό». Είπε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι «εκτός κλίματος» όταν δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα και τις θηριωδίες της Χαμάς. Τόνισε ωστόσο ότι «το ότι διαφωνούμε δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την πρόοδο που έχει γίνει».

Σε νέα τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist την περασμένη Δευτέρα, μετά δηλαδή το αλυτρωτικό και ανιστόρητο παραλήρημα του Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και πάλι λόγο για μία θετική δυναμική, η οποία πρέπει να συνεχιστεί. «Ο Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας, καθώς αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς...Εγώ θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να διατηρήσουμε το θετικό μομέντουμ...Η Τουρκία δεν είναι εχθρός...Ακόμα κι αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε αυτός είναι ένας τρόπος να κινηθούμε μπροστά...Θα είναι θετικό να μην έχουμε στην περιοχή μια ακόμη πηγή έντασης...", τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός, φανερώνοντας την πρόθεση της Αθήνας να διατηρήσει τις γέφυρες επικοινωνίας στο πλαίσιο της γνωστής πολιτικής του κατευνασμού. Ωστόσο αυτή την φορά δεν θα είναι τόσο εύκολο καθώς στην άλλη πλευρά βρίσκεται το Τελ Αβίβ, το οποίο δεν δείχνει να αστειεύεται.