Στην κρίσιμη συνεδρίαση για την αγορά ηλεκτρισμού του  Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο θα βρεθεί αύριο η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί ο σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τους υπουργούς  Ενέργειας της ΕΕ να επιδιώκουν την κατάρτιση μιας γενικής προσέγγισης σχετικά με την πρόταση τροποποίησης των κανόνων σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Με τη μεταρρύθμιση επιδιώκεται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να καταστούν λιγότερο εξαρτημένες από τις ασταθείς τιμές των ορυκτών καυσίμων και να προστατευτούν καλύτερα από απότομες αυξήσεις των τιμών, ιδίως μέσω της βελτίωσης 

 

του τρόπου λειτουργίας της μακροπρόθεσμης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η γενική προσέγγιση θα αποτελέσει την εντολή για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε η πράξη να λάβει την τελική της μορφή.

Σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό _  ειδικά έπειτα και από τη σύρραξη στο Ισραήλ _  απαιτείται αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ ώστε να δοθεί στήριξη σε όσες χώρες, πλήττονται περισσότερο από τυχόν περικοπές του εφοδιασμού.

Οι βασικοί άξονες αφορούν τον περιορισμό των υπερβολικά υψηλών τιμών αερίου, τη βελτίωση της αλληλεγγύης και τον από κοινού εφοδιασμό, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τον περιορισμό των ενεργειακών εξαρτήσεων της ΕΕ, την εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Οι διαβουλεύσεις τους τελευταίους μήνες, επί της πρότασης που είχε κατατεθεί τον περασμένο Μάρτιο,  για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. έχουν ενταθεί. “Αγκάθι” παραμένει το ζήτημα της  παράτασης της διάρκειας ζωής των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών με ένταξη στα νέα σχήματα χρηματοδότησης, με τη Γαλλία να επιθυμεί στήριξη ώστε να συνεχίσει να παρέχει φθηνή ενέργεια στους πολίτες και στη βιομηχανία της χώρας, θέση που βρίσκει αντίθετο το μπλοκ χωρών που συσπειρώνονται γύρω από τον άξονα Γερμανίας – Λουξεμβούργου - Αυστρίας. 

Ζητούμενο παραμένει εάν τελικά θα βρεθεί αύριο μια συμβιβαστική λύση, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες  πριν  καταλήξουν τα κράτη μέλη σε μια  κοινή θέση. Τα κράτη-μέλη απασχολεί κυρίως το εύρος των επενδύσεων σε έργα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα εντάσσονται σε σχήματα άμεσης στήριξης.

Να θυμίσουμε ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς, ώστε να περιοριστούν τα περιστατικά εμφάνισης εξαιρετικά υψηλών τιμών αερίου στην ΕΕ και, συνεπώς, να μειωθεί ο αντίκτυπος της εκτίναξης των τιμών στους πολίτες και την οικονομία. Αφορά την εφαρμογή ανώτατου ορίου τιμών για τις συναλλαγές αερίου, εάν και όταν οι τιμές αερίου φτάνουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Ο μηχανισμός  ενεργοποιείται αυτόματα εάν προκύψει το ακόλουθο «γεγονός διόρθωσης της αγοράς» (και οι δύο παράμετροι ισχύουν ταυτόχρονα):

-η τιμή TTF επόμενου μήνα υπερβαίνει τα 180 €/MWh για διάστημα τριών εργάσιμων ημερών

-η τιμή TTF επόμενου μήνα είναι κατά 35 € υψηλότερη από την τιμή αναφοράς για το ΥΦΑ στις παγκόσμιες αγορές στο ίδιο διάστημα των τριών εργάσιμων ημερών.

Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο έκτακτης ανάγκης , το οποίο αποσκοπεί στον περιορισμό των υπερβολικά υψηλών τιμών αερίου που δεν απηχούν τις τιμές της παγκόσμιας αγοράς, με παράλληλη διασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει ότι ο μηχανισμός εφαρμόζεται στις συμβάσεις παραγώγων του επόμενου μήνα, των επόμενων τριών μηνών και του επόμενου έτους. Ο μηχανισμός τέθηκε σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου 2023 και μπορεί να απενεργοποιηθεί ή να ανασταλεί σύμφωνα με προκαθορισμένους κανόνες που περιέχονται στον σχετικό Κανονισμό.