Αλλαγή πορείας αποφάσισε τελικά το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σχετικά με την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αλλαγές στη σειρά προτεραιότητας για εξέταση των αιτήσεων για όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες,  ήταν να   αλλάξει την προτεραιοποίηση των ΑΠΕ που αιτούνται όρους σύνδεσης,  δίνοντας προτεραιότητα στα έργα που συνδυάζονται με μπαταρίες, δρομολογώντας αλλαγή στη σχετική υπουργική απόφαση (ΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/7063/374) με την οποία καθορίζεται 

η σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων χορήγησης όρων σύνδεσης με το ΕΣΜΗΕ.  Στόχος ήταν να παρακαμφθεί η …ουρά για όσα έργα συνοδεύονται από μπαταρίες ώστε να «ανοίξει» ηλεκτρικός χώρος για τη διείσδυση κι άλλων ΑΠΕ. Η πρόθεση του ΥΠΕΝ είχε προκαλέσει την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου καθώς θα έφερνε σημαντικές καθυστερήσεις   στην υλοποίηση των διμερών συμβάσεων (PPAs).

Σήμερα τα έργα ΑΠΕ με μπαταρίες καταχωρούνται στην Ομάδα Β στη λίστα των αιτημάτων για όρους σύνδεσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις αγοραπωλησίας της  ΔΕΗ με δύο βιομηχανίες που προβλέπουν την τροφοδοσία των βιομηχανικών καταναλωτών με   ρεύμα που παράγεται από ΑΠΕ από τις αρχές του 2025.  

Εάν περνούσαν μπροστά στην …ουρά του ΑΔΜΗΕ τα έργα ΑΠΕ με αποθήκευση που σήμερα βρίσκονται στην Ομάδα Δ, οι καθυστερήσεις για την ομάδα Β θα ήταν σημαντικές με ότι αυτό συνεπάγεται. Στην Ομάδα Δ περιλαμβάνεται η υποομάδα Δ1 που αφορά σταθμούς ΑΠΕ με αποθήκευση που δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο και η Δ2 που περιλαμβάνει σταθμούς ΑΠΕ με αποθήκευση που μπορούν να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο. Και για τις δύο υποκατηγορίες ορίζεται μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης στα 1.000 MW εγκατεστημένης ισχύος, με ανώτατο όριο ανά αίτημα ή κοινό αίτημα τα 250 MW  (με απόκλιση ισχύος 20%).

Σήμερα βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η εξέταση από τον ΑΔΜΗΕ των αιτήσεων όρων σύνδεσης της Ομάδας Α και εάν τελικά δεν υπάρξουν αλλαγές ο Διαχειριστής θα προχωρήσει στην αξιολόγηση της Ομάδας Β, δηλαδή των έργων ΑΠΕ τα οποία προορίζονται για σύναψη συμβάσεων αγοραπωλησίας (PPAs).

Σε κάθε περίπτωση το ΥΠΕΝ καλείται να προωθήσει τα έργα ΑΠΕ με μπαταρίες ώστε να εξασφαλιστεί χώρος στο σύστημα. Το ζητούμενο είναι πώς αυτό θα επιτευχθεί άμεσα δίχως αλλαγή στη σειρά προτεραιότητας για όρους σύνδεσης. Σε κάθε περίπτωση, στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο επέκτασης του  σχήματος οικονομικής στήριξης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 με 1.000 MW, αλλά και ενίσχυσης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που περιλαμβάνουν μονάδες αποθήκευσης, από τα 200 MW στα 1.000 MW.