Η συντονισμένη, άγρια και "αναπάντεχη" επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ πυροδοτεί από το πρωΐ σήμερα, Δευτέρα, ένα νέο κύκλο ανόδου των τιμών της ενέργειας και όχι μόνο, με πρώτο «θύμα» το πετρέλαιο. Περισσότεροι από 700 Ισραηλινοί, στρατιωτικοί και άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα ξημερώματα του Σαββάτου όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις της Χαμάς από στεριάς, αέρος και θαλάσσης, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι, στην πιο θανατηφόρα εισβολή σε ισραηλινό έδαφος μετά την ταυτόχρονη επίθεση της Αιγύπτου και της Συρίας στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το 1973.

Το Ισραήλ απάντησε με σφοδρές επιθέσεις από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που έπληξαν την Κυριακή, το αρχηγείο της Χαμάς, συγκροτήματα κατοικιών, υπόγειες σήραγγες, και άλλες τοποθεσίες στην Γάζα, που πιστεύεται ότι αποτελούσαν καταφύγιο αξιωματούχων της παλαιστινιακής οργάνωσης, από τις οποίες φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 400 άνθρωποι.

"Το τίμημα που θα πληρώσει η Λωρίδα της Γάζας θα είναι πολύ βαρύ και θα αλλάξει την πραγματικότητα για πολλές γενιές", δήλωσε στο Ρόιτερς ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ.

Η βία τροφοδοτεί ένα νέο γύρο αστάθειας στις παγκόσμιες αγορές, με τις ανησυχίες για πιθανές διαταραχές στις προμήθειες από το Ιράν να συμβάλλουν στην άνοδο των τιμών του Brent, του διεθνούς benchmark, που ενισχύεται κατά περισσίτερο από 3% από το πρωΐ και κινείται στην περιοχή των 87,70 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ ξεπέρασε νωρίτερα ακόμη και τα 88,76 δολάρια στις αγορές της Ασίας. Σημειώνουμε ότι το Ιράν είναι σύμμαχος της Χαμάς και συνεχάρη την οργάνωση για την επίθεση, αν και επισήμως δηλώνει ότι δεν εμπλέκεται στις επιθέσεις.

Η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράν έχει αυξηθεί, όμως η όποια πρόοδος έχει συντελεστεί παρασκηνιακά με τις ΗΠΑ, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας της κίνησης της Τεχεράνης να συγχαρεί την Χαμάς, αν και όπως εικάζουν οι περισσότεροι αναλυτές, η πιθανή απώλεια προσφοράς μαύρου χρυσού από τη χώρα θα έχει μεν αντίκτυπο, αλλά δεν θα είναι καθοριστικός.

Αντίθετα, πιο κρίσιμης ημασίας είναι η πιθανή αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας στην κρίση που ξέπασε στο Ισραήλ, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ουάσινγκτον προσπαθεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα εξομαλύνει τις σχέσεις ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και του αραβικό βασίλειο.

Το νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου θα αφαιμάξει για ακόμη μια φορά το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις που επιβαρύνουν ήδη τις αγορές μετοχών. Η νέα εστία αναταραχής στο Ισραήλ στρέφει τους επενδυτές προς ασφαλή στοιχεία ενεργητικού, καθώς αξιολογούν τον γεωπολιτικό κίνδυνο για τις αγορές.

Χρυσός, δολάριο και αμερικανικά Τreasuries αποτελούν για ακόμη μια φορά το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να σκαρφαλώνει στα 1850,51 δολάρια η ουγγιά και τα futures των αμερικανικών μετοχών στον S&P 500 και Nasdaq να διολισθαίνουν κατά 0,7% και 0,6% αντίστοιχα.

Οι αγορές προεξοφλούν τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών θα διατηρήσει τα επιτόκιά της υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί – το 10ετές αμερικανικό bond ενισχύεται κατά 1,68% - το δολάριο ΗΠΑ κινείται σε ένα ανοδικό σπιράλ, ενώ οι μετοχές που κατέγραφαν ισχυρές απώλειες τους τελευταίους τρείς μήνες, δείχνουν σημεία σταθεροποίησης την τελευταία εβδομάδα –S&P 500 κερδίζει 1,18% από την αρχή των συναλλαγών και ο FTSE 100 έκλεισε την Παρασκευή με θετικό πρόσημο 0,58%. Αντίθετα, ο δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο της Σαγκάης υποχωρεί 0,69%.

Η κλιμάκωση αποτελεί ένα ακόμη κεφάλαιο στο βιβλίο της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου η Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση, στην οποία αντιτίθεται η Χαμάς της οποίας διακηρυγμένος στόχος είναι η πλήρης καταστροφή του Ισραήλ. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι η επίθεση θα επεκταθεί στην Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.

Οι συνθήκες στην Δυτική Όχθη έχουν επιδεινωθεί τα χρόνια της διακυβέρνησης Νετανιάχου, με περισσότερες ισραηλινές επιδρομές και επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά. Οι κάτοικοι της Γάζας ζουν υπό ισραηλινό αποκλεισμό από τα τελευταία 16 χρόνια, από τότε που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής, το 2007.

Οι προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή έχουν τελματώσει κολλήσει τα τελευταία χρόνια, ενώ το κλίμα έχει επιδεινώσει ο εσωτερικός διχασμός της ισραηλινής κοινωνίας αναφορικά με τα σχέδια του προέδρου της χώρας να  αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα.