Tην ώρα που το φιλορωσικό μέτωπο στην ΕΕ ενισχύεται μετά την νίκη του Ρόμπερτ Φίτσο στην Σλοβακία, οι αμερικανικές αρχές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την διαφθορά στην Ουκρανία. «Το έγγραφο τονίζει ότι η διαφθορά θα μπορούσε να αναγκάσει τους δυτικούς συμμάχους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και ότι το Κίεβο δεν πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς», αναφέρει το Politico. Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, που επικαλείται διαβαθμισμένο μέρος του εγγράφου «Ολοκληρωμένη Στρατηγική της Χώρας», οι αμερικανικές αρχές θέλουν να ασκήσουν πίεση στην Ουκρανία για να μειώσει το επίπεδο της διαφθοράς στη χώρα

 

επειδή «διακυβεύονται τα αμερικανικά δολάρια». Αυτό το ζήτημα, εκτός των άλλων, αποτελεί ισχυρό επιχείρημα υπέρ όσων αντιμάχονται την αποστολή βοήθειας προς την Ουκρανία».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, γράφει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν διαπραγματεύεται με τις ουκρανικές αρχές τη δυνατότητα να εξαρτηθεί μελλοντική οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επίσης, ζητείται από την Ουκρανία να γίνει ελκυστική χώρα για ιδιωτικές επενδύσεις. Μάλιστα. όπως σημειώνεται, τέτοιοι όροι δεν αποτελούν προαπαιτούμενο για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και για τον ρόλο λίγων εκλεκτών στην οικονομία της Ουκρανίας. Η “απο-ολιγαρχοποίηση” ιδίως των τομέων της ενέργειας και των ορυχείων, “αποτελεί βασική αρχή για την ανοικοδόμηση μιας καλύτερης Ουκρανίας“, δηλώνει το δημόσιο μέρος της στρατηγικής.

Εν τω μεταξύ, το Κογκρέσο ενέκρινε στο παρά πέντε το περασμένο Σάββατο, τη χρηματοδότηση του Δημοσίου που είχε ζητήσει ο Μπάιντεν ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται περαιτέρω χρηματοδότηση του Κιέβου μετά από τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών. Η Γερουσία είχε εγκρίνει ένα συμβιβαστικό σχέδιο το οποίο περιλάμβανε 6 δισ. δολάρια για την Ουκρανία. Όταν όμως αυτό έφτασε στη Βουλή, οι Δημοκρατικοί, αλλά και πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Σώματος, Κέβιν Μακάρθι, που τάσσονταν υπέρ της βοήθειας, υποχρεώθηκαν να την κόψουν, βλέποντας ότι δεν υπήρχε η απαραίτητη συναίνεση για να εγκριθεί. Σε κάθε περίπτωση η διαφωνία στο Κογκρέσο αποτελεί σαφές δείγμα των προθέσεων των Ρεπουμπλικανών, ενώ, όπως σχολίαζε η Washington Post, «θα προκαλέσει κραδασμούς σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην κυβέρνηση του Κιέβου».


Το φιλορωσικό μέτωπο

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η νίκη του φιλορώσου Ρόμπερτ Φίτσο στην Σλοβακία(φωτό) ανατρέπει τις ευρωπαϊκές ισορροπίες όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Φίτσο δήλωσε στο εκλογικό ακροατήριό του ότι "ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, ξεκίνησε το 2014, όταν οι Ουκρανοί ναζί και φασίστες άρχισαν να δολοφονούν Ρώσους πολίτες στο Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ". Ο Φίτσο εξήρε επίσης τη Σοβιετική Ένωση επειδή υποτίθεται ότι απελευθέρωσε τα εδάφη της Τσεχίας και της Σλοβακίας από τη ναζιστική Γερμανία στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. "Για όνομα του Θεού, μας απελευθέρωσαν, πρέπει να δείξουμε κάποιο σεβασμό", νουθέτησε τους ακροατές του. "Πρέπει να πούμε σε όλο τον κόσμο, η ελευθερία ήρθε από την Ανατολή, ο πόλεμος έρχεται πάντα από τη Δύση", είπε. Η Σλοβακία παρέμεινε γενικά σταθερή στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, ακόμη και όταν διαδοχικές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι περισσότεροι από τους μισούς Σλοβάκους κατηγορούν τη Δύση ή την Ουκρανία για τον πόλεμο. Η χώρα εξακολουθεί να στέλνει όπλα προς ανατολάς, να φιλοξενεί περισσότερους από 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες και να υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρόλο που η κίνηση αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στον ενεργειακό εφοδιασμό της.
Η επιστροφή του Φίτσο θα μπορούσε ωστόσο να αλλάξει τα δεδομένα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη συνεργασία της Σλοβακίας με το ΝΑΤΟ. Επιπλέον η Σλοβακία του Φίτσο- όταν ήταν πρωθυπουργός- είχε στενές σχέσεις με την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, και την Πολωνία, της οποίας το κυβερνών εθνικιστικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης επιδιώκει να κερδίσει για τρίτη φορά τις εκλογές στις 15 Οκτωβρίου. Οι τρεις χώρες έχουν εξοργίσει το Κίεβο πιέζοντας να παραταθεί η απαγόρευση των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών για την προστασία των αγροτών τους, κάτι που ο Φίτσο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα συνεχίσει αν κερδίσει την εξουσία. Μάλιστα το Κίεβο κατέθεσε αγωγή κατά των τριών αυτών χωρών, βαθαίνοντας περαιτέρω το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.