Με την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας να διαμορφώνεται στα 112,83 ευρώ/MWh για σήμερα 28 Σεπτεμβρίου, μειωμένη κατά 2% σε σχέση με την Τετάρτη, 27 του μήνα, πλησιάζουμε στο τέλος μιας εβδομάδας που χαρακτηρίστηκε από διακυμάνσεις στα ανώτερα στρώματα της κλίμακας των τιμών χονδρικής ρεύματος στη χώρα. Η συνολική ζήτηση διαμορφώνεται στις 293,68 GWh, ενώ τα μερίδια καυσίμων στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, κυριαρχεί εκ νέου το φυσικό αέριο με 40,9%, και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 30,3%, οι εισαγωγές μ 15,5% και τα υδροηλεκτρικά, με 9,1%, ενώ η χρήση  λιγνίτη παρέμεινε μηδενική.

Εν τω μεταξύ και σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές, όπως αναφέρεται στην τελευταία ανάλυση του ΙΕΝΕ, λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, το ελληνικό σύστημα απορρόφησε περισσότερες εισαγωγές,  +76 GWh, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, χάρη στις οποίες ασκήθηκαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση ηλεκτρισμού σε εβδομαδιαία βάση διαμορφώθηκε στις 919 GWh, με άνοδο 5,5%, ενώ η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο ΕΧΕ διαμορφώθηκε στις 1.047 GWh, και με δεδομένες τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος που ανήλθαν στις 128 GWh. Όμως, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στη χώρα, υποχώρησε στα 97,39 ευρώ/MWh την εβδομάδα, 18-24 Σεπτεμβρίου! 

Αναλυτικότερα, οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 47 GWh, συνείσφεραν στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου το 38%, με την παραγωγή ΑΠΕ σε επίπεδο επταημέρου να  διαμορφώνεται στις 329 GWh, που συνιστά νέο χαμηλό επτά εβδομάδων. Επίσης, οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 9% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 76 GWh, ήτοι ποσοστό μειωμένο κατά -5,5% από το αμέσως προηγούμνο επταήμερο, ενώ οι μονάδες φυσικού αερίου κατέγραψαν εβδομαδιαία παραγωγή της τάξης των 363 GWh και κάλυψαν το 42% της ζήτησης, με την παραγωγή από λιγνίτη να φθάνει στις 72 GWh και μερίδιο 8% στο εβδομαδιαίο μείγμα.

Όσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, κορυφώθηκε στις 136,399 MWh την περασμένη Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Δευτέρα 18/9, που ήταν στις 126,648 MWh και με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται στις 918,997 MWh, υψηλότερα κατά 5,55% από το αμέσως προηγούμενο σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα όταν είχε φθάσει στις 870,687 MWh. Ακόμη, το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 5,470 MW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo 55% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, την προηγούμενη εβδομάδα, αφορούσε στη Χαμηλή Τάση, αφού διαμορφώθηκε πάνω από τις 503 GWh, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 23% τη Μέση Τάση, που ήταν περίπου 208 GWh), το 13% αντιστοιχούσε στην Υψηλή Τάση, ήτοι, περί τις 121 GWh, το 7%, ή σχεδόν 69 GWh στο σύστημα της Κρήτης, ενώ καταγράφηκαν απώλειες της τάξης του 2%.

Είναι ενδεικτικό της εικόνας της αγοράς ότι το εβδομαδιαίο εγχώριο μείγμα καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή διαμορφώθηκε κυρίως από φυσικό αέριο, σε ποσοστό 42%, ΑΠΕ, σε ποσοστό 38%, μεγάλα υδροηλεκτρικά, 9%, λιγνίτη, 8% και καθαρές εισαγωγές, 4%. Σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση στα μερίδια του λιγνίτη, που ήταν στο 7%, του φυσικού αερίου, που ήταν στο 41%, και των καθαρών εισαγωγών που είχαν μηδενική συνεισφορά στο μείγμα καυσίμου

Παράλληλα, καταγράφηκε υποχώρηση στο μερίδιο των ΑΠΕ, που ήταν στο 44%, με το μερίδιο των μεγάλων υδροηλεκτρικών να διατηρείται αμετάβλητο. Πρέπει να τονιστεί ότι το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα είχε εισαγωγικό χαρακτήρα την προηγούμενη εβδομάδα, με τις καθαρές εισαγωγές να ανέρχονται στις 32.263 ΜWh. 

Όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και ΑΠΕ, ανήλθε σε 363,076 MWh και 328,575 MWh αντίστοιχα, την περασμένη εβδομάδα, ενώ η παραγωγή ενέργειας από τις υδροηλεκτρικές μονάδες στις 75,867 MWh.

Μπορείτε  να δείτε στο κάτωθι διάγραμμα την εβδομαδιαία μέση διακύμανση του μείγματος καυσίμου στην Ελλάδα, ανά ώρα. 

Οι συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 160,007 MWh,, ενώ οι συνολικές εξαγωγές έφθασαν στις 127,744 MWh, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα να γίνει καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες κατά το περασμένο επταήμερο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κυμάνθηκαν από 68 ευρώ/MWh μέχρι 118 ευρώ /MWh, κάτι που σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις της ακρίβειας μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και όχι μόνο.