Σδούκου στο ΙΕΝΕ: Δίκτυα, Διασυνδέσεις και Υπεράκτια Αιολικά οι Προτεραιότητες της Κυβέρνησης

Σδούκου στο ΙΕΝΕ: Δίκτυα, Διασυνδέσεις και Υπεράκτια Αιολικά οι Προτεραιότητες της Κυβέρνησης
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 21 Σεπτεμβρίου 2023 - 11:03

Στα πεπραγμένα αλλά και στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας αναφέρθηκε χθες η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στη βαρυσήμαντη ομιλία της που σφράγισε την παρουσίαση της 3ης Ετήσιας Έκθεσης του ΙΕΝΕ για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα. Η κα Σδούκου μίλησε για την ανάγκη επιτάχυνσης των σχεδίων για την αποθήκευση ενέργειας και τον επανασχεδιασμό και αναβάθμιση των δικτύων, ιδίως υπό το φως των όσων συνέβησαν στη χώρα το καλοκαίρι

Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους ώστε να περάσουμε από τη φάση του mitigation σε εκείνη του adaptation, είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Η αποθήκευση ενέργειας και από μονάδες αντλησιοταμίευσης θα αποφέρει μεγάλα οφέλη και γι’ αυτό το έχουμε θέσει στις άμεσες προτεραιότητές μας.»

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον καίριο ρόλο που έχουν να παίξουν οι  διμερείς συμβάσεις μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών,  τα γνωστά PPAs, «προκειμένου να μπορέσουμε διαμορφώσουμε ένα modus operandi για την ενέργεια στο οποίο η απευθείας πρόσβαση σε καθαρή και φτηνή ενέργεια από ΑΠΕ θα είναι διαθέσιμη σε όσο δυνατό περισσότερους από ποτέ άλλοτε και με αμιγώς όρους αγοράς», τόνισε.

Η Υφυπουργός Ενέργειας μίλησε ακόμη για τη μεγάλη σημασία που δίνει η Κυβερνηση στην υπεράκτια αιολική ενέργεια καθώς πρόκειται να δημιουργήσει, τόνισε, υψηλή προστιθέμενη αξία στην εγχώρια βιομηχανία και να συμβάλει στη δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας.   

«Προχωρούμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τα υπεράκτια αιολικά μέσω του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης που εκτιμώ ότι θα είναι έτοιμο εντός του έτους» είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Σδούκου αναφέρθηκε εκτενώς στην αύξηση της συμμετοχής ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα, και στις προοπτικές της χώρας να καταστεί εξαγωγέας φυσικού αερίου προς τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, χάρη στο δίκτυο των νέων διασυνδετήριων αγωγών με αυτές, αλλά και στις υποδομές υποδοχής και επαναεριοποίησης LNG.

«Ενισχύσαμε και αναβαθμίσαμε λοιπόν τις υπάρχουσες υποδομές και σχεδιάσαμε την υλοποίηση νέων ώστε να εκπληρώσουμε την προγραμματική μας δέσμευση για ενίσχυση των ενεργειακών δικτύων και υποδομών, τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια όσο και για το φυσικό αέριο. Πετύχαμε σε πρώτη φάση και από τους πρώτους στην Ευρώπη, να μειώσουμε τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 31% από τον Αύγουστο του 2022, έως τον Μάρτιο αυτού του χρόνου, ενώ μειώσαμε και την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, από 40% σε 20%. Δώσαμε ώθηση στην κατασκευή των νέων υποδομών της χώρας, όπως ο Ελληνο-βουλγαρικός αγωγός (IGB), o Διαδριατικός αγωγός (TAP) και το τερματικό LNG στη Ρεβυθούσα, και έτσι διασφάλιζουμε την προμήθεια φυσικού αερίου σε όλη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης» είπε.

Επανέλαβε δε εκείνο που είπε πρόσφατα στην Πολωνία, δηλαδή, ότι κύρια πηγή ανησυχίας αποτελεί το ζήτημα των τιμών και όχι η προμήθεια φυσικού αερίου, καθαυτή.

«Βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πέρυσι για τον χειμώνα που έρχεται καθώς έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα V ισχύος 660MW και αναμένουμε πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και η εμπορική λειτουργία του νέου FSRU Αλεξανδρούπολης, στο οποίο υπάρχουν μακροχρόνια συμβόλαια δέσμευσης δυναμικότητας για να εξυπηρετήσουν τόσο την ελληνική αγορά όσο και την αγορά των Βαλκανίων» τόνισε.

«Το μάθημα από την ενεργειακή κρίση ήταν σκληρό αλλά διδακτικό καθώς η Ευρώπη αντιλήφθηκε ότι δεν πρέπει να βασίζεται σε έναν και μόνο προμηθευτή για την ενεργειακή της ασφάλεια», πρόσθεσε.

Η κα Σδούκου μίλησε ακόμη για την ανάγκη να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της χώρας και αναφέρθηκε στην υλοποίηση των δύο νέων ενεργειακών αξόνων που αναβαθμίζουν το ρόλο της χώρας ως ενεργειακού διαύλου για την Ευρώπη αλλά και εξαγωγέα πράσινης ενέργειας.

«Αναφέρομαι στην ηλεκτρική διασύνδεση Green Aegean Interconnector που σχεδιάζεται με αφετηρία την Ελλάδα και κατάληξη τη Γερμανία καθώς και τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου που βασίζεται στα υφιστάμενα δίκτυα και περιλαμβάνει τις αναγκαίες αναβαθμίσεις προκειμένου, με αφετηρία τη χώρα μας, να διοχετεύεται φυσικό αέριο προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι δύο καίρια έργα που εντάσσονται στο σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ», είπε. 

Η Υφυπουργός τόνισε επίσης το ισχυρό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τους πολίτες και είπε ότι έχει προβλεφθεί ένα νέο πακέτο μέτρων για τους ευάλωτους, τους ενεργειακά ευάλωτους, καθώς και την ρευματοκλοπή και τους καθ΄έξιν κακοπληρωτές.  

Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τη χώρα η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που θα είναι έτοιμο να εγκριθεί το ερχόμενο καλοκαίρι και αποκάλυψε πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα.  

«Έχουμε ακόμη τον κουμπαρά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το REPower EU, το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τους πόρους από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου! Πρόθεσή μας αυτή την 4ετία είναι να μεγιστοποιήσουμε την απορρόφηση των υφιστάμενων κονδυλίων Δεν θέλουμε να αφήσουμε ούτε ευρώ να πάει χαμένο» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, σχολίασε την ομιλία της κας Σδούκου, λέγοντας πως είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει συνέχεια στο ΥΠΕΝ, κάτι που αποδεικνύεται από τη παρουσία της στο Υπουργείο, αρχικά ως Γενική Γραμματέας και σήμερα υπό τη νέα της ιδιότητα, ως Υφυπουργός.

Ο κ. Σταμπολής μίλησε ακόμη για την ενεργό παρουσία του ΙΕΝΕ στα δημόσια πράγματα και αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμμετοχή όλων των επιτροπών του Ινστιτούτου με την υποβολή σχολίων για το υπό διαμόρφωση νέο ΕΣΕΚ, ενώ έκανε λόγο για το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί για τη χώρα η εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

«Είναι το αδύναμο σημείο της οικονομίας μας το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που δημιουργούν οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως η εξάρτηση της χώρας αποτυπώνεται στο ποσοστό των εισαγωγών που έφθασε στο 74% πέρυσι και είναι, τόνισε, το υψηλότερο στην ΕΕ.

Ο κ. Σταμπολής έκανε μνεία στην ανθεκτικότητα που εμφανίζει η χρήση πετρελαίου στον μεταφορικό τομέα της Ελλάδας και της Ευρώπης, υποστήριξε πως δεν μπορεί να υπάρχει στρατηγική αυτονομία χωρίς ενεργειακή αυτονομία και τόνισε πως όσες περισσότερες ηλεκτρικές διασυνδέσεις έχουμε στο νησιωτικό πλέγμα, τόσο περισσότερο θα ενισχύσουμε την γεωστρατηγική ασφάλεια της χώρας.  

Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια καθαρά εισαγωγική χώρα στην ενέργεια, ιδίως την τελευταία τριετία, μίλησε όμως για μια νέα εποχή στο retail της ενέργειας. «Έχουμε ένα εντελώς νέο τοπίο στην αγορά λιανικής ηλεκτρισμού σήμερα», είπε για να προβλέψει ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα υπάρξει ένα κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τομέα: «Θα μείνουν μόνο 3-4 εταιρείες στην αγορά», υποστήριξε.

Συνοψίζοντας, ο κ. Σταμπολής έκανε λόγο για τη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας και στην ανάγκη πλήρους εξηλεκτρισμού του συστήματος, αφού, όπως είπε, παρά την μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα, η παραγωγή κατευθύνεται κυρίως σε αμιγώς ηλεκτρικές εφαρμογές και όχι στο σύνολο του ενεργειακού τομέα.

Τέλος, υποστήριξε πως οι στόχοι του ΕΣΕΚ είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ τόνισε πως οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες την τελευταία διετία.