Ο πλημμυρισμός της Θεσσαλικής πεδιάδος και του νομού Μαγνησίας (Βόλου και Πηλίου) με νερά θα διαταράξει την Ελληνική οικονομία εφέτος αλλά από του χρόνου, αναμένεται να αυξήσει το εθνικό προϊόν, αναλόγως της κρατικής μέριμνας για την τοπική οικονομία (δυνητικής ή πραγματικής):

Με έμφαση στην αποκατάσταση των υποδομών και την προστασία του τοπικού πληθυσμού από πλευράς εισοδήματος (κι υγείας), σύντομα οι καταστροφές που άφησε πίσω της η τροπική καταιγίδα «Ντανιέλ» θα αποκατασταθούν κι η χωρική ζωή θα ξαναβρεί την κανονικότητα της. Ευτυχώς δεν επλήγη η Λάρισσα και μόνο ο Βόλος στερείται ποσίμου ύδατος (ακόμη).

Μάλιστα, εάν αποφευχθούν οι προχειρότητες των επισκευών και επιλεγούν μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως της αντιμετωπίσεως των συχνών πλημμυρών με σοβαρά εγγειοβελτιωτικά έργα, με την φυσική διευθέτηση της κοίτης του Πηνειού ποταμού, διά της ανακτήσεως της λίμνης Κάρλας και εκ της μετακινήσεως ορισμένων ευαλώτων χωριών καθώς της «εθνικής» οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης στο Κιλελέρ – Στεφανοβίκιο, η πρόσφατη πλημμύρα ίσως αποδειχθή «ευλογία» για την αναδιάταξη της Θεσσαλικής παραγωγής από τον βάμβακα σε άλλες καλλιέργειες, πιο αποδοτικές και μη εξαρτώμενες τόσο από τις καιρικές συνθήκες του φθινοπώρου.

Βεβαίως, οι χαμένες ανθρώπινες ζωές στην πλημμύρα δεν ανακτώνται αλλά το απωλεσθέν ζωικό κεφάλαιο αναπληρούται με την κρατική βοήθεια στους κτηνοτρόφους και αντικαθίσταται από άλλα ζώα αντί των χοίρων και των αιγών, την έως σήμερα «εύκολη λύση». Οι σύγχρονοι κτηνοτρόφοι εάν επιλέξουν περισσότερη «τεχνολογία» για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος θα ιδούν το εισόδημα τους ν’ αυξάνεται κατακορύφως. Γι’ αυτό η κρατική κι η Ευρωπαϊκή βοήθεια πρέπει να είναι επιλεκτική.

Το τοπικό εισόδημα, στις πληγείσες απ’ την θεομηνία περιοχές, πρέπει να ενισχυθή εφέτος με άμεσες επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές και από του χρόνου να προσαρμόζεται στις συνθήκες ανανήψεως των εσόδων του γηγενούς πληθυσμού. Το εθνικό εισόδημα ίσως μείνει στάσιμο εφέτος από την ζημία που υπέστη το 14% της εγχωρίου αγροτικής παραγωγής στην Θεσσαλία αλλ’ ευτυχώς η συγκυρία δεν επηρέασε ούτε την συγκομιδή σιτηρών μήτε την ήδη λήξασα Τουριστική περίοδο (λ. χ. στο Πήλιο). Η πρόβλεψη της εθνικής ανάπτυξης στο 2,7% εφέτος παραμένει, εξ αιτίας της άνευ προηγουμένου ανόδου της της Τουριστικής κινήσεως καθ΄ άπασαν την χώρα και της εγχωρίου καταναλώσεως. Ο πληθωρισμός θα ενισχυθή, βοηθούσης της κερδοσκοπίας και της ανατιμήσεως διεθνώς του πετρελαίου, κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι. 

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη νεροποντή «Ιανός» (πάλι στην Θεσσαλία) δεν επηρέασε το εθνικό προϊόν που ανεπτύχθη κατά μέσο όρο 3% την παρελθούσα τριετία αλλά ατυχώς η τότε κακοκαιρία πέρασε απαρατήρητη για τους οπαδούς της «Κλιματικής αλλαγής» που δεν συμμορφώθησαν προς τις διακηρύξεις των. Πάσα καταστροφή αποτελεί έναυσμα ανασυγκρότησης στις σύγχρονες κοινωνίες. Παράδειγμα η Γερμανία και Ιαπωνία μετά το τέλος του  β’ παγκοσμίου πολέμου. Αρκεί η κρατική μηχανή να αναδιαταχθή εις βάθος χρόνου. Η Ελληνική διακυβέρνηση δεν έχει τέτοια πολυτέλεια. Με τα χάλια που έχει, εάν δεν αναπροσαρμοσθή αμέσως στις περιστάσεις και τις δυνατότητες (5 δις. οι αναμενόμενες δαπάνες στην Θεσσαλία κλπ), τότε θα είναι αξία της κακής τύχης. Και στο βάθος της 4ετίας, αναμένει τον Κυριάκο κάποιος Στέφανος, δι’ όσην αξίαν φέρει…

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr