...BRICS by BRICKS

Οι BRICS, η ομάδα των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου έχει αλλάξει ταχύτητα από το 2001 που ιδρύθηκε από την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, και πλέον είναι σε θέση να επηρεάζει πράγματα και καταστάσεις στο ανώτατο επίπεδο. Η Νότια Αφρική προσχώρησε στην ομάδα το 2010, όταν προστέθηκε ένα S στο ακρωνύμιο, για να γίνει BRICS. Από κοινού, τα κράτη- μέλη αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η αυξανόμενη σημασία των BRICS έγινε φανερή κατά την τελευταία Σύνοδο των G20 στην Ινδία όταν πέτυχαν να μετριάσουν  υπέρ της Μόσχας, το ύφος του τελικού ανακοινωθέντος, όσον αφορά στο σκέλος της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Το μπλοκ ιδρύθηκε ανεπίσημα το 2009, με πρωτοβουλία της Ρωσίας, προκειμένου να αντισταθμίσει τη δεσπόζουσα θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών συμμάχων τους στη σύγχρονη παγκόσμια τάξη. Σήμερα στην πόρτα του συνωθούνται χώρες όπως το Ιράν, η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που αναμένεται να ενταχθούν επίσημα στην ομάδα των αναδυόμενων χωρών που επιδιώκουν να αποκτήσουν επιρροή στο παγκόσμιο σκηνικό, από την 1η Ιανουαρίου 2024. Είναι η δεύτερη φορά που οι BRICS αποφασίζουν να επεκταθούν.

energia.gr
Τετ, 20 Σεπτεμβρίου 2023 - 08:15

Η ανάδειξη των BRICS στον τέταρτο στρατηγικό πόλο στον κόσμο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι αρκετά στελέχη του πετρελαϊκού τομέα θεωρούν ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στην Ρωσία, ως τιμωρία για την εισβοή της στην Ουκρανία, ενθαρρύνουν μια βαθύτερη εταιρική σχέση μεταξύ των κρατών -μελών του μπλοκ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας εμπορίας ενέργειας, Vitol, δήλωσε: "Κοιτάζοντας τις αγορές πετρελαίου σήμερα βλέπουμε ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λειτουργούν. Λειτουργούν με την έννοια ότι δημιουργούν λιγότερα ή χαμηλότερα έσοδα, χαμηλότερες τιμές τιμολογίων για τα ρωσικά προϊόντα. Αλλά στην άλλη πλευρά του καθρέφτη, παρατηρούμε ότι οι κυρώσεις δημιουργούν ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των χωρών BRICS, που αποτελούν, μ τη σειρά τους, ένα είδος αντίπαλου πολιτικού και οικονομικού δέους για τη Δύση".

Υπ’ αυτή την έννοια, το 2024, όταν θα έχουν ενταχθεί τα νέα κράτη, το μπλοκ θα αντιπροσωπεύει πλέον, το 37,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ποσοστό που αναμένεται να διευρυνθεί στο 37,7% το 2025 και στο 38,5% το 2028, σύμφωνα με προβλέψεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παράλληλα, ο πληθυσμός των BRICS θα αυξηθεί κατά ακόμη 400 εκατ ανθρώπους, από τα 3,2 δισεκατομμύρια σήμερα, τουτέστιν θα είναι σημαντικά υψηλότερος από το συνολικό πληθυσμό των G7 που ανέρχεται σε 800 εκατομμύρια.

Επίσης, η επέκταση των BRICS σημαίνει ότι το μπλοκ κατέχει σημαντικό ποσοστό των φυσικών πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα κράτη-μέλη του κατέχουν περίπου 5.493 τόνους χρυσού, έναντι 17.527 τόνων της G7. Ακόμη τα κράτη-μέλη της G7, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, παράγουν το 20% και το 6% του παγκόσμιου πετρελαίου, αντίστοιχα, ενώ η Ρωσία, η Βραζιλία και η Κίνα το 21%. Σημειώνεται ότι το μερίδιο της παραγωγής πετρελαίου θα αυξηθεί σημαντικά όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν ενταχθούν στο μπλοκ,και θα συμβάλουν  ώστε να φθάσει στο 41% της παγκόσμιας παραγωγής. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα θα συμβάλουν σημαντικά στο μερίδιο της ομάδας στην παραγωγή φυσικού αερίου. Η επέκταση θα αυξήσει επίσης την εκπροσώπηση του μπλοκ στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.

Αναφερόμενος στην αυξανόμενη παρουσία των BRICS, ο πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Facts Global Energy, δήλωσε: "Όλοι είναι ενοχλημένοι από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών που επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία και σε άλλα κράτη. Οπότε οι άνθρωποι διερωτώνται αν υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να δημιουργηθεί μια αντίρροπη δύναμη, ένα αντίβαρο στην G7 ή στην G20, και οι BRICS βρίσκεται στην κορυφή των απαντήσεων".

Καθώς αρκετές αναδυόμενες δυνάμεις εμφανίζονται ολοένα και πιο δυσαρεστημένες με την υφιστάμενη παγκόσμια τάξη, το μπλοκ των BRICS  θα μπορούσε να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή κατά τρόπον ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός αντιμετώπισης της κυριαρχίας των ΗΠΑ και της Δύσης στον κόσμο.