Η Ενεργειακή Ακρίβεια Πολιορκεί την ΕΕ- Στροφή σε Νέα Έργα Αερίου στην ΝΑ Ευρώπη

Η Ενεργειακή Ακρίβεια Πολιορκεί την ΕΕ- Στροφή σε Νέα Έργα Αερίου στην ΝΑ Ευρώπη
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 12:41

Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν ξεκινήσει προ πολλού την απειλητική πορεία τους προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναγκασμένη να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρουν οι προκλήσεις του φθινοπώρου και κυρίως, της ερχόμενης χειμερινής περιόδου 2023-2024 Σε πρώτη φάση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε στην τελευταία έκθεσή της, επί τα βελτίω, στο +10%,  τις προβλέψεις της για τις τιμές του αργού το επόμενο τετράμηνο, με τις εκτιμήσεις της για τις ανατιμητικές τάσεις των τιμών του φυσικού αερίου να είναι ήπιες. Για την τροχιά του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας

η ΕΚΤ εμφανίζεται ωστόσο, σχετικά αισιόδοξη καθώς προβλέπει υποχώρησή του στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, τα futures ηλεκτρισμού έχουν αναθεωρηθεί καθοδικά σε ποσοστό περίπου 6% για το 2023 και το 2024.

Την ίδια ώρα που αυτά εικάζει το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των «27», ενώ στην βόρεια και δυτική Ευρώπη οι κυβερνήσεις γυρίζουν την πλάτη στην παραγωγή υδρογονανθράκων και όσες δεν το κάνουν δέχονται έντονες πιέσεις να το πράξουν, στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη το κύριο μέλημα των ηγεσιών των χωρών της περιοχής παραμένει η ενεργειακή ασφάλεια, ιδίως υπό το πρίσμα της αντικατάστασης του κενού που αφήνουν οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας.

Έτσι οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη εντείνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση και έκμετάλλευση εγχώριων πηγών φυσικού αερίου, οι προμήθειες από την Ρωσία μειώνονται και αυξάνονται οι εισαγωγές από τις ακριβές εναλλακτικές πηγές.

(Έργα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα)

Στα υπό ανάπτυξη έργα περιλαμβάνεται το Neptun Deep της Ρουμανίας, το οποίο έλαβε το πράσινο φως από τους εταίρους OMV Petrom και Romgaz τον περασμένο Ιούνιο. Σημειώνουμε ότι το project βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Ρουμανίας, στην Μαύρη Θάλασσα, με το κόστος ανάπτυξής του να φθάνει στα περίπου 4,4 δισ. δολάρια και την εκτιμώμενη παραγωγή να υπολογίζεται σε άνω των 100 bcm (ή 700 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου).

Ακόμη, στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η Αλγερία, η Αίγυπτος και η Λιβύη αναμένεται να είναι οι κύριοι προμηθευτές φυσικού αερίου της Ιταλίας για τα επόμενα χρόνια, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος φυσικών πόρων της Eni, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο  όμιλος θα επενδύσει σημαντικά ποσά στην Αφρική, τόσο στην εξερεύνηση όσο και σε νέα έργα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πέρυσι η Eni, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Ιταλίας, αντέδρασε γρήγορα στην πτώση της προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, στέλνοντας αυξανόμενες ποσότητες του καυσίμου κυρίως από την Αλγερία, προς τη χώρα γεγονός που κατέστησε την χώρα της βόρειας Αφρικής στο μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ιταλίας, αντικαθιστώντας την Ρωσία.

Σε αναγνώριση του νέου αναβαθμισμένου ρόλου της περιοχής στην ενεργειακή ασφάλεια της Ιταλίας η Eni δρομολογεί επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να εγγυηθεί τις εξαγωγές προς την χώρα ώστε και να εξυπηρετήσει την αφρικανική αγορά αλλά και για να μπορέσει να εφοδιάσει με περισσότερο αέριο στην Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος φυσικών πόρων της Eni, τα κοιτάσματα μειώνονται, αλλά το 80% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης εξακολουθεί να βασίζεται στα ορυκτά, οπότε ενώ αναπτύσσονται καθαρότερες πηγές είναι απαραίτητο να διαχειριστούμε τη μείωση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η Eni είναι ο μεγαλύτερος διεθνής παραγωγός φυσικού αερίου στην Αφρική, καθώς περισσότερο του 90% των καυσίμων που εξόρυξε ο όμιλος στην Μαύρη ήπειρο, πέρυσι, κατευθύνθηκε στην αφρικανική αγορά.

Στην Αίγυπτο, η εταιρεία θα επενδύσει περί τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα τεσσάρων ετών σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την εξερεύνηση και τη διαχείριση των υφιστάμενων κοιτασμάτων, αποσοβώντας τις ανησυχίες για τυχόν προβλήματα παραγωγής στο τεράστιο κοίτασμα Zohr.

Ακόμη, οι εξαγωγές του ομίλου από την Αλγερία προς την Ιταλία προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 15 bcm, από 12 bcm πέρυσι, ενώ στην Λιβύη, σχεδιάζονται επενδύσεις ύψους 8 δισ. δολαρίων.

Οι αποφάσεις σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού των χωρών της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης είναι καίριας σημασίας για την μεσοπρόθεσμη ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξής τους ιδίως στον απόηχο της εκτίναξης των τιμών του αργού.

Από τις αρχές των διαπραγματεύσεων σήμρα, Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, το Brent, το διεθνές benchmark, κινείται πάνω από τα 94 δολάρια το βαρέλι, ενώ η αμερικανική ποικιλία, WTI, ακολουθεί κατά πόδας, στα άνω των 91 δολαρίων το βαρέλι.  

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι οι αγορές πετρελαίου βρίσκονται σε έλλειμμα που θα βαθύνει το τέταρτο τρίμηνο. Το έλλειμμα μπορεί ακόμη να διευρυνθεί κάτι που έχει ήδη αρχίσει να έχει αισθητές επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Οι κεντρικές τράπεζες που θεωρούσαν ότι είχαν καταφέρει να συγκρατήσουν το «τέρας», τα τελευταία στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 10,6% κάτι που εκτόξευσε τον δείκτη τιμών τον Αύγουστο στο 3,7% και τον ετήσιο πληθωρισμό στο 4,3%, με την Fed να επανεξετάζει, πιθανώς, την απόφασή της να ανακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.