Η πολυαναμενόμενη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Τουλάχιστον αυτό διεφάνη από τις εκατέρωθεν δηλώσεις. Με ένα πολύ μεγάλο αστερίσκο. Και αυτό γιατί ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε κυρίως στο οδικό χάρτη των επαφών και την προετοιμασία της συναντήσεως Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη, ο κ. Φιντάν επέλεξε να γίνει πιο συγκεκριμένος, βάζοντας στο τραπέζι τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφες ότι η Τουρκία πιστεύει ότι τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μέσω της δίκαιης κατανομής των πόρων. Χωρίς να λάβει καμία απάντηση

από τον Έλληνα ομόλογό του. Όσον αφορά το Κυπριακό επέμενε στην τουρκική θέση περί δύο κρατών, τονίζοντας λακωνικώς ότι οι θέσεις της Άγκυρας για το θέμα είναι γνωστές.

Ο Τούρκος υπουργός προφανώς έκανε την αναφορά για την συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου εν πλήρη συναίσθηση και εν πλήρη ταύτιση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Λίγες ώρες πριν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υπερτονίσει, μετά την συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του στο Σότσι, την φιλοδοξία της Τουρκίας να γίνει ένας από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους στον κόσμο, συνδέοντας τη χώρα με τις ενεργειακές αγορές στην Ευρώπη για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου. «Θα πραγματοποιήσουμε διάφορα έργα για την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων στην Ευρώπη και τον κόσμο μέσω της χώρας μας. Με την ίδρυση του κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία, θα σημειωθεί πρόοδος τόσο στον εφοδιασμό ενέργειας όσο και στην τιμολόγηση», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Σότσι στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν και ο Πούτιν προήδρευσαν των αντιπροσωπειών τους στο Σότσι, συζητώντας λεπτομερώς όλα τα διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν δήλωσε ότι η ρωσική Gazprom και οι τουρκικές εταιρείες BOTAŞ εργάζονται σε έναν οδικό χάρτη για την υλοποίηση του ενεργειακού κόμβου στο έδαφος της Τουρκίας. Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία επιδιώκει να είναι ένας παγκόσμιος κόμβος φυσικού αερίου παρά ένας περιφερειακός, τονίζοντας τη δέσμευσή του να συνεχίσουν την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία προς τον σκοπό αυτό, με βάση την αρχή του win-win. Συγκεκριμένα στα σχέδια της Άγκυρας περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στη Ανατολική Θράκη, αλλά και η δημιουργία ενός κέντρο στην Κωνσταντινούπολη για να συντονίσει τα συμφέροντα της χώρας σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα καθώς και στην εξόρυξη. «Θα συζητήσουμε αυτήν την πρότασή μας με τη Ρωσία», τόνισε ο Ερντογάν. «Θέλουμε όποιος θέλει να επενδύσει σε αυτούς τους τομείς να κάνει αίτηση σε αυτό το νέο κέντρο. Μπορούμε να το εγκαταστήσουμε στο Οικονομικό Κέντρο στο Ataşehir [περιοχή της Κωνσταντινούπολης]», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Η τριμερής Ελλάδος-Κύπρου Ισραήλ

Την ίδια ημέρα άλλωστε λάμβανε χώρα και η τριμερής συνάντησης Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ στην Λευκωσία με βασικό θέμα τα ενεργειακά. Μάλιστα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέτζαμιν Νετανιάχου ανέφερε ότι το αργότερο μέσα στο επόμενο εξάμηνο, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο. Όπως αποκάλυψε μάλιστα, εξετάζεται η πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ΄-Κύπρου στον τομέα αυτό προσδιορίζοντας τον χρόνο των οριστικών αποφάσεων μεταξύ τριών έως έξι μηνών. Ένα από τα σχέδια προβλέπει τη δημιουργία μονάδας LNG στην Κύπρο, που θα εισάγει ισραηλινό αέριο μέσω αγωγού 200 χιλιομέτρων με βάση παλαιότερη πρόταση της ελληνικής Energean με αυξημένη παρουσία στον τομέα της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ. Παράλληλα εξετάζεται και η κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που θα εξάγει ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του ηλεκτρικού καλωδίου του Euroasia Interconnector.

Και η Τουρκία

Εντούτοις, ρόλο στα ισραηλινά ενεργειακά σχέδια ενδέχεται να παίξει και η Τουρκία. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραήλ Κατς, με στόχο τη διμερή και περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου. Το δημοσίευμα, ανέφερε ότι οι οι δύο χώρες επιδιώκουν να διερευνήσουν ευκαιρίες εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας από ένα μεσογειακό κοίτασμα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας. «Το πιο υγιές έργο είναι ότι το φυσικό αέριο (του Ισραήλ) να φτάνει στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας»,είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ιούλιο, δίδοντας ακόμη μια πρόγευση για την ενεργειακή μάχη που θα ακολουθήσει.