Διχαστικό Λάθος

Το διαζύγιον Ελλάδος και Ρωσσίας κατέστη οριστικόν κατόπιν της χθεσινής σύναξης στην Αθήνα των Κυρ. Μητσοτάκη, Ζελένσκυ και όλων των άλλων βαλκανίων ηγετών, που επιθυμούν διακαώς την είσοδο τους στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Προσκεκλημένη επίσης η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα Βάν ντερ Λάϊεν ως εκπρόσωπος των Γερμανών βιομηχάνων και ο πλεονάζων πρόεδρος της ΕΕ Σάρλ Μισέλ, προκειμένου να θέσουν τους όρους της προσχωρήσεως των Βαλκανικών χωρών, που δεν είναι άλλους από την καταδίκη της Ρωσσίας στον χρονίζοντα πόλεμον με την Ουκρανία.Ο Ζελένσκυ πήρε πολλές διαβεβαιώσεις αλλά όχι ημερομηνία ενάρξεως των διαπραγματεύσεων. Βέβαια, η σχέση της Ρωσσίας με την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ εξ έρωτος αλλά μάλλον εκ συμφέροντος. Τον Ελληνικό λαό εξεμεταλλεύθησαν οι Ρώσοι πάντοτε ως ταπεινή ερωμένη που σε πρώτη ευκαιρία ηπάτησαν με τον Τούρκο δυνάστη

του Κώστα Κόλμερ
Τρι, 22 Αυγούστου 2023 - 13:11

Στα Ορλώφικά, η Γερμανίδα Τσαρίνα Αικατερίνη η Μεγάλη, αφού ξεσήκωσε τους ραγιάδες σε επανάσταση κατά του σουλτάνου τους άφησε στα κρύα του λουτρού , με τον Λάμπρο Κατσώνη να μυκτηρίζεται έκτοτε απ’ την λαϊκή μούσα:

«Σαν σ’αρέσει μπάρμπα Λάμπρο/ξαναπέρνα απ’ την Άνδρο»

Οι Ρώσσοι τσάροι Αλέξανδρος και Νικόλαος ήσαν αντίθετοι με την Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821 που την απέδιδαν σε υποκίνηση από τους …Καρμπονάρους. Ο Ρώσσος πρέσβυς στην Κων/λη, ο Ιγνάτιεφ, στη διάσκεψη του Βερολίνου υπό τον Μπίσμαρκ, πρότεινε την «Μεγάλη Βουλγαρία» εις βάρος της Ελλάδος (μας έσωσαν οι ΄Αγγλοι) και οι Μπολσεβίκοι, στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πήγαν με τον Κάϊζερ και βοηθήσαν τον Κεμάλ να σφάξει τους Γκιαούρηδες της Μικράς Ασίας.

Στον δεύτερο, παρ’ ότι οι Ρώσσοι εσώθησαν από τους Χιτλερικούς κατόπιν της ηρωϊκής αντίστασης της Ελλάδος κατά του Άξωνος Ιταλίας-Γερμανίας - τις οποίες πρόλαβε ο «στρατηγός» Χειμώνας από την φθορά που υπέστησαν στην Ελληνική εκστρατεία, εις μεν την Διάσκεψη της Ειρήνης των Παρισίων ο Ρώσσος υπουργός εξωτερικών Μολότωφ απήτησε τα Δωδεκάνησα να είναι αφοπλισμένα, ο δε διάδοχός του Γκρομίκο ενίσχυε αργότερα τους αντάρτες στα Ελληνικά βουνά με όπλα απ’ την Ανατολική Γερμανία και Πολωνία εναντίον της Ελληνικής πατρίδος.

Μόλις προχθές η Μόσχα ματαίωσε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας , κατά της επεκτάσεως του Αττίλα στο Κυπριακό χωρίο Πύλα, στην ουδέτερη ζώνη που χωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία με το ψευδοκράτος του Ερντογάν.

Από την άλλη μεριά, όμως, η Ρωσσία είναι μία παγκόσμια δυναμη, με πυρηνική ισχύ, ενεργειακός κολοσσός και ιδιατηρεί ένα εκατομμύριο στρατιώτες στην Ουκρανία . Καλώς ή κακώς ο Ρωσσικός λαός ανησυχεί από την διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορα του, που βαρύνεται με ουκ ολίγα ατοπήματα.

Μεγάλή μερίδα επίσης του Ελληνικού λαού συμμερίζεται τις ανησυχίες των Ρώσσων και συμπαθεί τον Πούτιν που τον θεωρεί «πατριώτη» - άσχέτως με τα λάθη του στο Ουκρανικό πρόβλημα. Εναντιώνεται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσσίας και αμφιβάλλει εάν η στάση της Ελληνικής κυβερνήσεως είναι προς το συμφέρον της χωρας. Δεν χρειάζεται να τροφοδοτείται για άλλη μια φορά ο εθνικός διχασμός.

Τέλος αλλ’ όχι ασημάντως, η πρωτοβουλία του ΄Ελληνος πρωθυπουργού να συγκαλέσει Βαλκανικό συμπόσιο στο μέγαρο Μαξίμου, όταν μία αδικία είναι η αιτία, ρίπτει την Ρωσσία στην αγκάλη του Ερντογάν, ο οποίος επωφθαλμιά το Αιγαίον και ελεεινολογεί τους ‘Ελληνες .

Οι Ρώσσοι χρηματοδοτούν και κατασκευάζουν πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού επί της Μεσογείου θαλάσσης , που σύντομα θα δώσει την ευκαιρία στον Ερντογάν να εκβιάσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρωπϊκή Ένωση, με πυρηνικό ολοκαύτωμα.

- Κύριε Μητσοτάκη, μπορεί στο Χάρβαρντ να παρέλειψαν το «Εγκόλπιο των Πολιτικών» του καρδινάλιου Ιουλίου Μαζαρινού, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας επί Λουδοβίκου 14ου αλλά ο μικρός αυτός Ιταλός έγραψε ίστορία: «Άν κάποιος σε έχει προσβάλλει, μη λές τίποτα και μη κάνεις κάτι που προδίδει την οργή σου. Αν οι περιστάσεις κάνουν ανώφελη κάθε εχθρική εκδήλωση, μην αναζητάς να πάρεις εκδίκηση αλλά υποκρίνου τον απαθή και καρτέρει την ώρα σου».Και, πάντως, μην εκθέτεις την μικρή σου πατρίδα στην μήνιν των μεγάλων.