Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δήμους ανά τη χώρα. Στο πλαίσιο της στήριξης των ευάλωτων πολιτών, το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προετοιμάζει το σχετικό πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει πριν από περίπου έναν χρόνο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 120 εκατ. ευρώ, το οποίο 

θα παρέχει επιδοτήσεις στους ΟΤΑ προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, μέσω ενεργειακών κοινοτήτων που θα συστήσουν. Στόχος είναι τόσο η κάλυψη των ίδιων αναγκών των δήμων, για την ενεργειακή κατανάλωση δημοτικών κτιρίων και υποδομών αλλά και για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ευάλωτων νοικοκυριών στην περιοχή ευθύνης τους.

Μέσω του σχετικού προγράμματος υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτηθούν με χαμηλά ή και με μηδενικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας περί τα 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Με τη νέα «δράση» οι δήμοι-οι οποίοι θα  έχουν συστήσει ή θα είναι μέλη ενεργειακών κοινοτήτων μέσω των οποίων θα γίνεται ο ενεργειακός συμψηφισμός-θα επιδοτούνται κατά 100% για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου είτε σε οικόπεδα είτε σε στέγες δημοτικών κτιρίων, σχολείων κ.ά.

Οι σχετικές ανακοινώσεις, πιθανώς θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ τον επόμενο μήνα.

Το είχε προαναγγείλει άλλωστε και ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στις 20 Ιουλίου.
«Μέριμνά μας παραμένει η σωστή λειτουργία της αγοράς και η στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα τους όλο τον τελευταίο χρόνο και απέκρουσε στην πράξη τις μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να εξακολουθούμε να το κάνουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα υπάρχουν γι’ αυτά τα θέματα πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες στην ομιλία μου στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης», είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός. Σε αυτές θα περιλαμβάνεται και η διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τις πολύτεκνες οικογένειες.  

Δήμοι και φωτοβολταϊκά
Είναι αξιοσημείωτο ότι, βάσει της νομοθεσίας, για Δήμους και Περιφέρειες επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ για κάλυψη ενεργειακών αναγκών των κοινωφελών επιχειρήσεων και των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), των δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των  σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των  κέντρων υγείας και νοσοκομείων,  των δημοτικών και δημοσίων αθλητικών κέντρων, των  εγκαταστάσεων και δικτύων οδοφωτισμού, των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και κάθε άλλου κτιρίου, υποδομής ή εγκατάστασης που, είτε ανήκει, είτε εξυπηρετεί ανάγκες του κάθε ΟΤΑ με εφαρμογή ενεργειακού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Επίσης, επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ από τους Δήμους και τις Περιφέρειες  για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας πολιτών του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας όπου ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Για αυτούς τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς  επιτρέπεται η εγκατάστασή τους με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, με μέγιστη ισχύ παραγωγής των σταθμών ΑΠΕ ίση με το  100% του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος των προς συμψηφισμό παροχών κατανάλωσης.