Αθάνατη Γραφειοκρατία

Κάποιοι στην κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλουν να τρελάνουν τον κόσμο. Εχουμε και λέμε: Πριν από δύο χρόνια ήταν που στο πλαίσιο του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά», για την προστασία του περιβάλλοντος, πήρε την πρωτοβουλία να δώσει επιδοτήσεις στους πολίτες που θα αγοράσουν ηλεκτρικά ποδήλατα. Οι ενδιαφερόμενοι θα αγόραζαν το ποδήλατό τους από τα καταστήματα και θα κατέθεταν τα δικαιολογητικά σε ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος για να λάβουν πίσω την επιδότηση – περίπου 800 ευρώ για κάθε ποδήλατο αξίας 2.000 ευρώ. Πράγματι, χιλιάδες πολίτες αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, αγόρασαν τα ηλεκτρικά ποδήλατα

Του Νότη Παπαδόπουλου
Πεμ, 10 Αυγούστου 2023 - 12:46

 

και έστειλαν τα δικαιολογητικά μέσω Ιντερνετ στην πλατφόρμα του υπουργείου, όπως τους ζητήθηκε από το «Κινούμαι ηλεκτρικά».

Δύο χρόνια, όλοι αυτοί οι πολίτες του α' κύκλου της δράσης «Κινούμαι ηλεκτρικά» δεν είχαν αποζημιωθεί. Χωρίς κανείς να ενημερωθεί για ποιο λόγο. «Κάτι πήγε στραβά με τη διαχείριση των δικαιολογητικών που έστειλαν οι πολίτες του πρώτου κύκλου. Αλλά να μην ανησυχούν, το θέμα θα λυθεί», είχε δηλώσει ξανά και ξανά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Τίποτα όμως δεν έγινε. Χθες, μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έστειλε «σημαντική ενημέρωση» στους χιλιάδες ενδιαφερομένους του α΄ κύκλου που περιμένουν (μάταια) τα χρήματά τους. Τους προειδοποιεί να σπεύσουν να στείλουν ξανά τα δικαιολογητικά αν θέλουν να αποζημιωθούν. Και θέτει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους –σε μία εβδομάδα– τη 15η Αυγούστου (!).

Σημειώνεται ότι όσοι έλαβαν την εν λόγω ειδοποίηση έχουν στείλει τα ίδια δικαιολογητικά δύο φορές έως τώρα. Αρχικά πριν από δύο χρόνια –όταν έκαναν την αγορά– και ξανά πριν από τις εκλογές του Μαΐου, που τους ζητήθηκαν και πάλι τα έγγραφα με «επείγουσα ανακοίνωση».

Το να θέτει μια δημόσια υπηρεσία, που έχει αθετήσει έως τώρα όλες τις προθεσμίες για επιστροφή της επιδότησης στους πολίτες, προθεσμία τη 15η Αυγούστου, όταν είναι γνωστό ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου λείπει σε διακοπές, είναι αν μη τι άλλο εξωφρενικό, αν δεν αποκρύπτει κάποια δολιότητα…

Το κράτος πρέπει κάποτε να μην κάνει ζαβολιές και να δείχνει υπευθυνότητα απέναντι στον πολίτη που το χρηματοδοτεί. Κύριε Σκυλακάκη, βάλτε τα πράγματα στη θέση τους και διορθώστε τις άστοχες κινήσεις των επιτελών σας.

*Από kathimerini.gr