Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στις αγορές πετρελαίου και φ. αερίου επέστρεψαν. Οι αυξανόμενες ανησυχίες για την προσφορά ώθησαν ενέργεια και μέταλλα σε υψηλότερα επίπεδα. Το ανοδικό κλίμα υποβοηθήθηκε επίσης από τις ενδείξεις για ισχυρότερη ζήτηση.  Το αργό πετρέλαιο σημείωσε ράλι καθώς 

οι γεωπολιτικές εντάσεις αύξησαν τον κίνδυνο περαιτέρω διαταραχών της προσφοράς. Οι εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα κλιμακώθηκαν απότομα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά και την έναρξη επιθέσεων σε ουκρανικά λιμάνια. Αυτό οδήγησε τον Ουκρανό πρόεδρο Zelenskiy να προειδοποιήσει ότι η χώρα του θα προβεί σε αντίποινα. Αυτό έρχεται μετά την επίθεση με μη επανδρωμένα drones το Σαββατοκύριακο σε ρωσικό ναυτικό σκάφος και πετρελαιοφόρο. Περίπου το 15-20% του πετρελαίου που η Ρωσία πωλεί καθημερινά στις παγκόσμιες αγορές διέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Σε συνδυασμό με το αργό πετρέλαιο από άλλες χώρες, όπως το Καζακστάν, σημαίνει ότι μία αγορά περίπου 2,5 εκατ. δολαρίων ημερησίως μπορεί να διαταραχθεί. Ηδη η αγορά παρουσίαζε σημάδια στενότητας, καθώς η συμμαχία ΟΠΕΚ+ εφαρμόζει την τελευταία συμφωνία μείωσης της παραγωγής της. Η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε της κίνησης, με πρόσθετη μείωση της παραγωγής κατά 1,1 εκατ. μβ/ημέρα. Η αγορά απέκρουσε επίσης την αιφνιδιαστική αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου.

Η εβδομαδιαία έκθεση αποθεμάτων της EIA έδειξε ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 5.851kbbls την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, τα αποθέματα πετρελαιοειδών μειώθηκαν, με τη βενζίνη να μειώνεται κατά 2.661kbbls και το αποσταγμένο μαζούτ κατά 1.706kbbls. Αυτό οδήγησε την τεκμαρτή ζήτηση για βενζίνη σε αύξηση 5% στα 9,3 εκατ. δολάρια ημερησίως.

Οι τιμές στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου αυξήθηκαν επίσης λόγω των αυξανόμενων κινδύνων προσφοράς. Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είχε ήδη αυξήσει την προοπτική περαιτέρω διαταραχών του εφοδιασμού. 

Ο χαλκός ανέκαμψε, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν σε περαιτέρω μέτρα τόνωσης της ζήτησης. Οι τιμές καταναλωτή και οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν αμφότερες τον Ιούλιο, όπως έδειξαν χθες τα στοιχεία. Αυτό αύξησε τις προσδοκίες ότι το Πεκίνο θα δρομολογήσει μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Έχει ήδη δεσμευτεί να ενισχύσει τη στήριξη του τομέα των ακινήτων και να μειώσει το βάρος του χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει λεπτομέρειες. Η αγορά απέκρουσε την είδηση της απότομης αύξησης της παραγωγής. 

Η παραγωγή χαλκού του Περού τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 21,8% σε ετήσια βάση. Η παραγωγή ψευδαργύρου, μολύβδου και σιδήρου αυξήθηκε επίσης στο Περού τον Ιούνιο, πρόσθεσε το Υπουργείο Ενέργειας και Ορυχείων. Η χώρα έχει υποφέρει από πανεθνικές διαδηλώσεις, οι οποίες επηρέασαν τη βιομηχανία νωρίτερα φέτος. Το Περού είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο.

Ο χρυσός υποχώρησε για τρίτη ημέρα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Αναμένουμε ότι τόσο ο γενικός όσο και ο βασικός πληθωρισμός ΔΤΚ θα αυξηθεί κατά 0,2% μ.μ. τον Ιούλιο. Αυτό θα μπορούσε να δει το επιτόκιο πολιτικής να παραμένει περιοριστικό.