Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο μετά την έκθεση της βιομηχανίας που έδειξε συρρίκνωση των αμερικανικών αποθεμάτων ενώ οι έμποροι αναμένουν την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που μπορεί να ρίξει φως στις ισορροπίες της αγοράς κατά το δεύτερο εξάμηνο. Το Brent κινείται προς τα 83 δολάρια έπειτα από πτώση 1,2% την Τρίτη, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός στις ΗΠΑ θόλωσε τις προοπτικές της ζήτησης. Το West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματευόταν πάνω από τα 78 δολάρια. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού σε εθνικό επίπεδο μειώθηκαν κατά 3,1 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ επίσης μείωση 

παρατηρήθηκε και στον στενά παρακολουθούμενο κόμβο στο Cushing της Οκλαχόμα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα στοιχεία, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι προοπτικές από τον ΙΕΑ αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα Τετάρτη και ακολουθούν τη μηνιαία αξιολόγηση από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών. Η ανάλυση του καρτέλ έδειξε ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+ που συμμετέχουν στον πιο πρόσφατο γύρο περικοπών της παραγωγής του ομίλου υπερέβησαν τις ποσοστώσεις τους τον περασμένο μήνα.

Το πετρέλαιο έχει κερδίσει έδαφος φέτος, καθώς ο ΟΠΕΚ+ περιόρισε την παραγωγή για να αποτρέψει την υπεραφθονία και να στηρίξει τις παγκόσμιες τιμές. Εν όψει της απόφασης για την παράταση των περιορισμών στη συνεδρίαση της 1ης Ιουνίου, τα μέλη παλεύουν με το ακανθώδες ζήτημα της ποσότητας αργού που είναι σε θέση να αντλήσουν, με αρκετές μεγάλες εξαγωγικές χώρες να επιδιώκουν την αύξηση των αναγνωρισμένων επιπέδων δυναμικότητάς τους.

"Η χαλάρωση των περιορισμών του ΟΠΕΚ+ εντός του έτους δεν είναι ακόμη δεδομένη" λόγω του κινήτρου της Σαουδικής Αραβίας για υψηλότερες τιμές προκειμένου να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της, δήλωσε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της Mizuho Bank Ltd. στη Σιγκαπούρη. Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται "τεταμένη και τεταμένη δυναμική του ΟΠΕΚ+", καθώς άλλα μέλη επιδιώκουν να αυξήσουν την παραγωγή, είπε.

Αργότερα σήμερα Τετάρτη θα ανακοινωθούν επίσης στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, αφού ένας δείκτης του πληθωρισμού από τον παραγωγό παρέμεινε επίμονα υψηλός.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι υπομονετική και να περιμένει ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν, διπλασιάζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.