Οι Μεγάλοι του Πετρελαίου Μεμψιμοιρούν για τις Ρωσικές Ζημίες τους – Τί Δείχνουν τα Στοιχεία

Οι Μεγάλοι του Πετρελαίου Μεμψιμοιρούν για τις Ρωσικές Ζημίες τους – Τί Δείχνουν τα Στοιχεία
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 9 Αυγούστου 2023 - 17:23

Η βιομηχανία πετρελαίου ήταν εκείνη με τις μεγαλύτερες ζημίες εξαιτίας της απομάκρυνσης των μεγάλων εταιρειών από την αγορά της Ρωσίας, αποκαλύπτει ανάλυση των Financial Times. Συγκεκριμένα, από τις συνολικές απώλειες περίπου 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 40% αναλογεί 

στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, για να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, με πάνω από το 15% των συνολικών ζημιών. Η BP είχε πέρυσι κόστος απομείωσης 24 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ρωσικές δραστηριότητές της από τις οποίες αποχώρησε, καθώς διέθετε μειοψηφικό μερίδιο στην Rosneft.

Το ποσοστό συμμετοχής ύψους 19,75% στην ρωσική εταιρεία, αντιπροσώπευε περίπου το 50% των συνολικών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της BP και το ένα τρίτο της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της!

Από την πλευρά της η Shell ανέφερε απομείωση ύψους 5 δισ. δολαρίων για την αποχώρησή της από τη Ρωσία πέρυσι, αλλά δήλωσε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τα κέρδη της από τις δραστηριότητες στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Σημειώνουμε ότι η Shell ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τέλος, η TotalEnergies καθυστέρησε να αποχωρήσει. Η γαλλική εταιρεία κατείχε μερίδιο σε ένα έργο LNG που διαχειριζόταν  η Novatek και, χρειάστηκε να φθάσουμε στο τέλος του 2022 για να υποχρεωθεί να ανακοινώσει ότι το εγκαταλείπει και αποχωρεί, καταγράφοντας απομείωση 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των FT, η TotalEnergies επιβαρύνθηκε με 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποχωρήσει από την Ρωσία.

Ωστόσο, αυτά ήταν μόνο τα άμεσα πλήγματα για τους supermajor του τομέα. Οι Financial Times μελέτησαν τις πιο πρόσφατες οικονομικές εκθέσεις τους προκειμένου να υπολογίσουν τις ζημίες τους, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις δεν συμπεριέλαβαν, για παράδειγμα, την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατά το περασμένο έτος.

Είναι βέβαιο, ότι η άνοδος των τιμών ωφέλησε τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αμβλύνοντας κάπως τα “δεινά” για την BP, την Shell και την TotalEnergies, αλλά,  ταυτόχρονα, δυσχέρανε την κατάσταση για τις άλλες εταιρείες που είχαν ήδη καταγράψει ζημίες δισεκατομμυρίων από την αποχώρησή τους από τη Ρωσία.

Είναι ενδεικτικό ότι οι BP, Shell και Total κατέγραψαν μεν τις μεγαλύτερες μεμονωμένες απομειώσεις στις ρωσικές δραστηριότητές τους, αφότου αποχώρησαν, και τούτο ακριβώς λόγω του μεγέθους της έκθεσής τους στην ρωσική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υπερκάλυψαν αυτές τις απομειώσεις, καθώς οι τρεις τους κατέγραψαν συνολικά κέρδη 104 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήτοι ποσό υπερδιπλάσιο από το συνολικό κόστος απομείωσης των περίπου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέγραψαν!  

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen και η Renault, καθώς και οι παραγωγοί χημικών προϊόντων, υπέστησαν επίσης βαριές απώλειες εξαιτίας της αποχώρησής τους  από την Ρωσία. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι πολυεθνικοί όμιλοι, όπως η Nestle και η Unilever, που παραμένουν στη χώρα, ενώ και τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Unicredit και της Raiffeisen, συνεχίζουν επίσης να δραστηριοποιούνται στην Ρωσία, ακόμη και αν διατείνονται, αμφότερες, ότι αναζητούν αγοραστή για τις τοπικές δραστηριότητές τους.

Ακόμη, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως η Uniper και η Wintershall Dea, απώλεσαν τουλάχιστον 16 δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας της αποχώρησής τους από την Ρωσία.

Παρά ταύτα και παρά την “μεμψιμοιρία” περισσότερες από τις μισές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία πριν από το 2022 παραμένουν σήμερα στη χώρα, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Kiyv School of Economics. Πριν από το 2022, αυτές ανέρχονταν συνολικά σε 1.871 εταιρικές οντότητες. Μαζί τους συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Ρωσία και ορισμένες μεγάλες ιαπωνικές ενεργειακές επιχειρήσεις, παρά τις κυρώσεις της G7, καθώς το Τόκιο έκρινε ότι τα μερίδια που κατέχουν στα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, Sakhalin-1 και Sakhalin-2 είναι καίριας στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου!