Το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο έντονη η πίεση από πλευράς κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της στρατηγικής και σχετικών πρωτοβουλιών της πολυπράγμονος Ευρ. Επιτροπής, όπως οι πολίτες της Ευρωλάνδης αντικαταστήσουν το συντομότερο δυνατό τα συστήματα θέρμανσης πετρελαίου και φυσικού αερίου με αντλίες θερμότητας. Τα γνωστά heat pumps. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανάγκη προστασίας του πλανήτη από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής μέσω της μείωσης των εκπομπών CO2 και κατά εκτίμηση, δια της επαγωγικής μεθόδου

με την συγκράτηση της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας στους 1.5 με 2.0 βαθμούς Κελσίου. Και όλα αυτά μέχρι το 2030, άντε μέχρι το 2040, γιατί μετά χανόμαστε!

Ως γνωστό οι αντλίες θερμότητας, που στην Ελλάδα είναι γνωστές ως κλιματιστικά τύπου split units, είναι κατ´ουσία ηλεκτρικές συσκευές που αξιοποιούν την θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου, και μέσω ενός μηχανισμού με εναλλάκτη θερμότητας κλειστού κύκλου, επιτυγχάνουν να θερμαίνουν τον εσωτερικό χώρο ενός κτιρίου κατά την διάρκεια του χειμώνα και αντίστοιχα να τον ψύχουν κατά την διάρκεια του θέρους. Η λειτουργία τους σε σύγκριση με κλασικές μονάδες θέρμανσης ή ψύξης είναι πολύ περισσότερο αποδοτική τόσο από πλευράς θερμικής απόδοσης αλλά και από άποψη κόστους λειτουργίας. Έχει υπολογισθεί ότι κατά μέσο όρο για 1 kWh ηλεκτρικού που καταναλώνουν οι αντλίες θερμότητας (ΑΘ) αποδίδουν 3 kWh θερμότητας.

Η προσπάθεια για την διάδοση των ΑΘ στην Ευρώπη, που υποστηρίζεται έντονα από το οικολογικό κίνημα και τους ταγμένους οπαδούς της πράσινης μετάβασης, βασίζεται στο γεγονός ότι λειτουργούν αποκλειστικά με ηλεκτρισμό και άρα προάγουν την περαιτέρω επέκταση της ηλεκτροδότησης στην λειτουργία της οικονομίας. Γιατί μόνο μέσω της ευρείας ηλεκτροδότησης των πάντων μπορούν να διεισδύσουν αποτελεσματικά οι ΑΠΕ, αφού το 90% της παραγόμενης σήμερα ενέργειας από αυτές διοχετεύεται στον ηλεκτρισμό. Αρα όσο περισσότερα ηλεκτρικά δίκτυα αποκτήσουμε και όσες περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές εγκαταστήσουμε τόσο μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ θα επιτύχουμε.

Και ναι μεν σε Μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα η διάδοση των ΑΘ έχει επιτευχθεί σχετικά εύκολα αφού ήρθαν να εξυπηρετήσουν επιτακτικές ανάγκες στον χώρο του κλιματισμού, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως δεν έχουν υιοθετηθεί το ίδιο εύκολα για θέρμανση λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας τους, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό τα τελευταία δυο χρόνια της ενεργειακής κρίσης. Ένας άλλος βασικός λόγος είναι ότι οι ΑΘ στην σημερινή τους μορφή, δηλαδή μικρές σχετικά συσκευές ικανές για κάλυψη των αναγκών περιορισμένων χώρων (δηλ.σχεδόν ατομικής χρήσης) δεν ενδείκνυνται για την θέρμανση ή ψύξη μεγάλων κτιρίων (πχ πολυκατοικίες) ως κεντρικά συστήματα, εκτός και εάν έχει γίνει πρόβλεψη στο στάδιο της κατασκευής.

Για αυτό σε χώρες όπως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δούμε τις ΑΘ να αντικαταστούν εύκολα συστήματα κεντρικής θέρμανσης που σήμερα λειτουργούν με πετρέλαιο η φυσικό αέριο. Ειδικά στην περίπτωση του φυσικού αερίου μεμονωμένες κατοικίες και πολυκατοικίες που πρόσφατα μετέτρεψαν τα συστήματα τους από το πετρέλαιο στο φ.αέριο δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουν αναλαμβάνοντας ακόμα μια υψηλή κεφαλαιουχική δαπάνη τη στιγμή μάλιστα που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί προσιτές τιμές ηλεκτρισμού.

Αλλά και στην Γερμανία όπου η κυβέρνηση Ολαφ Σολτς προσπαθεί μέσω της ψήφισης ειδικού νομοσχεδίου (Building Energy Act) να επιβάλει τις ΑΘ σε όλα τα κτίρια που θα κατασκευαστούν απ εδώ και εμπρός, και αργότερα σε βάθος χρόνου την αντικατάσταση των υπαρχόντων συστημάτων θέρμανσης με ΑΘ., υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες κατοικιών αλλά και τις επιχειρήσεις τόσο λόγω του υψηλού κόστους αλλά και για τον απλούστατα το λόγο ότι η παραγόμενη θερμότητα δεν επιφέρει την ίδια θερμική άνεση που επιτυγχάνουν τα κλασικά συστήματα. Και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που δεν προβάλλεται επαρκώς, τουλάχιστον για τη ώρα.