Το ερώτημα εάν το παγκόσμιο κλίμα έχει εισέλθει σε μια επικίνδυνη φάση απασχολεί τους επιστήμονες. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανέφερε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιθανό να γίνουν το «νέο φυσιολογικό», ενώ η υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν περιοχές της Ευρώπης από τη Γερμανία έως τα Βαλκάνια, ασκεί τεράστια πίεση στα συστήματα ενέργειας και μεταφορών, αλλά και στο εφοδιασμό 

τροφίμων. Λόγου χάρη η πτώση της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Ρήνο που είναι κρίσιμης σημασίας για τη μεταφορά ενεργειακών εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συνεχίζει να προβληματίζει. Το κόστος της μεταφοράς ντίζελ από τον κόμβο εμπορίας πετρελαίου του Ρότερνταμ σε ένα βασικό σημείο στον Άνω Ρήνο αυξήθηκε τον Ιούλιο περισσότερο από τον Φεβρουάριο, καθώς τα χαμηλά επίπεδα νερού περιορίζουν τον όγκο που μπορούν να μεταφέρουν οι φορτηγίδες. Επίσης η άνοδος της θερμοκρασίας σε μια άλλη βασική πλωτή οδό του Ροδανού, είναι πιθανό να αναγκάσει την Electricite de France SA να περιορίσει την πυρηνική παραγωγή σε ορισμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες της.

Μόνο στην Ευρώπη οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες εκτιμάται ότι προκάλεσαν οικονομικές απώλειες 145 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τη Eurostat. Οι υψηλότερες συνολικές απώλειες μεταξύ 2010 και 2020 σημειώθηκαν το 2017, ύψους σχεδόν 27,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στα ισχυρά κύματα καύσωνα που προκάλεσαν δασικές πυρκαγιές εκείνη τη χρονιά. Το 2020, η Ελλάδα κατέγραψε τις υψηλότερες απώλειες που σχετίζονται με το κλίμα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του μπλοκ με 91 ευρώ ανά κάτοικο. Αυτό ήταν περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ . Η Γερμανία έχασε σχεδόν 108 δισ. ευρώ, η Γαλλία σχεδόν 99 δισ. ευρώ και η Ιταλία λίγο πάνω από 90 δισ. ευρώ. Οι χαμηλότερες απώλειες κατά την περίοδο αυτή καταγράφηκαν στη Βουλγαρία με 0,70 ευρώ ανά κάτοικο.

Την ίδια ώρα καθώς οι καυτές θερμοκρασίες καταστρέφουν τα αγροκτήματα από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, οι σοδειές, η παραγωγή φρούτων και η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων δέχονται πιέσεις. Ο κορυφαίος εξαγωγέας ρυζιού, η Ινδία, απαγόρευσε την εβδομάδα ορισμένες αποστολές ρυζιού - βασικό προϊόν για το μισό περίπου πληθυσμό του πλανήτη - για να διατηρήσει τις εγχώριες τιμές υπό έλεγχο. Η Ρωσία εγκατέλειψε μια συμφωνία που επέτρεπε στα ουκρανικά σιτηρά να διέρχονται με ασφάλεια από τη Μαύρη Θάλασσα. Όλα αυτά εντείνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων και τις τιμές, δημιουργώντας τον κίνδυνο ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός στα ράφια των σούπερ μάρκετ να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ακραία ζέστη που κατακλύζει τεράστιες περιοχές της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής είναι απλώς η τελευταία πρόκληση σε μια δύσκολη χρονιά για τους αγρότες. Είχαν να αντιμετωπίσουν περιόδους ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως παρατεταμένες ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Στη νότια Ευρώπη οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να παράγουν λιγότερο γάλα και οι ντομάτες να καταστρέφονται. Οι συγκομιδές σιτηρών θα είναι επίσης πολύ μικρότερες. Στην Ασία, κινδυνεύουν οι σοδειές από τους ορυζώνες της Κίνας, ενώ στις ΗΠΑ οι συνθήκες για την καλλιέργεια ήταν οι χειρότερες εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες τον Ιούνιο, πριν οι μεσοδυτικές πολιτείες ανακουφιστούν από τις βροχές. Οι τιμές του ρυζιού στην Ασία έφτασαν πρόσφατα σε υψηλό διετίας, καθώς οι εισαγωγείς δημιούργησαν αποθέματα. Ενώ η πλήρης έκταση της ζημίας θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσουν οι δυσμενείς συνθήκες, υπάρχουν ήδη σαφή σημάδια καταστροφής στα φρούτα και τα λαχανικά στη νότια Ευρώπη, η οποία προμηθεύει μεγάλο μέρος της ηπείρου. Σε ολόκληρη την Ιταλία, οι ζημιές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες στη γεωργία θα ξεπεράσουν τις περσινές απώλειες των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων), σύμφωνα με την ομάδα αγροτών Coldiretti.

Ακυρώσεις διακοπών
Την ίδια ώρα η Μεσόγειος γίνεται όλο και λιγότερος ελκυστικός προορισμός λόγω της παρατεταμένης ζέστης. Ορισμένοι τουρίστες αναθεώρησαν τα σχέδια διακοπών τους λόγω καύσωνα και προχώρησαν σε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, προτιμώντας αποδράσεις πιο κοντά στο σπίτι τους, ανέφερε η βρετανική «Daily Mail», δίνοντας το παράδειγμα μιας Βρετανίδας που ακύρωσε ταξίδι στη Σικελία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

«Στη Μεσόγειο, τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, κάθε μέρα φαίνεται να είναι πιο ζεστή από την προηγούμενη, αναφέρει η «Libération», τονίζοντας ότι στην Ελλάδα ο αέρας γίνεται αποπνικτικός και η έξοδος εξαντλητική». Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Μεσόγειος είναι πιθανό να γίνει λιγότερο ελκυστική για τον τουρισμό, προειδοποίησαν οι εμπειρογνώμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) στην τελευταία τους έκθεση, επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες θα αναζητήσουν πιο δροσερές περιοχές για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. H γαλλική εφημερίδα προβάλλει το παράδειγμα της Βαρκελώνης, που έχει σχέδιο προσαρμογής και σε περιόδους καύσωνα, καθώς υπάρχουν θερμικά καταφύγια για τους επισκέπτες.