Υψηλά επίπεδα κύκλου εργασιών κατέγραψε η ΔΕΠΑ Εμπορίας το 2022, όπως φαίνεται από τα δημοσιευμένα αποτελέσματα χρήσης του Ομίλου. Πιο συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ από 1,4 δισ ευρώ το 2021. Ωστόσο, παρά το άλμα στον τζίρο η κερδοφορία του ομίλου κινήθηκε έντονα πτωτικά, στα 70 εκατ ευρώ, από 332,8 εκατ. ευρώ κατά την αμέσως προγούμενη χρήση, ενώ τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 49,5 εκατ. ευρώ από 262,7 εκατ. ευρώ το 2021. 

 

Η εξήγηση για τη μείωση της κερδοφορίας της εταιρείας έγκειται όπως αναφέρεται,  στην εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους και της πρωτοφανούς αύξησης στις διεθνείς τιμές ενέργειας η οποία επιβάρυνε τους τελικούς καταναλωτές, με αποτέλεσμα η ΔΕΠΑ να αναπτύξει, στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, μηχανισμό απορρόφησης μέρους των ανατιμήσεων στο κόστος φυσικού αερίου μέσω του οποίου οι οικιακοί καταναλωτές που τροφοδοτούνταν άμεσα ή έμμεσα έλαβαν εκπτώσεις από τη ΔΕΠΑ.

Η εφαρμογή αυτού του μηχανισμού συνεχίστηκε και κατά το α’ τετράμηνο του 2022 καθώς και κατά το δ’ τρίμηνο του ιδίου έτους, με την ΔΕΠΑ Εμπορίας να χορηγεί, κατά κύριο λόγο,  εκπτώσεις στους οικιακούς καταναλωτές καθώς και στους πελάτες της αεριοκίνησης, συνολικού ύψους  108,69 εκατ. ευρώ.

Υπ’ αυτή την έννοια και κάτω από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν το περασμένο έτος, η ΔΕΠΑ Εμπορίας επέλεξε, το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που αποκόμισε το 2022 να το διαθέσει για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Ακόμη, η εταιρεία είδε την κερδοφορία της να ψαλιδίζεται και για ένα ακόμη λόγο: την οριστική έκβαση της δικαστικής διαμάχης της που είχε με το ελληνικό δημόσιο για τη φορολόγηση των μερισμάτων της περιόδου 2008-2012 ου απέβη υπέρ του δημοσίου, με αποτέλεσμα μετά απόφαση του ΣτΕ, το ποσό ύψους 39,1 εκατ. ευρώ που απαιτούσε η ΔΕΠΑ Εμπορίας να διαγραφεί από τον ισολογισμό του  2022. 

Όσον αφορά στην αξία των πωλήσεων του Ομίλου, ήταν μεν υπερδιπλάσιες, πέρυσι, από το 2021, όμως ο όγκος τους ήταν μειωμένος κατά 7%, εξαιτίας της κάθετης υποχώρησης της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, που επηρεάστηκε από το άλμα των διεθνών τιμών και στάθηκε αφορμή να μειωθεί η χρήση του στα διυλιστήρια και σε τμήμα της βιομηχανίας.  

Όμως, η πιο σημαντική πρόκληση για την ΔΕΠΑ Εμπορίας ήταν, πέρυσι, η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο. Σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την TotalEnergies Gas & Power Limited για την εξασφάλιση 13 προαιρετικών φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, για τον Απρίλιο 2022, καθώς και για την περίοδο από τον Νοέμβριο του ιδίου έτους έως και τον περασμένο Μάρτιο. 

Για φέτος, η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας εκτιμά ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα σημειώσει νέα πτώση, καθώς η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.