Την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις για απολιγνιτοποίηση και ευρύτερα οι εκκλήσεις προς τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να απομακρυνθούν από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η χρήση άνθρακα βρίσκεται στο απόγειό της, με ένα αδιανόητο ρεκόρ 8,3 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων το 2022, ήτοι αύξηση 3,3% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι η άνοδος της ζήτησης άνθρακα συνέπλευσε με μια έκρηξη 

στην εγκατάσταση μονάδων παραγωγής καθαρής ενέργειας, καθώς οι χώρες στρέφονται σε πηγές ενέργειας που δεν βασίζονται στο πετρέλαιο, εξαιτίας της ανόδου των τιμών του αργού και φυσικού αερίου. Συνολικά, παρήχθησαν 10.440 TWh από άνθρακα το 2022, ή ποσοστό περίπου 36% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ενεργειακή ασφάλεια που αναδείχτηκε ως ύψιστη προτεραιότητα πολλών κρατών της Δύσης, ιδίως της Ευρώπης, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην πυροδότησε ένα κύμα ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην Κίνα και την Ινδία, όμως, ο άνθρακας ζει και βασιλεύει - ακόμη και αν στην πρώτη, όπου η ανάπτυξη των ΑΠΕ υπερβαίνει τις αντίστοιχες επιδόσεις όλων των άλλων χωρών, είναι ο άνθρακας που εξακολουθεί να κυριαρχεί στο ενεργειακό μείγμα. Σύμφωνα με τον ΙΕΑ , η ζήτηση άνθρακα μειώθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση — κατά 24% και 16%, αντίστοιχα,  αλλά η ζήτηση σε Κίνα και Ινδία αυξήθηκε πάνω από 5% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Για το Πεκίνο, ο άνθρακας είναι συνώνυμος με την ενεργειακή ασφάλεια, που αποτελεί τον πρωταρχικό, αν όχι μοναδικό ενεργειακό στόχο της κυβέρνησης Σι Τζινπίνγκ. Ο άνθρακας δεν είναι μόνο κεντρικός στη στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της Κίνας, αλλά και ένα πολιτιστικό σύμβολο αξιοπιστίας και ασφάλειας.

Η μετάβαση στην Ινδία και την Κίνα μακριά από τον άνθρακα δεν θα είναι εύκολη αλλά ούτε και φθηνή. Πρόσφατη έκθεση εκτιμά το κόστος της μετάβασης της Ινδίας στο ένα τρισεκατομμυύριο δολάρια. Σε κάθε περίπτωση, ο απογαλακτισμός από το «βρώμικο» ορυκτό θεωρείται απαραίτητο βήμα για την επίτευξη των στόχων περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και, συνεπώς, την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο που θα απαιτήσει ιστορικούς συμβιβασμούς από δύο χώρες, Κίνα και Ινδία, που η ανάπτυξή τους συνδέεται ακραιφνώς με τα ορυκτά καύσιμα. Η χρήση άνθρακα προβλέπεται να παραμείνει σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ τουλάχιστον για όλο το 2023.

Στην ΝΑ Ευρώπη η παραγωγή θερμικής ενέργειας μειώθηκε κατά -5,40% την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, με το επίπεδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα να παραμένει σχετικά σταθερό. Πιο συγκεκριμένα η παραγωγή θερμικής ενέργειας στην περιοχή αφού σημείωσε ορισμένη μείωση, και έφθασε στις 7929,51 GWh, με την παραγωγή άνθρακα να ανέρχεται σε 3711,73 GWh. Η παραγωγή λιγνίτη στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 10,60%, ενώ η Τουρκία σημείωσε αύξηση στην παραγωγή άνθρακα κατά 2,43% και στη χώρα μας η παραγωγή άνθρακα κινήθηκε χαμηλότερα κατά -29,32%, στις 92,03 GWh.