Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε και καταγράφουμε την σταθερή άνοδο των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές και έχουμε διερωτηθεί εάν ευρισκόμαστε μπροστά σ’ενα νέο πετρελαϊκό ράλυ (εδώ). Το ερώτημα παραμένει διότι, πρώτον, η παρατηρούμενη άνοδος δεν είναι απότομη και,δεύτερον, δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλη 

μεταβλητότητα που είναι τα χαρακτηριστικά κάθε κούρσας ανόδου τιμών σε πρώτες ύλες. Σε ότι αφορά τα δεδομένα να σημειώσουμε ότι εχθές το μηνιαίο συμβόλαιο επι του Brent Oil, του διεθνούς benchmark έκλεισε στα $ 86.24 το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, και το αντίστοιχο συμβόλαιο επί του Αμερικανικού WTI, στα $ 82.64 στο NYMEX της Νέας Υόρκης.

Με το Brent να έχει ανατιμηθεί κατά $ 8 δολάρια το βαρέλι από τις 17 Ιουλίου και το WTI αντίστοιχα κατά $ 8.50 το βαρέλι. Εάν μάλιστα λάβουμε ως σημείο αναφοράς τις 26 Ιουνίου, δηλ. μόνο 6 εβδομάδες πριν, θα δούμε ότι οι αυξήσεις και για τις δυο ποικιλίες αργού, είναι περίπου $ 12 το βαρέλι. Αυτό από μόνο του δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό γιατί τα δυιλιστήρια στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, έχουν υποχρεωθεί να αυξήσουν τις τιμές « εκ διυλιστηρίου» ( ex refinery) προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο κόστος κτήσης αργού που εισάγουν κυρίως από το Ιράκ,την Σ. Αραβία,το Καζακστάν και μέχρι πρότεινος και από την Ρωσία. 

(Διακύμανση τιμών Brent, τελευταίων έξι μηνών. Πηγή: FT.com)

(Διακύμανση τιμών Brent, τελευταίων επτά ημερών. Πηγή: FT.com)

Σε χθεσινό κύριο άρθρο του το Energia.gr (εδώ) ρίχνει φως στο φαινόμενο των ανατιμήσεων αργού και προϊόντων, αναφερόμενο τόσο στην διεθνή αγορά όσο και στους εγχώριους μηχανισμούς. Από πλευράς μας οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η τρέχουσα ανα τιμητική τάση,που φαίνεται να αποκτά δυναμική καθώς πλησιάζουμε το φθινόπωρο, οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο OPEC+ στις αρχές Ιουλίου για συνέχιση των περικοπών ( που είχαν αποφασισθεί ενωρίτερα το 2023) και την μονομερή απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για επιπλέον περικοπές ( δηλ.over and above των περικοπών του OPEC) της τάξης του 1.0 εκατ.βαρελιών την ημέρα από αρχές Ιουλίου.

Η ανοδική φορά στις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με αναλυτές, οφείλεται στην απόφαση του Ριάντ να παρατείνει τις περικοπές μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, παρά τη αρχική δέσμευση ότι επρόκειτο για προσωρινό μέτρο, ενώ παράλληλα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και αυτή σε μείωση της παραγωγής κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, επιπλέον των 500.000 βαρελιών που εκτιμάται ότι έχει μειώσει την απαγωγή από αρχές του έτους. Σύμφωνα με στελέχη του ΟPEC στην Βιέννη η διεθνής αγορά παραμένει υπέρ - τροφοδοτούμενη με συνολική παραγωγή πάνω από τα 102 εκατ.βαρ/ημέρα, που είναι η παγκόσμια ζήτηση σύμφωνα με τον ΙΕΑ, και άρα οι μειώσεις της παραγωγής από τα κράτη μέλη είναι μονόδρομος, μέχρις ότου επέλθει εξισορρόπηση στην παγκόσμια αγορά υγρών καυσίμων. Το εάν νέα βέβαια οι τιμές ανεβαίνουν χάριν αυτής της « εξισορρόπησης» αυτό είναι ένα άλλο θέμα με άμεσα οφέλη τους παραγωγούς, ασχέτως προέλευσης.

Όπως παρατηρούν διεθνείς αναλυτές, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει ένα βήμα ποιό πέρα, με την μονομερή απόφαση της για επιπλέον μείωση της παραγωγή της, με άμεσο αντίκτυπο την άνοδο των τιμών του αργού - να θυμίσουμε ότι οι τιμές του Brent στο σημερινό επίπεδο των $ 85 το βαρέλι είναι σαφώς χαμηλότερες από το επίπεδο των $ 130 το βαρέλι που είχαν φθάσει τον Μάρτιο του 2022- έριξε λάδι στην φωτιά σε ότι αφορά τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Όμως αυτόν δεν φαίνεται να απασχολεί καθόλου τον ισχυρό άνδρα του Βασίλειου των Σαούντ, τον πρίγκηπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν,γνωστό ως MBS, ο οποίος με μοχλό την τιμή του πετρελαίου προσπαθεί να αποσπάσει όλο και μεγαλύτερα ωφέλη, και υποστήριξη, από τις ΗΠΑ σε μια γεωπολιτική διελκυστίνδα με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης του Ριάντ στην περιοχή του Κόλπου και όχι μόνο.

Με την τιμή του πετρελαίου σε μια νέα ανοδική τροχιά, με άγνωστη πορεία, το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου ανησυχεί καθότι το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί να δει είναι τιμές στην αντλία πάνω από τα $ 4 και τα $ 5 το γαλόνι καθώς οι ΗΠΑ εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί, πρωτοστατούσης της Σ.Αραβίας, επιθυμούν να δουν αυξημένα και σταθερά έσοδα καθώς το διεθνές οικονομικό κλίμα είναι από ασταθές ως αρνητικό, και τα υψηλά επιτόκια ροκανίζουν τα κέρδη τους και αφαιρούν πόρους για απαραίτητες επενδύσεις.