Ξεχάστε τις πλωτές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες με το κλασικό σχήμα. Οχι για αισθητικούς λόγους αλλά για καθαρά πρακτικούς, μια κοινοπραξία ιαπωνικών εταιρειών εργάζεται πάνω σε μία νέα αντίληψη, η οποία, όπως αναφέρουν, θα τις κάνει ευκολότερες στην κατασκευή, ενώ θα κοστίζει λιγότερο και η συντήρηση τους. Γνωστή ως ανεμογεννήτρια κάθετου άξονα, πιστεύουν ότι θα είναι η τεχνολογία επόμενης γενιάς

που θα είναι επίσης κατάλληλη για τις προκλήσεις των πλωτών ανεμογεννητριών και ανθεκτική στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Οι συμβατικές πλωτές ανεμογεννήτριες οριζόντιου άξονα έχουν υψηλό κέντρο βάρους, το οποίο απαιτεί μια μεγάλη και δαπανηρή στην κατασκευή πλωτή εγκατάσταση για τη διατήρηση της σταθερότητας των ανεμογεννητριών, ιδίως σε δύσκολες συνθήκες όπως ένας τυφώνας. Οι πύργοι στέκονται σε ύψος σχεδόν 500 ποδών, γεγονός που ο ιαπωνικός όμιλος τονίζει ότι αυξάνει το κόστος συντήρησης. Επισημαίνουν επίσης τις προκλήσεις εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των εξειδικευμένων σκαφών και της δαπανηρής λιμενικής υποδομής για την κατασκευή. Επιπλέον, η φύση του αιολικού πάρκου καθιστά δύσκολη τη μεγέθυνσή του.

Με την ανεμογεννήτρια κατακόρυφου άξονα, αναφέρουν ότι είναι δυνατή η αύξηση της παραγωγής ενέργειας ώστε να επιτευχθεί μείωση του κόστους για τη συνολική εγκατάσταση και τα συνεχή έξοδα λειτουργίας και συντήρησης. Η ιδέα χρησιμοποιεί μια σειρά από μικρότερα πτερύγια, μέγιστου ύψους περίπου 360 ποδιών που βρίσκονται πιο κοντά στην επιφάνεια και κριτικά έχουν τη δυνατότητα να γέρνουν έως και 20 μοίρες διατηρώντας την παραγωγή. Χρησιμοποιεί ένα περιστρεφόμενο κυλινδρικό πλωτό θεμέλιο.

Τα πτερύγια θα παράγονται με τη μέθοδο της συνεχούς σύντηξης με τη χρήση μιας διαδικασίας χύτευσης για τη δημιουργία σύνθετων υλικών με πλαστικά ενισχυμένα με άνθρακα. Τα πτερύγια παράγονται σε κατά μήκος τμήματα με το ίδιο σχήμα διατομής, εξαλείφοντας την ανάγκη για μεγάλες εγκαταστάσεις κατασκευής. Θα ήταν επίσης ευκολότερο να μεταφερθούν από τα παραδοσιακά μεγάλα πτερύγια ανεμογεννητριών.

Η ιαπωνική J-Power, η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οσάκα και η Albatross Technology, μια εταιρεία που αναπτύσσει τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον ωκεανό, συμπεριλαμβανομένων πλωτών υπεράκτιων ανεμογεννητριών, θαλάσσιων στροβίλων ρεύματος και μετατροπέων κυματικής ενέργειας, διεξήγαγαν τις αρχικές μελέτες σχετικά με αυτή την πλωτή αιολική τεχνολογία. Στην επόμενη φάση, η ναυτιλιακή εταιρεία Kawasaki Kisen Kaisha ("K" Line) θα συμμετάσχει στην έρευνα μαζί με τις Tokyo Electric Power και Chubu Electric Power.

Οι πέντε εταίροι σχεδιάζουν να αναπτύξουν από κοινού μια μικρής κλίμακας (20 kW) πειραματική πλωτή ανεμογεννήτρια με άξονα που θα εγκατασταθεί σε ιαπωνικά ύδατα. Αφού επιβεβαιώσουν την εγκυρότητα της μεθόδου ανάλυσης και σχεδιασμού, σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ένα υπεράκτιο έργο επίδειξης μεγαλύτερης κλίμακας (κατηγορία μεγαβάτ).

Πιστεύουν ότι αυτή η σχεδιαστική ιδέα θα αποτελέσει "αλλαγή παιχνιδιού" για τον κλάδο και μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ιαπωνία και αλλού.

Τονίζουν ότι, ενώ η Θάλασσα της Ιαπωνίας είναι παρόμοια σε μέγεθος με τη Βόρεια Θάλασσα, η οποία έχει γίνει το κέντρο της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας της Ευρώπης, η εσωτερική θάλασσα Seto έχει μεγαλύτερο βάθος νερού. Επισημαίνουν ότι κινούμενοι ακόμη και λίγα χιλιόμετρα από την ξηρά στην Ιαπωνία, είναι δύσκολο να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες με σταθερά θεμέλια.

Επισημαίνουν επίσης την έκθεση της Ιαπωνίας σε δύσκολες καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των τυφώνων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναφέρουν ότι έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τη μέγιστη παραγωγή της ακόμη και με κλίση, γεγονός που πιστεύουν ότι σημαίνει ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της Ιαπωνίας.

Ν.Παλ.