Η τρίτη ακριβότερη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι, σήμερα Πέμπτη 27/7, η ελληνική, καθώς μόνο οι αντίστοιχες της Μάλτας και της Πολωνίας μας έχουν βάλει από κάτω! Έτσι, στα 116,18 ευρώ/MWh διαμορφώνεται η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στο ΕΧΕ, πρακτικά αμετάβλητη από το κλείσιμο της Τετάρτης που ήταν 116,64 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 415,73 GWh, ενώ τα μερίδια καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα είναι για το μν φυσικό αέριο, 34,3%, τις ΑΠΕ, 29,1%, τις εισαγωγές 19,7%, των υδροηλεκτρικών 6,2% και του λιγνίτη,  5,5%. 

Ακόμη, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 7.291 MWh και οι εισαγωγές στις 40.898 MWh. 

Εν τω μεταξύ, κατά την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιουλίου, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σε όλες τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, εκτός από την Ουγγαρία, κατά 5,22%, που αντιστοιχεί σε 18799,41 GWh. Οι συνθήκες έντονου και παρατεταμένου καύσωνα που επικρατούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο νότιο τμήμα της Ευρώπης εξαιτίας του  θερμικού θόλου που καλύπτει την Μεσόγειο εκτόξευσε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι πολίτες παρέμειναν σε εσωτερικούς χώρους και χρησιμοποίησαν κλιματιστικά και ανεμιστήρες για να προστατευτούν από αυτές τις θερμοκρασίες -ρεκόρ. Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του ΙΕΝΕ για τις αγορές ηλεκτρισμού της ΝΑ Ευρώπης, την τρίτη εβδομάδα του μήνα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, με την μεγαλύτερη αύξηση, κατά 11,99%, να  καταγράφεται στην ελληνική αγορά, για να ακολουθουθήσουν η ιταλική και η τουρκική.

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, 27/7/2023. Πηγή: ΡΑΑΕΥ)

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν εξαιτίας της κάθετης ανόδου της ζήτησης ηλεκτρισμού. Ωστόσο, οι αυξανόμενες ποσότητες ηλιακής ενέργειας που εγχύθηκαν στο δίκτυο, βοήθησαν στην ενίσχυση των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας και στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών. Ιδίως στην Γαλλία, η εβδομαδιαία παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας ήταν η υψηλότερη στα χρονικά, κάτι που δεν ήταν ο κανόνας  στις περισσότερες αγορές, όπου παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών  CO2, ευνόησαν την άνοδο των τιμών ηλεκτρισμού από τα επίπεδά τους το δεύτερο επταήμερο του Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σε όλες τις αγορές, με την Ρουμανία και την Βουλγαρία να καταγράφουν την μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση των τιμών, κατά 20,93% και 20,33% αντίστοιχα, για να ακολουθουθήσει η Ουγγαρία, κατά 14,17% από τα επίπεδα της εβδομάδας που έληξε στις 16 Ιουλίου. Επιπλέον, Ελλάδα και Τουρκία σημείωσαν μέτριες αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 8,33% και 6,78% αντίστοιχα.

Ειδικότερα για το νότιο τμήμα της Ευρώπης, όλες οι χώρες κατέγραψαν αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, με τις Βουλγαρία και Ρουμανία να σημειώνουν τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών σε εβδομαδιαία βάση, ενώ Τουρκία και Ιταλία κατέγραψαν τις χαμηλότερες αυξήσεις. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κυμάνθηκαν μεταξύ 69 - 125 ευρώ/MWh, με τις τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού να διαμορφώνονται χαμηλότερα στην Τουρκία, με εβδομαδιαίο μέσο όρο τα 68,87 ευρώ/MWh, για να ακολουθουθήσουν Κροατία και Σερβία, που αναδείχτηκαν ως οι δεύτερες φθηνότερες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, με τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όμως, στα 105,17 ευρώ/MWh και 108,46 ευρώ/MWh αντίστοιχα.

Η Ελλάδα παρέμεινε πρωταθλήτρια της ακρίβειας στην Ευρώπη με μέση τιμή 125,02 ευρώ/MWh, και μέση ποσοστιαία αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 8,33%, με την Ιταλία, να ακολουθεί από απόσταση, στα 116,31 ευρώ/MWh.

Ανοδικά κινήθηκε και η τουρκική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με ποσοστιαία μεταβολή +6,78%, στα 68,82 ευρώ/MWh, γεγονός που αποδίδεται στην υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, τον Ιούνιο του 2023, οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ακολούθησαν αυξητική τροχιά επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες για να μειωθούν μόλις κατά το τελευταίο επταήμερο του μήνα, χάρη στη συμβολή της αυξημένης αιολικής παραγωγής. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΙΕΝΕ,  η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία) τον Ιούνιο κυμάνθηκε στα περίπου 96,51 ευρώ/MWh, με τις αυξήσεις να αποδίδονται στο μείγμα παραγωγής, στις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στον όγκο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Όσον αφορά στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, η μέση μηνιαία τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο του 2023 κινήθηκε κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, με εξαίρεση την Ιταλία όπου έφθασε στα 105,34 ευρώ/MWh. Αντιθέτως, η χαμηλότερη μηνιαία τιμή, ήτοι, 63,71 ευρώ/MWh, καταγράφηκε στην Τουρκία. Σε σύγκριση με τον Μάιο, οι μέσες τιμές ηλεκτρισμού μειώθηκαν τον Ιούνιο σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, με εξαίρεση τις Ουγγαρία, Σερβία και Κροατία, όπου σημειώθηκε μέτρια αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 9,50%, 1,99% και 8,49% αντίστοιχα.

Η Τουρκία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά -28,25% σε σύγκριση με τον Μάιο, για να ακολουθουθήσει η Ελλάδα, με -13,35%. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκε ετήσια μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, χάρη στις «κανονικές» για την εποχή θερμοκρασίες. Η μεγαλύτερη μείωση, κατά -16,19%, σημειώθηκε στην βουλγαρική αγορά και ακολούθησε εκείνη στην Σερβία, με πτώση κατά -7,59%.

Επιπλέον, η παραγωγή από ΑΠΕ ενισχύθηκε στο ήμισυ των αγορών της περιοχής, ενώ οι  υπόλοιπες κατέγραψαν από μέτριες μέχρι σημαντικές απώλειες. Πιο συγκεκριμένα, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Κροατία και η Ελλάδα πέτυχαν αυξήσεις παραγωγής ΑΠΕ κατά 7,88%, 4,96%, 27,14% και 0,28% αντίστοιχα, ενώ η Ιταλία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Τουρκία σημείωσαν μείωση κατά -6,17%, -21,25%, -42,34% και -5,78% αντίστοιχα.

Επιπλέον, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας ήταν υψηλότερη σε όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, εκτός από την Ουγγαρία, χάρη στα υψηλά βροχοπτώσεων στην περιοχή των Βαλκανίων, με την Ελλάδα να αυξάνει την παραγωγή της, τον περασμένο Ιούνιο, κατά 81,59% σε σύγκριση με τον Μάιο.

(Μηνιαίο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας - Ιούνιος 2023 (GWh). Πηγή: ΙΕΝΕ)

Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου κυριάρχησαν κατά 36,85% οι ΑΠΕ, κατά 37,05% το φυσικό αέριο, κατά 9,95% οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, κατά 7,02% η υδροηλεκτρική ενέργεια, κατά 3,32% το πετρέλαιο και κατά 5,82% ο λιγνίτης. Σημειώνουμε ότι η παραγωγή ΑΠΕ τον περασμένο μήνα, Ιούνιο, παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη από τον Μάιο, καθώς αυξήθηκε οριακά, κατά 0,28%, επιτυγχάνοντας επίπεδα παραγωγής άνω των 40 GWh/ημέρα κατά το μεγαλύτερο μέρος του μήνα.

Τέλος, τον προηγούμενο μήνα, η χώρα μας κατέγραψε μειωμένες καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, κατά -48,35%, στις 383,29 GWh, γεγονός που αποδίδεται στη χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα διακίνησε τον μεγαλύτερο όγκο ηλεκτρικής ενέργειας με τη Βουλγαρία, από την οποία έλαβε 148,98 GWh, μειωμένες κατά -51,33% από τον Μάιο, ενώ η Βόρεια Μακεδονία παρείχε στη χώρα μας 119,69 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, μειωμένες κατά -41,78%. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπήρξαν αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας με την Ιταλία τον Ιούνιο.