Η Αίγυπτος διέψευσε, με ανακοίνωσή της, χθες, Δευτέρα, πληροφορίες που ήθελαν το γιγιαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου Ζορ να αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα. Στην συγκεκριμένη ανακοίνωσή της, αντίθετα, τονίζει τις επενδύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, αλλά και όσες έχουν δρομολογηθεί, για την ενίσχυση της παραγωγής της. Ειδικότερα, οι συνολικές επενδύσεις στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού 

 

αερίου έφθασαν τα 12 δισ., δολάρια και αναμένεται να φτάσουν τα 15 δισ., τα επόμενα τρία χρόνια, όπως υπογραμμίζει η κυβέρνηση της Αιγύπτου. 

«Το πεδίο λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα ενώ τα νέα για τεχνικά ζητήματα είναι εσφαλμένα», όπως επισημαίνει η κυβερνητική ανακοίνωση, η οποία έρχεται να απαντήσει στα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το πεδίο πιθανόν να κλείσει.

Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο 20ο πηγάδι του πεδίου, μετά τις οποίες η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 2,3 δισεκ. κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd), σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Ζορ ανακαλύφθηκε το 2015 από την ιταλική Eni και άρχισε να παράγει στα τέλη του 2017. Εκτιμάται ότι διαθέται περίπου 30 τρισεκ.κυβ.  πόδια αερίου.

Το κοίτασμα στη Μεσόγειο Θάλασσα λειτουργεί η Petrobel, μια κοινοπραξία της Eni και της κρατικής εταιρείας Egyptian General Petroleum Corp (EGPC).Οι εκπρόσωποι της Eni δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να σχολιάσουν εκτός των ωρών γραφείου, σε σχετικά ερωτήματα του Reuters.

Το έργο ανήκει από κοινού στις Eni, Rosneft, BP, Mubadala Petroleum καθώς και στην Egyptian Natural Gas Holding Company (EGAS).