Ευαίσθητα Παιδιά

Η είδηση που ανέβηκε στο energia.gr στις 22 Ιουνίου, ανέφερε ότι παρατηρείται φέτος σημαντική μείωση του εισερχόμενου τουρισμού από την Σκανδιναβία προς τη χώρα μας σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά ακόμη περισσότερο, με το 2019 και το 2018. ΟK! Μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι τα παιδιά ανακάλυψαν νέες εξωτερικές παραλίες για να απολαμβάνουν τις διακοπές τους και γι’ αυτό μας γύρισαν την πλάτη. Αμ, δεν είναι έτσι όμως! Όπως εκμυστηρεύεται βαθύς γνώστης της τουριστικής αγοράς στην Νορβηγία, ο οποίος μίλησε με εκπροσώπους φορέων και “τουρ οπερέιτορς”, το γεγονός ότι ψάχνουμε με το κυάλι τουρίστες από την παγωμένη χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά στην Ελλάδα, οφείλεται στην νεοπαγή αντίληψη των Νορβηγών ότι πρέπει να περιορίσουν τα ταξίδια με αεροπλάνο για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, επειδή τα αεροπλάνα θεωρούνται τα μεταφορικά Mέσα που ρυπαίνουν περισσότερο από όλα τα άλλα, την ατμόσφαιρα.

energia.gr
Σαβ, 15 Ιουλίου 2023 - 08:00

Σας ακούγεται υπερβολικό το επιχείρημα, το γνωρίζω. Θα πρέπει να έχουμε όμως υπόψη ότι οι Νορβηγοί και γενικά οι Σκανδιναβοί είναι πολύ ευαίσθητοι με τα ζητήματα του περιβάλλοντος και έτσι μπορεί να εξηγηθεί πιθανώς ότι προτιμούν πλέον να μείνουν στο σπιτάκι τους παρά να μετακινούνται αεροπορικώς και να το έχουν βάρος στη συνείδησή τους ότι συμβάλλουν στην καταστροφή του πλανήτη. Ασφαλώς, η “υπερβολικότητα” του επιχειρήματος είναι σύμφυτη με την έννοια των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κινητικότητα του ανθρώπου, κάτι που περιλαμβάνει και μια σειρά στερεότυπα για το ποιά μεταφορικά Μέσα είναι τα "καλά" και ποια τα "κακά".  

Ας αφήσουμε όμως επί του παρόντος τους Νορβηγούς και ας προσγειωθούμε στην ελληνική γειτονιά μας. Εμείς λοιπόν σε τούτο εδώ τον τόπο πρέπει να είμαστε τελικά πολύ “αναίσθητοι”, καθώς ούτε τα ΙΧ μας έχουμε παροπλίσει, επειδή κινούνται με ρυπογόνες τεχνολογίες του παρελθόντος, ούτε τα ρυπογόνα ταξίδια με αεροπλάνο έχουμε περιορίσει. Kάθε άλλο! Και εντάξει, ομολογώ ότι μπορεί να είμαστε λίγο “αναίσθητοι”, όμως σε σύγκριση με τους Νορβηγούς δεν είμαστε υποκριτές, καθώς αυτοί είναι τόσο “ευαίσθητοι”, ώστε να συνεχίζουν ακάθεκτοι να παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, να μας το πωλούν πανάκριβα και να επεκτείνουν τις άδειες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων έως το 2050 και βάλε, για να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να μας τα "παίρνουν χοντρά"!

Να δείτε πώς το είπε ο Υπουργός Πετρελαίου της χώρας... "Η πετρελαϊκή περιπέτεια στον βορρά μόλις ξεκίνησε"! Ο εν λόγω κύριος κάλεσε τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας να εκπληρώσουν την “κοινωνική τους ευθύνη” για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και "να μην αφήσουν καμία πέτρα αναποδογυρισμένη" προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή υδρογονανθράκων -διαβάστε εδώ!

Τώρα, ότι αυτές οι εξαγγελίες σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν συγκίνησαν ιδιαίτερα τον Νορβηγό υπουργό. Ίσως μάλιστα και να έκανε ρελάνς στις αντιδράσεις τους και να βγήκε να δηλώσει ότι ποτέ ξανά Ελλάδα με αεροπλάνο! "Για το Κλίμα ρε γαμώτο", ή κάπως έτσι!   

Κάποιος άλλος μπορεί να ισχυριστεί όμως ότι οι αφορισμοί των Νορβηγών για τα αεροπορικά ταξίδια να είναι πρόσχημα, αφού είναι πιθανό τα παιδιά απλώς να ντρέπονται να ομολογήσουν ότι οι διακοπές με δυσμενή την ισοτιμία της κορώνας ως προς το ευρώ δεν τους συμφέρει πιά και αποφάσισαν να γαρνίρουν τις οικονομικές δυσχέρειές τους με ολίγη σάλτσα από προστασία περιβάλλοντος. Επιτρέψτε μου όμως στο σημείο αυτό να θυμίσω πως η Στήλη δεν θα κάνει τον ψυχαναλυτή των πλουσίων του Βορρά κι από πάνω!