Σε Εποχή Συγχύσεως

Αυτή η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής είναι αλλιώτικη από τις άλλες. Είναι η πλέον «αντιπροσωπευτική» των τάσεων που δια-μορφώθηκαν στην κοινωνία. Δίχως αυτό να γίνει αντιληπτό από τις κρατούσες πολιτικές δυνάμεις. Και ως εκ τούτου η πλέον «πολυφωνική» Βουλή. Ενδεχομένως να πορευόμεθα λοιπόν προς τα όρια της βαβελικής «συγχύσεως», που επεβλήθη από τον Θεό στο Ισραήλ, ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να πραγματοποιούν οι άνθρωποι παν ό,τι σκέφτονται. Αυτά διαβάζουμε στο ΙΑ΄ κεφάλαιο της Γενέσεως και κάποιοι αναμένουν –εάν δεν προσδοκούν– πως θα ισχύσουν και σήμερα στη χώρα μας

του Κώστα Ιορδανίδη
Σαβ, 1 Ιουλίου 2023 - 11:45

Η οκτακομματική Βουλή δεν προέκυψε από την επάρατο απλή αναλογική που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την ενισχυμένη αναλογική που εψήφισε η Ν.Δ. Και όντως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε προσωπικώς σαρωτική νίκη εδρών εις τη Βουλή, συνέθλιψε τον ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτει απόλυτη κοινοβουλευτική ισχύ, αλλά έχει μείνει δίχως ουσιαστικό αντίπαλο. Και ως εκ τούτου κινδυνεύει μόνον από τον εαυτό του.

Τέσσερα κόμματα καλύπτουν όλο το φάσμα της Αριστεράς – από το ΚΚΕ έως το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ. Τρία κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ., διαφορετικής διαμορφώσεως, που σκόπιμα κατατάσσονται σε μία ενιαία κατηγορία των άκρων, του σκοταδισμού, του ολοκληρωτισμού και ό,τι άλλο μπορεί να επινοήσει ο νους του προοδευτικού ανθρώπου.

Ενας σκληρότατος αγώνας για την ηγεμονία τόσο στον χώρο της Αριστεράς όσο και της Δεξιάς βρίσκεται σε εξέλιξη. Και επειδή η μάχη αυτή είναι ατελέσφορη με όρους κοινοβουλευτικούς λόγω της συντριπτικής ισχύος της Ν.Δ., η Βουλή θα αναδειχθεί σε χώρο λυσσώδους αντιπαραθέσεως, με στόχο τη ριζοσπαστικοποίηση των πολιτών. Πρόκειται εν ολίγοις για μια κατάσταση sui generis από άποψη πολιτική. Και επειδή το πρόγραμμα της κυβερνήσεως του κ. Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά φιλόδοξο και επί της ουσίας ανατρεπτικό τής από δεκαετιών κρατούσης καταστάσεως εν Ελλάδι, δεν έχουμε παρά να αναμένουμε τις εξελίξεις.

Διότι αυτή η χώρα αναζητεί μονίμως ηγέτες ισχυρούς και θεληματικούς που θα επιφέρουν την εκ βάθρων ανατροπή. Το κρίσιμο όμως που παραμένει είναι η έλλειψη συστημικής πολιτικής ωριμότητος, που επιτυγχάνεται διά του διαλόγου και όχι με πρακτικές συγκρούσεως μεταξύ φυλάρχων.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")