Ανταρσία στη Ρωσσία

Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν  κήρυξε την Μόσχα σε «κατάσταση ανάγκης» ενώ βαρέα οχήματα «μεταφοράς προσωπικού» του Ερυθρού Στρατού κατέλαβαν επίκαιρες θέσεις στην Ρωσσική πρωτεύουσα, αφ’ ης η παραστρατιωτική οργάνωση «Βάγκνερ», που μάχεται εναντίον του προέδρου Ζελένσκυ στην Ουκρανία, κατέλαβε τη Ρωσσική πόλη Ροστώβ, στα νότια της Ρωσσίας. Ο ηγέτης των Ρώσσων μισθοφόρων ΓιεβγένυΠριγκόζχιν απείλησε «πορεία δικαιοσύνης», όταν Ρωσσικά στρατεύματα έβαλαν την Παρασκευή, εναντίον των δυνάμεων του στο Ουκρανικό μέτωπο, με μεγάλες απώλειες μισθοφόρων

του Κώστα Κόλμερ
Σαβ, 24 Ιουνίου 2023 - 13:01

Εάν το επεισόδιο δεν αποτελεί «λανθασμένη βολή» πυροβολικού, απ’ αυτές που συμβαίνουν στην σύγχυση του πολέμου, τότε πρόκειται περί  ενόπλου στάσεως της δυνάμεως Βάγκνερ» που ισοδυναμεί με προσπάθεια ανατροπής της Ρωσσικής στρατιωτικής ηγεσίας και αμφισβητήσεως του Πούτιν.

Αν όμως ο τελευταίος είχε διαβάσει τον Νικολό Μακιαβέλι και τις συστάσεις του να κάνεις πατριωτικό πόλεμο με εθνικές κι όχι μισθοφορικές δυνάμεις, τότε θα είχε αποφύγει την στάση του Πριγκόζχιν. Αλλά ήταν πολλές οι λανθασμένες αποφάσεις του Πούτιν όπως, για ν’αποφύγει την προσέγγιση του ΝΑΤΟ στα Ρωσσικά σύνορα, τελικά το ’φερε εγγύτερα με ένταξή της Φιλλανδίας και της Σουηδίας (συντόμως) στην Βορειοατλαντική συμμαχία και κυρίως μετά την απόφαση της Γερμανίας να επανεξοπλισθή.

Ο παρατεταμένος Ουκρανικός πόλεμος εμπλέκει εμμέσως και την Αμερική, η οποία στέλνει στον Ζαλένσκυ όπλα τελευταίας τεχνολογίας που γέρνουν την πλάστιγγα των εχθροπραξιών εις βάρος των Ρωσσικών στρατευμάτων. Μία από τις παρενέργειες του παρατεινομένου πολέμου είναι ότι ο Πούτιν εστράφη προς τους μισθοφόρους της Βάγκνερ για να αναπληρώσει την πολεμική ανετοιμότητα του Ρωσσικού στρατού, ως απεδείχθη από τις μεγάλες απώλειες του σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Αν είχε ένα στρατάρχη σαν τον Ροκοσόφσκυ που αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις του συμφώνου Βαρσοβίας – αντιστοίχου του ΝΑΤΟ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο - ίσως να είχε αποφύγει την χρήση μισθοφόρων.  Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης.