Ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς δεν είναι μόνον γνωστός στο άθλημα – νούμερο τρία του παγκοσμίου πρωταθλήματος αντισφαίρισης - αλλά και φλογερός πατριώτης .Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, κατά το διεξαγόμενο στο Παρίσι τουρνουά Ρολάν Γκαρός, δήλωσε ότι «το Κοσυφοπέδιο είναι Σερβικό. Σταματήστε την βία» - προφανώς των Αλβανών

Η διαμάχη για το Κοσσυφοπέδιο που υποφώσκει από ετών, αναζωπυρώθη τελευταίως εξ αιτίας ενόπλων επιθέσεων Κοσοβάρων, Αλβανικής καταγωγής, εναντίον των Σέρβων, που κατοικούν στο βόρειο τμήμα της αμφισβητουμένης περιοχής, το οποίον διεκδικεί η Αλβανία και οι Σέρβοι θεωρούν ως το γενέθλιο λίκνον του έθνους των.

Εντεύθεν κι οι διεθνείς ανησυχίες των Αμερικανών, Γερμανών  και του ΝΑΤΟ μήπως επεκταθή η σύγκρουση και στην Βοσνία, που απετέλεσε την αφορμή του αεροπορικού βομβαρδισμού του Βελιγραδίου επί 77 ημέρες από το ΝΑΤΟ το 1998 - περισσότερο κι από τον Χίτλερ το 1941 που απεχθανόταν τους Σέρβους όσο και τους Ρώσσους.

Στο σημερινό γεωπολιτικό παίγνιον που διεξάγεται κατ’ αυτάς στα δυτικά Βαλκάνια παρενέβη κι η «Ολυμπιακή Επιτροπή Κοσόβου» που ζήτησε από τη Παγκόσμια Ομοσπονδία Τένις να επιπλήξει τον Τζόκοβιτς για τις δηλώσεις του με τον ισχυρισμό  ότι οι αθλητές δεν πολιτικολογούν.

«Ξέρω , είπεν ο Τζόκοβιτς, πολλοί (ΣΣ: ισχυροί) διαφωνούν με τα όσα πιστεύω .Αλλ’ αφού μεγάλωσα στο Σερβικό, βόρειο Κοσυφοπέδιο, δεν μπορώ να πράξω άλλως» . Και κατέληξε ότι δεν υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει στους αθλητές να υποστηρίζουν την πατρίδα τους με δηλώσεις.

Κατ’ αναλογίαν, εάν ο ιδικός μας πρωταθλητής του τένις Στέφανος Τσιτσιπάς δήλωνε μετά τον 3ο γύρο του Ρολάν Γκαρός ότι «το Αιγαίον είναι Ελληνικό» και δεν έχουν κυριαρχικά δικαιώματα οι Τούρκοι επ’ αυτού, αφού μεταξύ άλλων δεν είχαν δει θαλάσσιο λιμάνι προ της ελεύσεως τους απ’ τα βάθη της Ασίας – εξ ου και χρησιμοποιούν την ίδια Ελληνική λέξη για τους ηπειρωτικούς τους λιμένες, είμεθα βέβαιοι, ότι θα τον κατακεραύνωναν οι πασάδες του «Μάλτα γιοκ» και ημέτεροι «προοδευτικοί» αθλητικογράφοι, «να κοιτάει να πάρει κανένα κύπελλο παρά να κάνει δηλώσεις». (Εχθές «πήρε» τον Ντιέγκο Σβάρτζμαν 3-0)

Οι αθλητές στην αρχαία Ελλάδα ήταν κατ’ εξοχήν πολιτικά πρόσωπα και γι’ αυτό οι γενέθλιες τους πόλεις  γκρέμιζαν τα τείχη τους όταν ανακηρύσσονταν Ολυμπιονίκες. Με τη σκέψη ότι οι οχυρώσεις περίττευαν στις πόλεις που διέθεταν τέτοια παλικάρια.