Η Ιταλική Eni Επενδύει στον Αγροτικό Τομέα της Αφρικής για να Επεκτείνει την Παραγωγή της στα Βιοκαύσιμα

Η Ιταλική Eni Επενδύει στον Αγροτικό Τομέα της Αφρικής για να Επεκτείνει την Παραγωγή της στα Βιοκαύσιμα
του Δημήτρη Φάρου
Παρ, 2 Ιουνίου 2023 - 18:12

Η ιταλική Eni επενδύει στη γεωργία σε αρκετές αφρικανικές και ασιατικές χώρες, καθώς στοχεύει να παράγει μόνη της περίπου το ένα πέμπτο της γεωργικής πρώτης ύλης που θα χρειαστεί για τις δραστηριότητές της στα βιοκαύσιμα μέχρι το 2025, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο κορυφαία στελέχη του ενεργειακού ομίλου. Η ενεργειακή στροφή των Ιταλών προς την Αφρική δεν είναι καινούργια καθώς η πρωθυπουργός της χώρας, Τζώρτζια Μελόνι, είχε εξαγγείλει, κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, το «Σχέδιο Ματτέι» (βλ.  παλαιότερο άρθρο του Energia.gr εδώ),

στο πλαίσιο του οποίου η Eni ευελπιστεί να ανταποκριθεί στις νέες, τεράστιες ενεργειακές προκλήσεις, αξιοποιώντας τη βαθιά γνώση που διαθέτει στον ενεργειακό χάρτη της Αφρικής αλλά και τους μακροχρόνιους εμπορικούς δεσμούς της με τις χώρες της Μέσης Ανατολής

Οι εταιρείες στον χώρο της ενέργειας προβλέπουν αύξηση της ζήτησης για καύσιμα από φυτικά έλαια, απόβλητα μαγειρικά έλαια και λίπη, τα οποία θεωρείται ότι θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην απαλλαγή από τον άνθρακα για μία σειρά τομέων όπως αυτούς των φορτηγών, της αεροπορίας και της ναυτιλίας τα επόμενα χρόνια. Για να ικανοποιήσει αυτή την  ζήτηση, η Eni ενισχύει την ικανότητα βιοδιύλισης και, ταυτόχρονα, επεκτείνει τις γεωργικές της δραστηριότητες για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό και να μειώσει τον κίνδυνο υπερβολικής αστάθειας στην αγορά εμπορευμάτων.

«Στόχος μας είναι να καλύψουμε το 20% της παραγωγής (μας) βιοκαυσίμων με πρώτες ύλες που προέρχονται από τις αγροτικές μας επιχειρηματικές δραστηριότητες έως το 2025, το οποίο είναι ένα λογικό όριο δεδομένου ότι έχουμε αυξήσει τους στόχους παραγωγής μας», δήλωσε ο Giuseppe Ricci, Chief Operating Officer της Eni Energy Evolution σε συνέντευξή τoυ στο Reuters.

Τον Φεβρουάριο η Eni ανακοίνωσε ότι θέτει ως στόχο την επίτευξη δυναμικότητας άνω των 3 εκατομμυρίων τόνων ετησίως στη βιοδιύλιση έως το 2025 και άνω των 5 εκατομμυρίων τόνων έως το 2030, από 1,1 εκατομμύρια που είναι σήμερα.

Οι στόχοι αυτοί συμβαδίζουν με τις προβλέψεις των αναλυτών της Barclays για τριπλασιασμό της παγκόσμιας ζήτησης βιοκαυσίμων σε 30 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος της δεκαετίας.Η Eni έχει υπογράψει συμφωνίες με πολλές χώρες για τον εντοπισμό υποβαθμισμένων εκτάσεων όπου οι αγρότες καλλιεργούν καλλιέργειες μη ανταγωνιστικές για την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

«Έχουμε δεξαμενές από ντόπιους αγρότες που καλλιεργούν για εμάς... παίρνουμε σπόρους, τους στύβουμε και μεταφέρουμε το λάδι στα βιοδιυλιστήρια μας», δήλωσε ο Guido Brusco, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Eni Natural Resources. Το λάδι προέρχεται επίσης από αγροτοβιομηχανικά απόβλητα και υπολείμματα. Περίπου 700.000 αγρότες αναμένεται να συμμετάσχουν στις γεωργικές δραστηριότητες της Eni έως το 2026, στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με την Αγκόλα, το Μπενίν, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Γουινέα Μπισάου, την Κένυα, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Μοζαμβίκη, τη Ρουάντα και το Βιετνάμ.

Μελέτες σκοπιμότητας βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ιταλία και το Καζακστάν.Το επιχειρηματικό μοντέλο είναι παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζει η Eni στις δραστηριότητές της στον τομέα των υδρογονανθράκων.

«Αναπαράγουμε την κάθετη ολοκλήρωση που έχουμε σε άλλα εμπορεύματα και η λογική είναι να μειώσουμε την αστάθεια, να εξασφαλίσουμε την πρώτη ύλη και να έχουμε περισσότερο έλεγχο στο κόστος», είπε ο Μπρούσκο.Ακολουθώντας επίσης το μοντέλο κάθετης ολοκλήρωσης, και η BP εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει μερίδια σε παραγωγούς πρώτης ύλης βιοκαυσίμων και να επενδύσει απευθείας σε αγροτικές επιχειρήσεις, όπως δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής βιοκαυσίμων της BP Nigel Dunn.

Σύμφωνα με την Eni, τα βιοκαύσιμα μπορούν να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από 65% έως 90% σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, ανάλογα με τον τύπο της πρώτης ύλης και τη διαδικασία παραγωγής.

«Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα λάβουμε την τελική επενδυτική απόφαση για ένα νέο βιοδιυλιστήριο στο Λιβόρνο» της Ιταλίας, δήλωσε ο Ricci.

Ήδη υπάρχουν δύο ιταλικά βιοδιυλιστήρια και δύο πιθανά νέα εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Μαλαισία. Ακόμα κι αν τα βιοκαύσιμα έχουν υψηλότερο κόστος, το γεγονός ότι μπορούν να παραχθούν με την υπάρχουσα υποδομή τα καθιστά ανταγωνιστική λύση για την απαλλαγή του κλάδου των μεταφορών από τον άνθρακα, όπως υπογράμμισε ο Ricci.