Η Δημοκρατία Επέστρεψε Σπίτι

Λίγες ώρες αφότου σείστηκε το ελληνικό Σύμπαν από την έκρηξη που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, τα πολιτικά κόμματα της χώρας συμπεριφέρονται ακόμη, σαν ζαλισμένα κοτόπουλα. H μεν θριαμβεύτρια ΝΔ πασχίζει να φανεί ψύχραιμη και συνεκτική, ο ΣΥΡΙΖΑ από το βάραθρο του 20,07% μοιάζει να έχει ξεχάσει τα λόγια του πολιτικώς ορθού σεναρίου και δεν ξέρει πούθε να στρέψει τη μήνη και την απογόητευσή του για τη συντριβή και το ΠΑΣΟΚ, ως επιτήδειος ουδέτερος που εξέθρεψε, εν πολλοίς, την άνοδο της πρώην κομμουνιστικής αριστεράς Εσωτερικού στην εξουσία, μοχθεί μέσα από την υπερβολή των πανηγυριών -για το διψήφιο ποσοστό- να απογαλακτισθεί από το πνευματικό τέκνο του και να επανεμφανιστεί στο προσκήνιο ως ο γονέας που είναι εδώ "ενωμένος -δυνατός."

του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 23 Μαΐου 2023 - 08:14

Αυτό που το energia.gr εκλαμβάνει ως συμπέρασμα από την παραζάλη του εκλογικού αποτελέσματος είναι ότι εμφανίστηκε από το πουθενά μια Συνιστώσα την οποία κανένα κόμμα, ούτε καν ο ΣΥΡΙΖΑ που τις έχει γαλουχήσει, δεν έλαβε υπ όψη του: Ο Έλληνας πολίτης τον οποίο θεωρούσαν, οι “ταγοί”, αμελητέα ποσότητα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, έφερε επανάσταση με την κυριακάτικη ετυμηγορία του στην κάλπη.

Αυτή η λαϊκή Συνιστώσα ξεχαρβάλωσε τις στατιστικές, κατατρόπωσε τους δημοσκόπους, ξεθεμελίωσε τα παλαιά ιδεολογήματα και ανασχημάτισε, μέσα σε λίγες ώρες, το πολιτικό σκηνικό όπως το γνωρίζαμε έως τα ξημερώματα της 21ης Μαΐου.

Δεν έχει τόση σημασία το ότι η ΝΔ νίκησε εμφατικά στο γήπεδο της απλής αναλογικής που κλήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση να αγωνιστεί, ούτε το εάν η πρώτη σοβαρή επίπτωση, στο συνταγματικό πεδίο, αυτής της συντριβής είναι ότι έπαυσε, κατά πρωτόγνωρο τρόπο, κάθε συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας, διαλύοντας στα εξ ων συνετέθη, τον ατέρμονα προεκλογικό διάλογο για το θέμα, των προηγούμενων εβδομάδων!

Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, έκοψε τον ομφάλιο λώρο με τον λαϊκισμό και άνοιξε ορθάνοιχτα την πόρτα στην κυρίαρχη πολιτική παράταξη των ημερών μας, την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία καλεί να τη διαβεί και να περάσει την πατρίδα σε μια άλλη πολιτική, κοινωνική και οικονομική διάσταση - ενδεχομένως και σε μια νέα συνθήκη που θα συμπεριλάβει την συνιστώσα της “πράσινης” ανάπτυξης.

Σε όλο αυτό το νέο και ελπιδοφόρο αφήγημα δεν θα πρέπει η ΝΔ να νομίσει ούτε στιγμή ότι η χαώδης διαφορά με την αντιπολίτευση σημαίνει ότι οι πολίτες της δίνουν Carte Blanche για αλαζονεία, εφησυχασμό, υπαναχωρήσεις και αναποτελεσματικότητα, αλλά, αντίθετα, το έναυσμα για μια νέα εκκίνηση προς το μέλλον, υπό όρους πολιτικής υγείας και κοινωνικής ευρωστίας.

Ανοίγεται, πλέον, μια μεγάλη ευκαιρία να διορθωθούν μια και καλή οι στρεβλώσεις δεκαετιών που χώρισαν την Ελλάδα σε συντηρητικούς-δεξιούς και προοδευτικούς-αριστερούς. Και είναι στο χέρι των νικητών να θέσουν από την αρχή, τους κανόνες του παιχνιδιού στην πολιτική, να γεφυρώσουν το χάσμα που δημιούργησε η σχεδόν “ερωτική” προσκόλληση στο παρελθόν, και να συμβάλουν να επικρατήσει η λογική των πραγμάτων που αποτρέπει τις τραγωδίες, τις ανούσιες διεκδικήσεις και αναζητήσεις και τελικά, οδηγεί σε οπισθοδρόμηση.

Οι πολίτες έκαναν το καθήκον τους. Έσκισαν, όχι “με ένα νόμο και ένα άρθρο, τα μνημόνια”, αλλά το βιβλίο μιας παρωχημένης ιστορίας για τη χώρα μας και σίγησαν τις μετεμφυλιακές κραυγές, που ορισμένοι μετέρχονται ακόμη ως πολιτικό εργαλείο-αιχμής. Το 1950, το 1960, το 1970, το 1980, το 1990 και το 2000, δεν πρέπει να έχουν θέση στην Ελλάδα του 2023.

Η Δημοκρατία επέστρεψε στο σπίτι της! Προσδοκούμε ότι αυτή τη φορά ο ελληνικός λαός δεν θα προδοθεί ξανά...