Έλεος, Όχι Ένας Ακόμα Οργανισμός Ενέργειας!

Όπως διαβάσαμε σε περισπούδαστη ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της 28/4 η πράσινη μετάβαση είναι ένα τεράστιο εγχείρημα και άρα είναι απαραίτητος ένα πανευρωπαϊκός φορέας για τον συντονισμό της. Η εν λόγω ανάλυση καταλήγει με την επισήμανση ότι, «δεδομένου ότι διακυβεύονται τόσα πολλά για τόσους πολλούς στην ενεργειακή μετάβαση, ένας δημόσιος φορέας, όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητος, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την υποδομή ενημέρωσης και γνώσης. Απαιτείται ένας νέος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ενέργειας» . Ουδείς αμφιβάλλει ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι ένα τεράστιο και πολυσύνθετο εγχείρημα και ότι απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες, και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, για να μπορέσουμε μέσα στα επόμενα 20 με 25 χρόνια να επιτύχουμε την ουσιαστική μείωση του ποσοστού των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μίγμα. Ως γνωστό εδώ και χρόνια καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες μέσω των Ηνωμένων Εθνών (βλέπε Συμφωνία των Παρισίων 2015) και του μηχανισμού COP (conference of the parties)για την σύγκλιση απόψεων και δράσεων προκειμένου να υπάρξουν νέες δεσμευτικές συμφωνίες για την μείωση των εκπομπών του CO2 και του μεθανίου.

energia.gr
Τρι, 9 Μαΐου 2023 - 11:50

 Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία ενημέρωση από το COP 28, που πρόκειται να συνέλθει στο Αμπού Ντάμπι το Α δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2023 θα υπάρξει δεσμευτική συμφωνία για το μεθάνιο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι με το υπάρχον οργανωτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο υπάρχει πρόοδος, έστω και αργή, προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις με στόχο την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχει δε ουδεμία αμφιβολία ότι η απαραίτητη σύγκλιση απόψεων μεταξύ κρατών και οργανισμών καθιστά το όλο εγχείρημα της ενεργειακής μετάβασης ιδιαίτερα απαιτητικό από οργανωτικής και επιστημονικής άποψης. Όμως αυτός δεν είναι λόγος να θέλουμε να προσθέσουμε έναν ακόμα ευρωπαϊκό η διεθνή οργανισμό στους τόσους που έχουμε, αρκετοί από τους οποίους μάλιστα, όπως λχ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ( ΙΕΑ), το International Atomic Energy Agency ( ΙΑΕΑ), η ο IRENA, η το Energy Community, η το World Energy Council ( WEC) η το International Energy Forum ( IEF) κλπ, έχουν να επιδείξουν πλούσιο και ιδιαίτερα χρήσιμο έργο σε διαχρονική βάση.

Το κάλεσμα για την ίδρυση ενός δήθεν ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ενέργειας, που σήμερα εισηγούνται ορισμένοι, δεν έχει απολύτως τίποτα το νέο να προσθέσει παρά μόνο να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο με φόρους και έξοδα τον καταχρεωμένο Ευρωπαίο καταναλωτή προσφέροντας παχυλούς μισθούς και επιδόματα σε μια επιλεγμένη κάστα ευρωκρατών (Eurocrats).Και ας μην μιλήσουμε καλύτερα για το ποσό «ανεξάρτητος» θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος οργανισμός αφού από την ίδρυση του θα είναι υποτελής στις διάφορες κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα που τις στηρίζουν. Ας συγκεντρωθούμε λοιπόν στους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς και διεθνείς ενεργειακούς οργανισμούς και να απαιτήσουμε όπως διευρύνουν και αναβαθμίσουν το έργο τους με στόχο την επιτάχυνση των διεργασιών για την επίτευξη της πολυπόθητης ενεργειακής μετάβασης