Αναμένοντας τα Aντίποινα

Στις 28 Μαΐου 1987, ένα μονοκινητήριο αεροπλάνο τύπου Cessna 172 προσγειωνόταν στην Ερυθρά Πλατεία της Μόσχας, αφού διέσχισε 750 χιλιόμετρα του σοβιετικού εναερίου χώρου. Πιλότος ήταν ένας Γερμανός, 18 ετών, ονόματι Ματίας Ραστ, ο οποίος προέβη στο ριψοκίνδυνο εγχείρημά του με πρόθεση να στηρίξει τον μεταρρυθμιστή πρόεδρο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Τα ΜΜΕ της Δύσεως διεκτραγωδούσαν την ανεπάρκεια του αντιαεροπορικού συστήματος της ΕΣΣΔ. Μόνο που όταν αποφυλακίσθηκε ο τολμηρός πιλότος, είχε διευκρινίσει ότι κατά την πτήση του είχε εντοπισθεί από ένα σοβιετικό αεροσκάφος MIG, δίχως να το αναχαιτίσει καν. Αυτά συνέβαιναν πριν από 36 χρόνια, που από μιαν άποψη θυμίζουν και ήταν όντως φάρσα εφηβική. Και φτάσαμε στη χθεσινή ημέρα, που η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι οργάνωσε αποτυχημένη «τρομοκρατική επίθεση» με δύο εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Κρεμλίνου, τα οποία είχαν στόχο τη δολοφονία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Διάψευση αναμενόμενη υπήρξε από το Κίεβο και την Ουάσιγκτον.

Του Κώστα Ιορδανίδη*
Πεμ, 4 Μαΐου 2023 - 11:49

Πρόκειται για την πρώτη μείζονα «προειδοποίηση» από την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου. Δήλωση του Κρεμλίνου ανέφερε ότι «η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα ανταποδόσεως» της προκλήσεως. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιοι ανασταλτικοί παράγοντες τυφλής ανταποδόσεως αντιποίνων. Με πρώτο το γεγονός ότι η Κίνα, έπειτα από συνεννοήσεις με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, άρχισε συνομιλίες με το Κίεβο για εξεύρεση λύσεως πολιτικής στον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Χρήσιμο είναι επίσης να έχει κανείς υπόψη ότι η Μόσχα και το Πεκίνο διεξάγουν σοβαρότατες συνομιλίες συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση της αμερικανικής πολιτικής «παγκόσμιας κυριαρχίας».

Πέραν αυτού, βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντικότατο εγχείρημα απεξαρτήσεως κρατών ισχυροτάτων από την οικονομική κηδεμονία των ΗΠΑ. Ο οργανισμός των BRICS, όπου ανήκει η Ρωσία μαζί με την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξεως πολλών αναδυόμενων οικονομιών. Δεκατρείς χώρες –μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος– έχουν υποβάλει επισήμως αίτηση να συμμετάσχουν στην ομάδα BRICS. Είναι μία παράμετρος που δεν μπορεί να αγνοηθεί από τη Μόσχα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Το μέγεθος της αντιδράσεως της Ρωσίας δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί. Αλλά αντίποινα θα υπάρξουν. Πάμε για τα χειρότερα.

*Από την Καθημερινή