Τότε και Τώρα στην Παλαιά Νουβία

Δύο πολέμαρχοι στο μακρινό Σουδάν, εκεί όπου πριν από πολλούς αιώνες ήκμαζαν τα βασίλεια της Νουβίας, συγκρούονται ανηλεώς για να αποκτήσουν τον έλεγχο μιας χώρας πλουσιότατης σε πετρέλαιο, χρυσό και ορυκτά πολύτιμα στη σύγχρονη τεχνολογία. Ανησυχεί βαθύτατα η Δύση για μια επικίνδυνη διασπορά της κρίσεως και ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο αποσταθεροποιήσεως της Αιγύπτου

Του Κώστα Ιορδανίδη*
Τρι, 25 Απριλίου 2023 - 09:42

Και ανέλαβαν οι ΗΠΑ διά του υπουργού επί των Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν παρέμβαση προσεγγίσεως των αντιμαχομένων. Με στόχο την επιβολή σε αυτή τη χώρα αντιπροσωπευτικού συστήματος κατά τα πρότυπα της Δύσεως, ώστε διά του τρόπου αυτού να εδραιώσει την επιρροή της σε βάσεις στέρεες στη χώρα αυτή και ευρύτερα στην περιοχή.

Τίποτε το μεμπτόν από μια άποψη ως προς την πρόθεση μιας αυτοκρατορικής δυνάμεως, όπως στην εποχή μας συμπεριφέρονται οι ΗΠΑ. Υπάρχει προηγούμενο άλλωστε στην ίδια περιοχή. Οταν η Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα –σύζυγος του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού– απέστειλε έναν μονοφυσίτη ιερέα, τον Ευαγγελιστή Ιουλιανό, να διαδώσει τον Χριστιανισμό εις το βασίλειο της Νοβατίας. Με στόχο βέβαια να εδραιώσει εκεί την επιρροή του Βυζαντίου.

Σε ένα διάστημα δύο ετών [542-544] ο Ιουλιανός επέτυχε να ασπασθούν τη νέα θρησκεία τόσο ο βασιλιάς όσο και οι υπήκοοί του. Ο εκχριστιανισμός ολοκληρώθηκε μεταξύ των ετών 569 και 575 και τα βασίλεια της Νουβίας έγιναν με τα χρόνια το προκεχωρημένο φυλάκιο του Βυζαντίου που διατηρήθηκε 700 χρόνια μετά την ορμητική διείσδυση του Ισλάμ στην Αίγυπτο.

 Μια αυτοκρατορία δεν βιάζεται, δεν αντιδικεί με τον χρόνο, γιατί απλούστατα η διάρκεια και σταθερότητα του συστήματος που οικοδομεί εξαρτάται από την ανθεκτικότητα και το βάθος του ιδεολογήματος που τη συνέχει. Αφήνοντας το Βυζάντιο να επαναπαύεται στο παρελθόν, το ιδεολογικό επικάλυμμα της αυτοκρατορίας που επιχειρεί να εγκαταστήσει σε επίπεδο παγκόσμιο η Ουάσιγκτον είναι μια επανάληψη του ιδεολογήματος του διαφωτισμού, που όμως στερείται της δυναμικής της εποχής εκείνης που σάρωσε τις αυτοκρατορίες και ανέδειξε το εθνικό αστικό κράτος.

Προσπάθησαν να επιβάλουν την αντίληψή τους για μια νέα παγκόσμια τάξη οι ΗΠΑ και κάποιοι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους στις μουσουλμανικές χώρες της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής. Απέτυχαν και ανέδειξαν μόνον φαντάσματα. Σε αυτά προστέθηκαν προσφάτως και τα φαντάσματα της Νουβίας.

*Από kathimerini.gr