Αφού αντέστρεψαν την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας και κατέγραψαν άνοδο για δύο διαδοχικέ συνεδριάσεις, την Δευτέρα και την Τρίτη, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν κάθετη υποχώρηση από το πρωί της Τετάρτης, 22 Μαρτίου, ενόψει της απόφασης της αμερικανικής Fed για τα επιτόκια, καθώς και άλλα μέτρα νομισματικής πολιτικής. Ήδη τα συμβόλαια του Brent

το διεθνές benchmark για παραδόσεις Απριλίου, διαπραγματεύονται αυτή την ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) στα όρια των 75 δολαρίων το βαρέλι, ενώ η αμερικανική ποικιλία WTI διαπραγματεύεται στα όρια των 69 δολαρίων το βαρέλι. Σημειώνουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 10 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς οι αγορές επηρεάστηκαν αρνητικά από την κατάρρευση δύο τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα γεγονότα με την Credit Suisse.

Υπό το φως των νέων εξελίξεων, η αγορά φαίνεται να αναμένει τώρα, ότι η Fed θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, που θα είναι μόνο η μισή από τις προηγούμενες αυξήσεις της τάξης των 50 μονάδων βάσης. Υπάρχουν επίσης προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να θέσει σε αναμονή τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Ωστόσο, στην αναστροφή της ανοδικής τάσης στις αγορές πετρελαίου έχει συμβάλει και η είδηση ότι αυξήθηκαν κατά 3,262 εκατ. βαρέλια τα στρατηγικά αποθέματα αργού πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API), έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 1,448 εκατομμύρια βαρέλια, με την συνολική αύξηση από την αρχή του έτους να ξεπερνά πλέον τα 59 εκατομμύρια βαρέλια.

Παράλληλα, η παραγωγή αργού πετρελαίου της χώρας παρέμεινε στα 12,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για την εβδομάδα που έληξε στις 10 Μαρτίου και είναι τώρα 900.000 βαρέλια ημερησίως χαμηλότερη από την μέγιστη παραγωγή που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2020, αλλά και 600.000 βαρέλια ημερησίως υψηλότερη από την αντίστοιχη χρονική περίοδο, πέρυσι.

Επίσης, τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,09 εκατ. βαρέλια, αφού τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι τα αποθέματα καυσίμων υποχώρησαν κατά  4,587 εκατ. βαρέλια. Παράλληλα, τα αποθέματα αποσταγμάτων μειώθηκαν κατά 1,84 εκατ. βαρέλια,  μετά τη μείωσή τους κατά 2,886 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το GasBuddy έδειξαν ότι η ζήτηση βενζίνης αυξήθηκε κατά 7% το περασμένο διήμερο, σε σύγκριση με τους μέσους όρους των τεευταίων τεσσάρων εβδομάδων και τα υψηλότερα επίπεδά τους από τις 25 Σεπτεμβρίου 2022.