Δεν είναι μόνον η επαναφορά των Ελληνοτουρκικών σχέσεων σε γαλήνια νερά, είναι κι η επάνοδος της Τουρκίας στην οικονομική ορθοδοξία. Αυτή την εβδομάδα, συνεδριάζει το συμβούλιο της Τουρκικής κεντρικής Τραπέζης στην Άγκυρα για νέα αύξηση των επιτοκίων, κατόπιν της προηγηθείσης προ δύο εβδομάδων που εσήμανε το τέλος της χαλαράς νομισματικής πολιτικής της. 

Υπ’ αυτή την έννοια αυτή, η Τουρκία όχι μόνον εγκαταλείπει τα «οικονομικά του Ερντογάν» αλλά εναρμονίζεται με την πολιτική επιτοκίων πολλών άλλων χωρών που ευρίσκονται εις τροχιάν ανόδου των επιτοκίων. Έπειτα από τις αυξήσεις κατά 0,5% των επιτοκίων του ευρώ, τη περασμένη εβδομάδα, οι πιέσεις επί της Τουρκικής οικονομίας ενετάθησαν σε βαθμό που δεν μπορούν πλέον ν’ αγνοούνται από παράδοξες οικονομικές δοξασίες.

Τα  «Erdoganeconomics» όχι μόνον απεδείχθησαν αναποτελεσματικά στη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού αλλά προκάλεσαν φυγή κεφαλαίων και υποτίμηση της Τουρκικής λίρας. Έδρασαν δηλαδή ως τροφοδότης του πληθωρισμού παρά ως κατασβέστης που πίστευε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο κλονισμός που προκάλεσε ο σεισμός της 16ης Φεβρουαρίου στην ΝΑ Τουρκία είχε και οικονομικές εκτός από πολιτικές μετασεισμικές δονήσεις: Η Τουρκία επανέρχεται σιγά-σιγά στην δύση -ήδη ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στον ΝΑΤΟ- και υιοθέτησε την ακρίβεια του χρήματος ως κλασικού, αντιπληθωριστικού μέτρου. Ίσως μάλιστα να συνεμορφώθη στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, εν όψει ενδεχομένης προσφυγής της για συναλλαγματική διευκόλυνση καθώς οι ανταλλαγές ρευστότητος /επιτοκίων (SWAP) στερεύουν εξ αιτίας της παγκοσμίου Τραπεζικής κρίσεως που ουδόλως παρήλθε, ως πιστεύουν τινές ασήμαντοι κεντρικοί Τραπεζίτες, εθισμένοι στους ευσεβείς πόθους κι άλλους καταστρεπτικούς μύθους , όπως η σταθερότης τιμών του ευρώ κι άλλα «ηχηρά παρόμοια».

Εν τούτοις, η Τουρκική στροφή 180 μοιρών στη νομισματική πολιτική ίσως να αποδειχθεί μονιμοτέρα από τον μήνα του μέλιτος που διάγει κατ’ αυτάς το «ζεύγος» Δένδια-Τσαβούσογλου, που βάπτισε το Τουρκικόν έθνος εις… ναυτικόν (!). Αφού η Ελλάς συμφωνεί με την υποψηφιότητα Τούρκου για την προεδρία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

-Ελπίζεται να μην μετανοήσουμε…