Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης στα Ιωάννινα. Προ ημερών η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου είπε «ναι» κατά πλειοψηφία στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το β’ στάδιο του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή Γιουργάνιστα - Κούρεντα του δήμου Ζίτσας. Το ζήτημα 

συζητήθηκε εκτενώς καθώς η ερευνητική γεώτρηση πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης και εκδοθεί η σχετική αδειοδότηση για την έναρξη των εργασιών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Βεβαίως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν και οι διενέξεις μεταξύ της περιφερειακής αρχής και της αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση έγινε παρουσία και του αντιπροέδρου της εταιρείας Εnergean η οποία είναι ο operator των ερευνών για το οικόπεδο των Ιωαννίνων, κ. Ντίνος Νικολάου, ο οποίος έδωσε απαντήσεις σε όλες τις ενστάσεις που εκφράστηκαν τόσο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όσο και από πολίτες που πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος εισηγήθηκε τελικά θετικά για την γνωμοδότηση επί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενώ ζητήθηκαν από την εταιρεία κάποιοι πρόσθετοι όροι αναφορικά με την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία στο στάδιο εκτέλεσης των εργασιών. Όσον αφορά στις αγωνίες των πολιτών σχετικά με τις τυχόν επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα, δόθηκαν αναλυτικές απαντήσεις από τον κ. Νικολάου.

Επίσης, για την έκβαση της ερευνητικής γεώτρησης, επεσήμανε ότι η εταιρεία ρισκάρει με την επιλογή της να διαθέσει πολλά εκατ. ευρώ στην γεώτρηση των Ιωαννίνων και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα στη φάση των ερευνών.

Γενικότερα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΠ) έως σήμερα διαπιστώνει ότι έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα τόσο από την Energean όσο και από τις  εταιρείες ExxonMobil, και Helleniq Energy ως προς την πρόοδο των σεισμικών ερευνών. Οι επενδυτές έχουν ανταποκριθεί στις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την εκτέλεση των εργασιών πρόσκτησης δισδιάστατων ή τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών, αναλόγως της παραχώρησης.

 Αλλά και ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας σε πρόσφατες δηλώσεις του, έδωσε έμφαση στην απόφαση της κυβέρνησης να ερευνηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας, ενώ υπογράμμισε την εμπιστοσύνη με την οποία έχουν αγκαλιάσει την Ελλάδα οι ενεργειακοί όμιλοι ExxonMobil, Energean και Helleniq Energy. Ο ίδιος μάλιστα τονίζει πως το φυσικό αέριο θα είναι απαραίτητο για τα επόμενα 30 χρόνια έως το 2050 οπότε και έχει τεθεί ο στόχος εκπομπών μηδενικών ρύπων.